woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:473/1096)

Sernik bananowy z borówkami – bez pieczenia 1942

borówki amerykańskiej 5 łyżeczek żelatyny sok z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku Dodatkowo: 2 banany 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) wykładamy biszkopty. W misie(...)obieramy, rozdrabiany widelcem na mus ( u mnie celowo niezbyt dokładnie, natomiast jeśli Wam zależy na bardziej kremowej, gładkiej konsystencji proponuję użyć blendera ), od razu polewamy sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodajemy do masy serowej, ponownie krótko mieszamy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy (tylko do rozpuszczenia) i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy do masy umyte i osuszone borówki. Masę wylewamy

Smaki Na Talerzu
Ekspresowe spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Łatwe danie z makaronu. 135

smaku Przygotowanie: Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości, mocno osolonej wody. Przed odcedzeniem pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. W czasie, gdy makaron będzie się gotował, wymieszać na głębokim talerzu: tuńczyka z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką i skórką z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Następnie dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać. Ugotowany makaron przełożyć na talerz

Codziennik Kuchenny
Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 186

czasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek do dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg z cukrem miksowałam

Blondynka Gotuje
Jabłka prażone do szarlotek, naleśników 112

usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki (np ósemki). Można także zetrzeć na tarce. Wsypujemy do garnka. Wlewamy 2-3 łyżki wody, (by jabłka się nie przypaliły) i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy co jakiś czas. Gotujemy je ok. pół godziny, aż wszystkie kawałki się rozpadną i stworzy się prawie jednolity mus. Podczas gotowania(...)gotowania zostawiamy mus w garnku do całkowitego wystudzenia. Gdy mus będzie całkiem zimny nakładamy go do dużych litrowych słoików (słoiki muszą być wcześniej sparzone i wysuszone) i zakręcamy. Wlewamy wodę do dużego garnka, do 3/4 jego wysokości. Dno wykładamy ściereczką. Układamy ostrożnie słoiki. Pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Małe słoiki wystarczy 10 minut, duże 15 minut.   Przepis

Mania Wypiekania
Tort z masą maślaną 197

krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka lub spirytus - masa cukrowa: 6 g żelatyny 30 ml wody 50 g glukozy 18 g masła 400 g cukru pudru barwnik spożywczy Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać(...)znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, obie dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać sok z cytryny, alkohol i wszystko wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszy blat

Mama Gotuje
Curry z wołowiny 143

łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 4 male suszone papryczki chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów (400g) około 100-150ml bulionu wołowego sok z cytryny (do smaku) sol, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa.  W misce wymieszać jogurt z przyprawami i sola, mięso dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić na minimum godzinę(...)się z przesmażoną cebulą i wydobyły z siebie aromaty - uważać aby ich nie przypalić(!), w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub bulionu.  Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz sok z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gesty podlać bulionem. Jeżeli będziecie gotować curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa

Codzienne Gotowanie
Śledzie w oleju lnianym 113

cebule 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 świeże listki laurowe lub 6 suszonych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego duża szczypta soli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę. Cebule obrać pokroić w piórka, wymieszać z solą. Odłożyć na sitko na 20 minut. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym. Filety pokroić

Pełny talerz
Kurczak po wietnamsku 169

robi się inaczej niż znany w naszej kuchni karmel do deserów, a mianowicie na bazie roztworu cukru i wody, który podgrzewamy aż osiągnie określony kolor i następnie zalewamy zimną wodą. Bardzo gorąco polecamy Wam tę przyprawę o niesamowitych właściowościach, bo potrafi ona kawałek zimnego pieczystego zamienić w kawałek smakowitości. Na prośbę naszej znajomej – Aniu pozdrawiamy – sprawdziliśmy jak karmel(...)Kawałki pieczonego kurczaka (mięso może też być z rosołu) – mała miseczka 2 szalotki Mała ostra papryczka Pęczek kolendry lub pietruszki Sok z połowy cytryny Karmel wietnamski lub 3 łyżki cukru i jedna trzecia szklanki wody Zobacz też inne patenty na to, co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Przygotowanie Krok 1 Drobno siekamy szalotkę, papryczkę i zioła. Mięso kroimy

Niedzielny kucharz
Domowy jogurt aromatyzowany kwiatami czarnego bzu z truskawkową granitą 91

chłodzenie  Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy

Słodki Kompromis
Kostka alpejska 205

można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka)   Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki zimnej wody   Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej     Przygotowanie:   Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka(...)wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną. Ciasto włożyć do lodówki.   Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej

Nastoletnie Wypiekanie
Cytrynowe naleśniki z twarożkiem, kremem cytrynowy i pomarańczą / Lemon pancakes with cottage cheese, lemon cream and orange 135

milk 1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water 2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes 3 jajka / 3 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar szczypta soli /  pinch of salt skórka z 1 cytryny /  peel with 1 lemon sok z 1 cytryny(...)Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron

Projekty ze smakiem
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 240

Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos : 6 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki myjemy i kroimy(...)oregano, solimy i wstawiamy do pieca na 30-35 minut. Krok 3 Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka

Niedzielny kucharz
Wtorek: Linguini z sosem cytrynowym 112

szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Krok 3 Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie

Niedzielny kucharz
Linguini w sosie cytrynowym 111

szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Krok 3 Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie

Niedzielny kucharz
Zupa z rybą i jabłkiem 126

pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki masła śmietana  koper Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę , dodać listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz(...)masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 135

ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel soku z cytryny szczypta chili Wykonanie Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz

Raj dla Podniebienia
Pasta jajeczna z makaronem i botwinką 213

przed ugotowaniem ] 2 jajka - ugotowane na twardo garść liści botwiny wraz z łodyżkami 1 łyżeczka soku z cytryny   1 łyżeczka majonezu   2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku Makaron Lubella Mini Kokardki ugotować w osolonej wodzie, zg. z instrukcją na opakowaniu, wedle preferowanego stopnia twardości - u mnie al dente - odcedzić, przelać zimna wodą(...)grubych oczkach tarki.   Liście botwinki wraz z łodyżkami zalać w kubeczku wrzątkiem i blanszować ok 4 minuty. Następnie przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i drobno posiekać.   W misce wymieszać jaja z botwinką, dodać sok z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pozostaje tylko delektować się na kolację

Grunt to przepis!
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką 168

smaczne i idealnie pasują do wigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo; 200 gram suszonych śliwek Helio Forma do uszek Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione(...)zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka, układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.Owoce suszone wsypujemy do garnka zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. doprawiamy do smaku miodem oraz sokiem z cytryny

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kaszą orkiszową 134

pęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. Rzodkiewki kroimy w plasterki,  fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób. W szklance mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty z okazji dnia dziecka 142

niskiej zawartości sodu, co sprawia, że można ją pić bez ograniczeń wiekowych.  Przygotowaliśmy dwa warianty smakowe: ogórkową z pietruszką i cytryną, jak również truskawkową z miętą. Obie cieszyły się zainteresowaniem. Zadziwiająca była wiedza dzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii

Malinowe Pocałunki
Ryba w zalewie octowej 236

Składniki:  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta,  mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe,  6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem

W kuchni u Moniki
Solianka 209

smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić(...)zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej

Stare Gary