owocami 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 1,5 szklanki świeżych malin SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Jogurt w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem/ksylitolem, ekstraktem i ekstraktem waniliowym. Wystudzoną żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami masy jogurtowej i powoli wlewamy do całości. Jeśli używamy silikonowej tortownicy
DefinicjaSmakużelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięciaPIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA - banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek- banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
Smakołyki Berenikimarchewki 1 jabłko 1 cebula 1 łyżeczka cukru 3-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kapustę obieramy, szatkujemy, solimy i odstawić na chwilę, po czym odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny
Trzeci talerzwody (ok. 1/2 szklanki), do którego cały czas dorzucałam kawałki papierówek, mus bulgotał sobie i nie trzeba było skrapiać jabłek sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Jak zrobić bezcukrowy mus z jabłek? Na dno dużego garnka wlewamy wodę, dosypujemy stopniowo jabłka i dusimy tak długo, aż jabłka się rozpadną i zaczną bulgotać. Mieszamy co jakiś czas tak, aby mus się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2 żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka stołowa rozpuszczonego masła Pieprz biały I sól Szparagi zanurzam we wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam
Smaki Przyprawy i Kolorycytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy
Atlas Smakówosolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki.Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno
Kulinarna rozmowajabłka 1 cebula 1 łyżka oliwy cukier, sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalitr zsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M(...)nią chłodnik na talerzu przed podanie. Końcowe przygotowanie chłodnika z zsiadłym mlekiem: Do garnka wlewam mocno schłodzone zsiadłe mleko, dodaję zimną wodę, śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki, oprócz natki pietruszki, dodaję sok z cytryny i doprawiam solą i cukrem (dużą szczyptą) całość mieszam łyżką – chłodnik jest gotowy. Chłodnik z zsiadłym mlekiem jest gotowy, podaję go schłodzony
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody Potrzebna będzie duża patelnia i szeroki żaroodporny garnek oraz mniejszy do gotowania kaszy. Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Po tym czasie(...)cytryny. Jabłko i gruszkę obieramy. Kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Układamy owoce na patelni i blanszujemy. Mają być lekko miękkie. Śliwki układamy skórką do dołu i trzymamy na patelni najkrócej. Owoce wykładamy na wątróbkę, polewamy powstałym podczas blanszowania sosem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. W tym czasie w garnku zagotowujemy szklankę wody, delikatnie
Kulinarne przemysleniaznudzenia na innych blogach mit, że nie da się zrobić falafeli z ciecierzycy z puszki. Puszkowana ciecierzyca to suche ziarna ciecierzycy zalane wodą – tak samo moglibyście zalać ziarna wodą w domu zamiast kupować wersję puszkowaną. Podstawą falafeli jest odpowiednio rozdrobniona ciecierzyca – kwestia czy to ciecierzyca z puszki, czy samodzielnie namaczana – nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia. Kolendrę w ziarnach(...)cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus
Karo in the Kitchenpietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron: Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy
Moniki Smakołykichętnie zrobię. Nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 8 jajek opakowanie łososia wędzonego opakowanie serka naturalnego Piątnica pół pęczka koperku sok z połówki cytryny sól, pieprz łyżka chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu. Do żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć
Pasja Smakupuree: 5 marchewek łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo: fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki! Oczyszczone i umyte włożyłam do wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po czym gotowałam przez pół(...)godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa. Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem. Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe
Sajkofanka smaku