woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:463/1096)

Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 169

ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki(...)wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami

BaRepas
Spaghetti z oliwkami i rukolą 137

Makaron ugotowałem al. dente w osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko  Makaron  Makaron ugotowałem al. dente w osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyłem czosnek i oliwki. Dodałem posiekane chilli, skórkę oraz sok z cytryny. Smażyłem 1 minutę. Rukolę umyłem, obciąłem ogonki. Makaron wymieszałem z sosem, rukolą i startym parmezanem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Wegański sernik malinowy bez pieczenia 388

szklanki orzechów nerkowca (ok. 200 g) 1 szklanka malin 2 łyżki syropu klonowego sok z 1 cytryny 150 ml śmietanki kokosowej szczypta soli Migdały blendujemy na proszek i przesypujemy do miski. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut. Odlewamy wodę i przekładamy je do blendera z 2 łyżkami syropu klonowego. Blendujemy i dodajemy do miski z migdałami. Dosypujemy(...)foremki. Masę rozkładamy równomiernie i lekko dociskamy. Przygotowanie warstwy owocowo-śmietanowej zaczynamy od namoczenia około 200 g orzechów nerkowca w gorącej wodzie. Po kilku minutach blendujemy je na gładką masę. Dodajemy maliny, syrop klonowy, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 150 ml śmietanki kokosowej oraz odrobinkę soli. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku

Dieta bez mleka
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 302

podania, to upieczenie go w folii.  Ryba: świeży pstrąg , gałązka świeżego rozmarynu , 2-3 plasterki świeżego imbiru , 1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej), kilka plasterków marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony wigilijny 189

liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1/2 łyżeczki majeranku • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka octu, szczypta cukru • 5 łyżek oleju Wykonanie; • Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. • Buraczki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą z 1 łyżką octu, szczyptą cukru i gotować ok. 30 minut. • Cebulę i pora pokroić drobno, podsmażyć(...)kostkę i przesmażyć. • Włoszczyznę zalać ok. 2 litrami wody, posolić, dodać przyprawy, namoczone grzybki z wodą i gotować ok. 60 minut. • Po ugotowaniu oba wywary odcedzić i połączyć. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli kolor barszczu nie jest zbyt mocny, to można dodać koncentratu gotowego barszczu

To co kocham
Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami 268

listków posiekanych listków bazylii) sól pieprz PRZYGOTOWANIE Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :) Smacznego! źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
"The Lady in Red"- Kobieca sałatka pełna miłości do makaronu 199

rukola, endywia, roszponka) - 250 g pomidorków koktajlowych - 15 jabłuszek kaparowych - 1 granat - 4 łyżki orzechów włoskich - oliwa z oliwek (4 łyżki), sok z cytryny (2 łyżeczki), miód (łyżeczka), sól, pieprz WYKONANIE: - makaron Lubella gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - makaron odcedzamy na sicie - sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałeczki - orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałeczki - pomidorki

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z korzennymi gruszkami i serkiem 108

białko jaja 1 łyżka cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatkowo: gruszki z kompotu lub zalewy korzennej  ( zagotowane przez 10 minut w wodzie z cukrem,  cynamonem, goździkami, przyprawą piernikową i sokiem z cytryny ). Na kruszonkę: 2 łyżki mąki- użyłam razowej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich lub innych 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miękkiego masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy

Kronika Piekarnika
TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, POMIDORKAMI I ORZECHAMI + CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ I CYTRYNĄ + KURKI Z ESTRAGONEM 160

kawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z powrotem na patelnię i zagęszczamy mąką

Cytryna&Co.
jabłka na cieście francuskim 217

odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki, aby po upieczeniu nie były bardzo suche, możemy je chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Knedle z serem i posypką cynamonową 139

tartej 75g masła 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite

Szalona Kuchnia Eweliny
Herbata z lipy z miodem 126

smaczne. Obecnie trwa sezon wiadomo jaki, więc jeżeli macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was.  Składniki: 1 l wody 4 torebki lipy  5 plastrów imbiru (średniej grubości) 1 cytryna 2 łyżki miodu 4 goździki Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy

Kardamonovy
Mus z pigwy do deserów 202

pigwa 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru osk z 1/2 cytryny Przygotowanie: Pigwę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do garnka, dolać ok. 1/3 szkl wody i gotować, aż owoce zmiękną (ok. 20 minut). Zblendować na mus, dodać cukier waniliowy i dosłodzić cukrem według uznania

Bon appetit mon amie
Deser arbuzowo truskawkowy z zsiadłym mlekiem 171

owoce Sposób wykonania: Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do dzbana blendera. Miksujemy razem z mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzoną galaretkę wlewamy wolnym strumieniem do masy arbuzowej, miksujemy. Wlewamy masę do średnich miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Qchnia po prostu
Indyjska mrożona herbata Thandi chai 212

być o wiele mniej) 1 i 1/2 szklanki soku owocowego świeżo wyciśniętego (dowolna kombinacja - u mnie z pomarańczy i cytryn) po kilka plasterków pomarańczy, cytryny i ogórka Cynamon i goździki zagotowujemy w 3 szklankach wody. Dodajemy herbatę, odstawiamy do zaparzenia. Następnie, kiedy napar ściemnieje, przelewamy do dzbanka (odcedzając liście herbaty) i wsypujemy cukier. Mieszamy. Z przygotowanych owoców wyciskamy sok, dolewamy

Nie do chrzanu!