wody 2 łyżeczki miodu kostki lodu listki mięty **** INGREDIENTI 2 bustine di tè nero 500 ml di acqua 2 cucchiaini di miele cubetti di ghiaccio foglie di menta PRZYGOTOWANIE Do czajniczka wkładamy 2 saszetki herbaty, które zalewamy wrzącą wod ą i zaparzamy ok. 2-3 minut. Do 4 szklanek wkładamy plasterki cytryny, 1-2 łyżeczki
La grande e la piccola cuocawszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. JARMUŻ: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego
Ostra na Słodkozostanie i od proporcji jakie są podane przez producenta na opakowaniu) sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardosok z cytryny Wykonanie: Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy
Kulinarne przygody Gatitykolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru 0,25 mielonego kardamonu sól, pieprz sok z cytryny oliwa i/lub masło do smażenia Jak zrobić bób w sosie pomidorowym: Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Gdy bób będzie zimny obrać go ze skórki. W rondlu(...)wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut (gdy sos zrobi się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody). Gdy sos będzie wygotowany i aromatyczny doprawić go jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Do sosu pomidorowego dodać ugotowany bób, delikatnie wymieszać i podgrzać, aby bób się zagrzał. Podawać posypane natką pietruszki
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI 10 orzechów laskowych 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane
w mojej kuchniSKŁADNIKI 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając
w mojej kuchniugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie(...)tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.Smacznego
UgotujmyTo.plcytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy
Kolizje Smakówcytryny.Polecam do wypróbowania zwłaszcza z młodymi , odsmażonymi ziemniakami. Kilka ziemniaków Olej Sól i pieprz Czosnek Suszone zioła : oregano , bazylia Świeży sok z cytryny Oliwa z oliwek 1 łyżka musztardy ******************************* 1 . Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ( mogą być też ziemniaki z wczorajszego obiadu ) 2 . Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu.Następnie ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigalaretka 200 ml śmietanki kremowej 1 łyżeczka cukru z wanilią 5-6 łodyg rabarbaru 150 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki soku z cytryny Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 400 ml gorącej wody,przelać do płaskiego pojemnika i odstawić do stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w dużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Na patelnię
Kolorowa kuchnia Elkiśledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc (jeżeli lubimy słoną sałatkę to godzina wystarczy). Jabłko, cebulę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 500 g korzenia chrzanu 4 łyżeczki cukru 1 cytryna 1 szczypta soli wykonanie: Świeżo wykopany chrzan myjemy, obieramy, opłukujemy w zimnej wodzie i ścieramy np. przy pomocy thermomiksa, blendera lub ręcznie na tarce o drobnych oczkach. Jeśli ścieramy ręcznie, najlepiej tę czynność wykonywać na świeżym powietrzu, ze względu na bardzo intensywny aromat, jaki wydziela chrzan podczas ścierania. Wyciskamy
Domowy Smak Jedzeniaząbków czosnku pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku łyżeczka sody oczyszczonej sok wyciśnięty z jednej cytryny 4 łyżki mąki ryżowej bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć
Krakowskie smaki Anisię idealnie!Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:400g śledzi (matjasów)200 g rodzynek2-3 cebule300g koncentratu pomidorowegosól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie) Śledzie namoczyć, odlać i pokroić na kawałki. Rodzynki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 20 min. i po tym czasie odsączam na sitku. Cebulę obieram i kroję na talarki. Wrzucam na patelnię
UgotujmyTo.plmleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej
Kulinarny karnet Christophera