czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki. Pierś kurczaka umyć , osuszyć
Gaździnka warzykilka s uszonych pomidorów - Helc om pomidory su szone kilka kaparów 1 czerwona cebula kilka kropel cytryny pół pęczka natki pietruszki 4 - 5 plasterków wędzonego boczku Przygotowanie: Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w mał ą kostkę i podsmażyć , skwarki odsączyć z tłuszczu. Pomidory pokroić w paski, natkę poszatkować. Cebulę w piórka . Ostudzone
Gaździnka warzyżonej zielonej fasolki 1 czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidoró w Sos vinegrette : 1 /4 szklanki oliwy kilka kropel cytryny ząbek czosnku s ól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Natkę posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę wrzucić do wrzątku i ugotować ok 4 - 5 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić
Gaździnka warzyszklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet sojowy do smaku Wykonanie(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać
w mojej kuchnitakiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia. Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki
Mój Smak na ŻycieNasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet
Dzieje kuchennej Wiewiórypiekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką. Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy
mojewypiekiinietylkotortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy do smarowania patenliSkładniki na mus jabłkowy:- 1 kg jabłek- sok z ½ cytryny- cukier do smaku Przygotowanie dania zaczynamy od musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy ogryzki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę(...)Przekładamy do szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy
mojewypiekiinietylkolniane- 3 łyżki (można pominąć)* oliwa* przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprzDip:* jogurt naturalny- 4 łyżki* majonez- 2 łyżki* czosnek- 2 ząbki* koperek* sok z cytryny- 1 łyżka* sól i pieprzFasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę.Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, a w międzyczasie ścieramy na tarce cukinię i marchewkę.Wszystkie
Kraina Miodem Płynącastrony).Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka.Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno
Kredowe Menudowolnej rybysok z cytrynyprzyprawa do ryb40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków2 jajka1 cebulaszczypiorekpieprz, sól, wegetaFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii
Moje domowe kucharzeniesztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody do smaku doprawić vegetą i maggi ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić, marchewkę też pokroić w kostkę papryczkę
W Mojej Kuchni Lubięmałym ogniu i wyjąć na talerz na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania
Apetyczna babeczkaDzisiaj chyba najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem. Od lat podawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też
Kulinarne przygody Gatity