jajka na twardo jedna cebula 4 ugotowane buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: 1.Gotujemy buraki w łupinach, studzimy, kroimy w kostkę. 2. Jeśli używamy śledzi solonych moczymy je przez godzinę w wodzie. Jeśli gotowych, kroimy w kostkę bez moczenia. 3. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, kroimy. 4. Obieramy jabłka, kroimy w kostkę, skrapiamy
Mama z miastapieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.Kapustę zemleć 2,3 razy
Kulinarny karnet Christopheraskorzonery - 1 cebula - 2 żółtka - 2 łyżki mąki z tapioki tu sprawdzisz gdzie można kupić - 1 łyżka masła - sok z 1/2 cytryny -sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do średniej wielkości garnka nalałam wodę, oceniając mniej więcej jej ilość, by zakryła warzywa. Wstawiłam na gaz. Zaczęłam obierać skorzonerę (obierajcie w rękawiczkach ochronnych, wydziela lepki płyn który(...)się już wody. Udało się tym sposobem spowodować by nie ściemniała. Gotowałam do miękkości. Po zdjęciu z gazu zblendowałam. Odlałam pół szklanki, dodałam mąkę z tapioki, dobrze rozmieszałam. Dodałam do zupy razem z masłem i żółtkami. Chwilę bledowałam. Ponownie postanowiłam na gaz i doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Gdy przestygła dodałam sok z cytryny. Podawałam
Szkrab Je Samsmak torcik cytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka cytryny (na ogonki) CIASTECZKA SERKI Ciasto wykonać z podanego przepisu i wycinać „kopnięte” kwadraty oraz w nich mniejsze i większe kółka imitując żółty ser (duże
Candy Pandassoli 2 żółtka 75 g masła 2-3 łyżki zimnej wody jabłka najlepiej duże (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus 2-3 jabłka do pokrojenia w kostkę, która wypełni środek wydrążonego jabłka cynamon miód 2 łyżki sok cytryny rodzynki, orzechy opcjonalnie słomka do zrobienia dziurek SPOSÓB WYKONANIA :ciasto(...)żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut. - jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka - środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek, jabłka skraplamy cytryną powoduję to, że nie będą ciemniały i przełamią smak słodkości
Basia w kuchnikilka łyżek oliwy od pomidorów • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pulpety • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy. • Z masy mięsnej uformować małe kulki. • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku(...)wrzucić do sosu. Brukselka • Oddzielić od główki brukselki listki, wsypać je na 30 sekund do posolonego wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. • Pomidory suszone pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, dodać liski brukselki i przesmażyć. Przyprawić. • Podawać pulpety polane sosem z listkami brukselki
To co kochamSkładniki: duże krewetki ( moje po obraniu miały 200 gram ) 50 gram masła 2 łyżki świeżej natki pietruszki 4-5 ząbków czosnku sól, cytryna, pieprz cayenne, oliwa z oliwek Obieranie: Krewetki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oderwij pancerzyk od główki , obetnij ją za pomocą noża. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca w którym była głowa zdejmij skorupkę. Oderwij(...)ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając. Tak samo usuń żyłkę która znajduje się pod spodem krewetki ( jest biała ). Krewetki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz. Sposób wykonania: Do miseczki wlej 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj sól i niewielką ilość pieprzu cayenne i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, włóż krewetki, wymieszaj. Pozostaw
Darcia w kuchninich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym.Sałatka(...)pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji). Przygotowanie:Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby
SzczyptaSmaQoleju (1 szklanka = 250 ml) 1 cebula (duża) 2 łyżki płynnego miodu (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym oszuszeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej
Di gotujetych składników tylko strączki groszku blanszujemy około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Strączki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, melona po obraniu kroimy w kostkę, papryczkę bez pestek siekamy drobniutko. Składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pieprzem. Na sałatkę kruszymy serek feta
Leśny Zakątekkaszy kuskus 1 puszka tuńczyka w oleju pół puszki kukurydzy 2 ugotowane na twardo jajko sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka czarnego sezamu 3 łyżki majonezu pół pęczka natki pietruszki Kuskus zalewamy wrzącą wodą (szklanka wody wymieszana z pół łyżeczki soli). Przykrywamy i odstawiamy, aż napęcznieje i podwoi objętość. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego), kukurydzę
kulinarnyswiatdomitortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 słoiki dżemu niskosłodzonego ananas z marakują Stovit galaretka pomarańczowa Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a później rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka przelewamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie
Cynamonowe szczęścieczerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec
Pysznie & Piękniezachęciło was do gotowania to zapraszam do zapoznania się z podanym poniżej przepisem ! BURGERY RYBNE 1 puszka tuńczyka z wody 1 jajko ½ szklanki mąki ¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego) 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka
Marcepanowa kuchnia