szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Chlebek bananowy z orzechami Składniki: 400g mąki pszennej 450g bananów (waga bez skórki) 100g miodu 80ml mleka (lub wody) 2 jajka 1 łyżka (ok. 20g) oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150g orzechów włoskich Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze
Smakołyki BerenikiDrukuj Składniki 1 szklanka surowej ciecierzycy pestki z 2 granatów 1 natka pietruszki Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ciecierzycę namocz na noc. Rano odlej wodę i ugotuj ziarna do miękkości. W dużej misce umieść wystudzoną ciecierzycę, dodaj pestki granatu (najlepiej przekroić owoc na pół i "wycisnąć" palcami pestki
Powiedz dietom niesaszetki herbaty Earl Grey parzymy w 100 ml wody. Gdy ostygnie, do naparu dodajemy zimną wodę - około 1 litra oraz: 2-3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z połówki cytryny, wcześniej dobrze umytą i pokrojoną w plastry pomarańczę oraz kostki lodu. Podajemy mocno schłodzoną
Lena Gotujezmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę. Sos jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję aż zmiękną. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia do lodówki.Odlewam kilka łyżek do polania bezy. To samo robię z malinami. Szklankę
wesoła kuchniaoczyścić z szypułek, odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Połowę zmiksować z cukrem pudrem na mus. Twaróg wymieszać z musem, sokiem i skórką z cytryny. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki zimnej wody i gdy napęcznieje rozgrzać, aby się rozpuściła. Wymieszać z 2 łyżkami masy twarogowej, następnie dodać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić
Pieguskowa Kuchnialodowej 1 ogórek zielony 6 rzodkiewek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucić do wrzątku, ugotować. Przelać wodą, odcedzić i obrać ze skórki. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, pomidory na kawałki, cebulę w półksiężyce, a szczypiorek posiekać. Ogorka obrać i pokroic
magiczna kuchnia Kasicytryny i mieszacie, mocno zgniatając ją w dłoniach. Solicie, dodajecie łyżeczkę oleju sojowego i posiekaną natkę pietruszki. Mieszacie znowu i odstawiacie. O umyciu cytryny i natki chyba nie trzeba Wam przypominać? Pomarańczę dokładnie myjecie pod bieżącą wodą, ocieracie z niej skórkę i wyciskacie sok. Tymianek obskubujecie z listków. Fajnie, żeby mieć ich dużą łyżkę. Plastry schabu rozbijacie lekko tłuczkiem
GRUBY WAŁEKPrzepis na pyszną lemoniadę. Do dużego dzbanka wlać 1 małą butelkę syropu z czarnego bzu (200-300 ml), dodać 1-2 cytryny (umyte i pokrojone na kawałki), kilka listków mięty, dużo kostek lodu, dopełnić wodą mineralną. Smacznego! Stranger things (Matt Duffer, Ross Duffer, 2016,-): pewnego dnia w niewyjaśnionych okolicznościach znika młody chłopiec, Will. Żeby odzyskać syna, jego matka, policjant
Qlinarnie i Qlinarnieprzetartych nasion ciecierzycy. Idealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą na całą noc. 2. Następnego dnia gotujemy ciecierzyce wg opakowania
FITBUuKimbiru, 2 cebule szalotki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki oleju, 3 torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie
JejKuchniamiski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i biały miąższ, po czym pokroić w kostkę i również przełożyć do miski. Warzywa skropić delikatnie cytryną, oliwą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ryż: W wysokim garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić opakowania z ryżem. Ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu, następnie wyciągnąć, odsączyć dobrze z wody, wsypać do garnka
Passions hobbies lifelistków) - dymka Dressing do sałaty (duża ilość do buteleczki, wystarczy na 4 zastosowania) - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - garść bazylii świeżej - 15 listków mięty - 1-2 łyżeczki musztardy - 5 łyżek wody - sól - 1 łyżeczka miodu Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, przelej do buteleczki i przechowuj do 4 dni w lodówce. Sałatę wymieszaj
SMYKWKUCHNIszczypiorku • 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos • 1 mały kubek jogurtu naturalnego • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 ząbek czosnku • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Kalafior ugotować w osolonej wodzie, uważać aby się nie rozgotował, ma być ugotowany ale twardy. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić
To co kochamczerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka musztardy • 1 łyżka sosu sojowego • sok z 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki
To co kocham