woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:472/1096)

Krem z pietruszki 160

dużych pietruszek 3 gruszki 3-4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu łyżka miodu 1 cytryna 1/2 szklanki mleka łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki dodatki dla niej 50 g orzechów włoskich dodatki dla niego 250 g makaronu 15-20 dag wędzonego boczku 1/2 szklanki mleka (lub wody) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy(...)mlekiem. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem można doprawić jeszcze sokiem z 1/2 cytryny (o ile to konieczne). Zupę rozdzielamy na dwa garnki.  Zupa dla niego: do kremu dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mleka (lub wody). Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dokładamy do zupy. Mieszamy. Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym

Pobite gary Barbary
Cukinia z kaszą Bulgur :) 109

młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 min, aż woda się(...)folię aluminiową przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się uzupełniały. Podaliśmy również sos tajski słodko-kwaśny do polania kubeczków z cukinii. Danie wyszło wyśmienite. Spróbujcie zrobić to u siebie. Polecamy gorąco.  Życzymy smacznego

vegetanie
Ravioli z pieczoną marchwią i nutą rozmarynu 125

SKŁADNIKI : ciasto  2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 marchwie większe 4 łyżki oleju rzepakowego dodatkowo sok z cytryny masło 1/3 kostki 2 gałązki rozmarynu( równie dobrze smakuję z tymiankiem) 2 łyżki startego parmezanu  Marchew myjemy(...)miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy się upiecze obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem,solimy i wyciskamy sok z cytryny do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła, ilość wody zależy od rodzaju mąki.Zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut. Rozwałkujemy

Basia w kuchni
Środa: Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto 111

czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy Pół opakowania makaronu spaghetti 200 g mozzarelli w zalewie Garść nasion dynii Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj cztery szklanki wody, wsyp łyżkę soli, następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków

Niedzielny kucharz
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem 205

minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Mięso mielone zwinięte w kurczaka na pesto z rukoli, z kuskusem, groszkiem i talarkami z buraka 162

parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy

Moniki Smakołyki
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 162

opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc, do dzieła!Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych(...)jabłka. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Taki przyrumieniony schab układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam

ladykitchen
Dżem z dyni i pomarańczy 131

cytryny 1 saszetka żelfix (1:3) 350g cukru Przygotowanie: Dynię przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, podlewamy 4-5 łyżkami wody. Gotujemy około 20minut aż zmięknie. Miękką dynię miksujemy blenderem. Do dyni dolewamy sok z pomarańczy i cytryny, skórkę pomarańczową oraz żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowy

Życie ze smakiem
Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami 161

porcji: 2 180 g makaronu spaghetti 200 g piersi z indyka 100 g awokado 150 g pomidorków koktajlowych Świeża mięta Kolendra Cytryna 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny

ale Pysznie
szybkowar-policzki wieprzowe w sosie cebulowym... 166

Składniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki(...)rozgnieść w moździerzu lub w wyciskarce, dodać olej, pieprz, przyprawę w płynie, sok z cytryny i natrzeć marynatą policzki, do lodówki na całą noc w garnku szybkowara na 2 łyżkach oleju zrumienić policzki z każdej strony na policzki wsypać ćwiartki cebul, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut otworzyć szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 193

musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżki rumu lub wódki 2 łyżeczki cukru sok z cytryny Wykonanie: obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech(...)minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier i zagotować. Gotować kilka minut, aż jeżyny zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, nastepnie połączyć z musem jeżynym mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno) 297

mnie 1 czubata łyżeczka) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałata ze śmietaną do obiadu – Wykonanie: Sałatę umyć pod zimną wodą, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Do kubeczka wlać śmietanę, dodać sok z cytryny (ja dodaję po 1 łyżce i smakuję, czy jest odpowiednio kwaśne – jeśli nie, to dodaję kolejne łyżki i smakuję – z reguły

Kulinarne Przeboje
Solanka. 175

wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól olej 1 i 1/2 litra wody kwaśna śmietana natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar - około 1 i 1/2 godziny na małym ogniu(...)małym ogniu około 1/2 godziny.  Sprawdzić smak i ewentualnie dodać wody z kiszonych ogórków dla uzyskania odpowiedniej kwaśności/słoności. Zdjąć z ognia i odczekać kilkanaście minut z podaniem. Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i  plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi

zadanie-gotowanie
Kuskus z warzywami 131

osób: 1/2 szklanki kaszy kuskus  (100 g) 1/2 długiego ogórka 100 g pomidorów koktajlowych zielona pietruszka (kilka gałązek) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na kilka minut. Ostudzić. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na 4 części. Zieloną

Ugotować
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 182

plasterki szczypta płatków chili, lub pół posiekanej papryczki 6 filecików anchois 1 brokuł 500 g, same różyczki 3 łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych 1/4 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny pieprz i starty parmezan do posypania Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułkę układamy na blasze i podpiekamy aż stanie się(...)małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy z ziołami i sokiem cytryny. Nakładamy do miseczek, posypujemy pieprzem, serem i posypką

Dzieje kuchennej Wiewióry