woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:452/1096)

Curry z wołowiny 174

łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 4 male suszone papryczki chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów (400g) około 100-150ml bulionu wołowego sok z cytryny (do smaku) sol, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa.  W misce wymieszać jogurt z przyprawami i sola, mięso dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić na minimum godzinę(...)się z przesmażoną cebulą i wydobyły z siebie aromaty - uważać aby ich nie przypalić(!), w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub bulionu.  Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz sok z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gesty podlać bulionem. Jeżeli będziecie gotować curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa

Codzienne Gotowanie
Śledzie w oleju lnianym 160

cebule 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 świeże listki laurowe lub 6 suszonych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego duża szczypta soli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę. Cebule obrać pokroić w piórka, wymieszać z solą. Odłożyć na sitko na 20 minut. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym. Filety pokroić

Pełny talerz
Kurczak po wietnamsku 197

robi się inaczej niż znany w naszej kuchni karmel do deserów, a mianowicie na bazie roztworu cukru i wody, który podgrzewamy aż osiągnie określony kolor i następnie zalewamy zimną wodą. Bardzo gorąco polecamy Wam tę przyprawę o niesamowitych właściowościach, bo potrafi ona kawałek zimnego pieczystego zamienić w kawałek smakowitości. Na prośbę naszej znajomej – Aniu pozdrawiamy – sprawdziliśmy jak karmel(...)Kawałki pieczonego kurczaka (mięso może też być z rosołu) – mała miseczka 2 szalotki Mała ostra papryczka Pęczek kolendry lub pietruszki Sok z połowy cytryny Karmel wietnamski lub 3 łyżki cukru i jedna trzecia szklanki wody Zobacz też inne patenty na to, co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Przygotowanie Krok 1 Drobno siekamy szalotkę, papryczkę i zioła. Mięso kroimy

Niedzielny kucharz
Domowy jogurt aromatyzowany kwiatami czarnego bzu z truskawkową granitą 129

chłodzenie  Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy

Słodki Kompromis
Cytrynowe naleśniki z twarożkiem, kremem cytrynowy i pomarańczą / Lemon pancakes with cottage cheese, lemon cream and orange 171

milk 1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water 2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes 3 jajka / 3 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar szczypta soli /  pinch of salt skórka z 1 cytryny /  peel with 1 lemon sok z 1 cytryny(...)Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron

Projekty ze smakiem
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 285

Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos : 6 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki myjemy i kroimy(...)oregano, solimy i wstawiamy do pieca na 30-35 minut. Krok 3 Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka

Niedzielny kucharz
Wtorek: Linguini z sosem cytrynowym 144

szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Krok 3 Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie

Niedzielny kucharz
Linguini w sosie cytrynowym 143

szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Krok 3 Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie

Niedzielny kucharz
Zupa z rybą i jabłkiem 163

pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki masła śmietana  koper Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę , dodać listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz(...)masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 173

ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel soku z cytryny szczypta chili Wykonanie Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz

Raj dla Podniebienia
Pasta jajeczna z makaronem i botwinką 245

przed ugotowaniem ] 2 jajka - ugotowane na twardo garść liści botwiny wraz z łodyżkami 1 łyżeczka soku z cytryny   1 łyżeczka majonezu   2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku Makaron Lubella Mini Kokardki ugotować w osolonej wodzie, zg. z instrukcją na opakowaniu, wedle preferowanego stopnia twardości - u mnie al dente - odcedzić, przelać zimna wodą(...)grubych oczkach tarki.   Liście botwinki wraz z łodyżkami zalać w kubeczku wrzątkiem i blanszować ok 4 minuty. Następnie przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i drobno posiekać.   W misce wymieszać jaja z botwinką, dodać sok z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pozostaje tylko delektować się na kolację

Grunt to przepis!
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką 202

smaczne i idealnie pasują do wigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo; 200 gram suszonych śliwek Helio Forma do uszek Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione(...)zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka, układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.Owoce suszone wsypujemy do garnka zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. doprawiamy do smaku miodem oraz sokiem z cytryny

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kaszą orkiszową 170

pęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. Rzodkiewki kroimy w plasterki,  fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób. W szklance mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty z okazji dnia dziecka 172

niskiej zawartości sodu, co sprawia, że można ją pić bez ograniczeń wiekowych.  Przygotowaliśmy dwa warianty smakowe: ogórkową z pietruszką i cytryną, jak również truskawkową z miętą. Obie cieszyły się zainteresowaniem. Zadziwiająca była wiedza dzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii

Malinowe Pocałunki
Ryba w zalewie octowej 320

Składniki:  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta,  mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe,  6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem

W kuchni u Moniki