zwykle, to mogłabym już świętować :) Bo że nie sięgnę w ogóle, to chyba nierealne... Składniki: Liście świeżej mięty Cytryny Sposób przygotowania: Liście mięty starannie obrywamy z gałązek. Uszkodzone, przybrudzone wywalamy. Płuczemy dosłownie chwilę pod bieżącą zimną wodą i osuszamy na papierowych ręcznikach. Przekładamy na sitka suszarki do warzyw (grzybów) i rozkładamy równomiernie wraz z pokrojonymi na ćwiartkę plastrami
Kuchnia w czekoladziemąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę łyżeczka ostrego sosu piri piri 2 łyżeczki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny 1 czubata łyżeczka cukru sól do smaku Wykonanie: Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy
Smak mojego domunatka pietruszki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieoprz kolorowy - chilli w płatkach - suszona natka kolendry - skórka starta z 1 wyparzonej cytryny Ponieważ danie przygotowuje się bardzo szybko, wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, aby były „pod ręką”. Nastawiamy posoloną wodę wodę na makaron. Gotowałam osobno, aby nie mieszać kolorów. Czosnek obieramy i kroimy w talarki. Szalotki kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę
mojewypiekiinietylkopomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich mała garść mix'u suszonych owoców 2 łyżki soku z cytryny skórka z cytryny kilka liści szpinaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : komosę ryżową wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy przez 20 minut, aż komosa zmięknie i wchłonie cały płyn brokuły myjemy, pozostawiamy różyczki i gotujemy w osolonej(...)następnie podsmażamy na patelni, delikatnie doprawiając solą ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę i również kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy z komosą, posypujemy orzechami włoskimi i suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
zobacz ich smakczerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić(...)kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ). Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić. Do sałatki można
Eli Gotowanieszklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę(...)cytryny. Miksować i dodawać olej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut. Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Krem Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany
O kuchni z uczuciemłyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny
Kuchnia Beatyskórki, usuń nasienia i pokrój w kostkę 2. Pomidory przełóż do garnka, gotuj z niewielką ilością wody aż zmiękną, a woda odparuje, zmiksuj za pomocą blendera uważając by się nie poparzyć. 3. Dodaj cukier, odrobinę cytryny oraz wanilię 4. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić
KreatywnePinyszczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę
Przysmaki Karolkiżółtka 3 szt · cebula 2-3 szt · śmietana 18 proc 2 łyżki · groszek ptysiowy 10 dag · sól · sok z cytryny · olej Cebulę oraz cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz
Camilla w kuchnibobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy
Moniki Smakołykibrzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie:Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki. Wyciagamy pestke i jesli owoce sa miekkie to rozgniatamy je widelcem. Ja zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin
Przysmaki Karolkiwiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka: reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec
Słodki Zakątekchili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku z cytryny garść orzechów nerkowca sól olej Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Z mięty, czosnku, pasty imbirowej i papryczki chili przygotować pastę (zmiksować blenderem). Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać kardamon, cynamon
zadanie-gotowaniepieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić
Apetyczna babeczkałyżeczki sody -2 łyżeczek proszku do pieczenia -30 dag świeżego szpinaku Aby wykonać krem: -400 ml śmietanki 30% -8 łyżek przegotowanej letniej wody -4 łyżeczek żelatyny – 4 łyżek cukru pudru – skórka z 1 cytryny – cukru waniliowego (16g) Do nasączenia ciasta: -100 ml herbaty posłodzonej, z dodatkiem soku z 1 cytryny Do udekorowania: – pestek granatu Ciasto leśny(...)blaszki. Przestudzone przekrój poziomo na pół. Górną część skrusz dokładnie w dłoniach. Dolny blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem. Teraz pora na wykonanie kremu. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę
Arbuziakiłyżeczki sody -2 łyżeczek proszku do pieczenia -30 dag świeżego szpinaku Aby wykonać krem: -400 ml śmietanki 30% -8 łyżek przegotowanej letniej wody -4 łyżeczek żelatyny – 4 łyżek cukru pudru – skórka z 1 cytryny – cukru waniliowego (16g) Do nasączenia ciasta: -100 ml herbaty posłodzonej, z dodatkiem soku z 1 cytryny Do udekorowania: – pestek granatu Ciasto leśny(...)blaszki. Przestudzone przekrój poziomo na pół. Górną część skrusz dokładnie w dłoniach. Dolny blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem. Teraz pora na wykonanie kremu. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę
Arbuziakicukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. W między czasie rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach wody. Przestudzoną dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Do drugiej kakao i nalewkę. Obie masy naprzemiennie układać w pucharkach. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: sok z wiśni
Kulinarna (nie)codziennośćłyżki przecieru pomidorowego 1 puszkę całych pomidorów 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania) Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody Pęczek świeżej kolendry 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka chilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej(...)przesiekane lub zmiksowane pomidory z puszki oraz 3 szklanki bulionu lub wody. Dorzuć pokrojoną tortillę, a kiedy kurczak się usmaży również posiekane lub porwane na mniejsze kawałki filety. Gotuj zupę bez przykrycia 15 minut. Krok 3 Na koniec dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wlej sok z limonki lub cytryny, dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj i podawaj. Artykuł Czwartek:Tortilla soup pochodzi
Niedzielny kucharzPstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy. Składniki : 4 średnie wypatroszone pstrągi 1 cytryna 25gr masła świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć. Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę. Środek naszej rybki
Mechanik w kuchniłyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez noc), 1/4 szklanki ziaren słonecznika (moczone przez noc), 2 łyżki sosu z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 100 - 120 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego, 4 ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo
Jeść, by żyć w zdrowiuKasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek spirytusowy arakowy 1 olejek spirytusowy rumowy 1 sok z cytryny odrobina cukru - do smaku Przygotowanie: Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym
Ciastka - domowe słodkościserów, mięs, warzyw. Sprawdzą się na przyjęciu jako korzenna przekąska - bardzo polecam! składniki 300 g suszonych śliwek ( nie wędzonych) 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty earl grey 250 g cukru 250 ml octu czerwonego 1/2 cytryny 7 szt goździków 3 szt ziela angielskiego 3 cm kora cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu przygotowanie Zaparzyć mocną herbatę ( 7 łyżeczek
Stare Garybiały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłososiem i koperkiem: 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię