woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:445/1096)

Ozorki w szarym sosie 161

ozorki: marchew pietruszka seler liść laurowy ziele angielskie sól pieprz sos szary: 30 g mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 40 g masła 250 ml zimnego wywaru spod ozorów 25 g migdałów 25 g rodzynek sok z cytryny 200 ml wytrawnego czerwonego wina sól Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około(...)podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje a następnie dodać wodę i zagotować. Karmel odstawić. Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Cały czas mieszając powoli wlać wywar z ozorów. Zagotować i w razie potrzeby dodać więcej wywaru. Do sosu dodać karmel, migdały i rodzynki, doprawić solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać cukier. Sos powinien mieć słodko kwaśny

Mama Gotuje
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 145

mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki też jest ok Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka  umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w grubą kostkę. W misce wymieszałam przyprawy, oliwę i jogurt na gładką jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą(...)cytryny 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję kilka minut w dobrze osolonej wodzie. Następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Posypuję je ziołami, solą i skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie. Sposób przygotowania: Na patyczki do szaszłyków nadziewam

Blondynka Gotuje
Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne 150

szklanki cukru - 1 laska wanilii - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 goździki - sok z połowy cytryny - skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Zaczynamy od słoików. Porządnie myjemy i wyparzamy. A jak się parzy słoiki? Na dnie garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę (tyle, by po włożeniu słoików sięgała do 1/5 ich wysokości) i umieszczamy słoiki oraz zakrętki. Nakładamy przykrywkę i gotujemy przez(...)część możemy wysuszyć i wetknąć do słoika z cukrem, żeby dodać mu aromatu). Chłodzimy, wrzucamy cukinię i ponownie gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zestawiamy i umieszczamy cukinię w słoikach. Skórkę cytryny kroimy na tyle części, ile mamy słoików i do każdego wrzucamy kawałek. Zawartość słoików uzupełniamy jeszcze od płyn z gotowania. Teoretycznie można przepuścić go przez gazę, żeby pozbyć się zanieczyszczeń

Życie zamknięte w smaku
Ciasto straciatella z truskawkami 163

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego rumu Masa straciatella: 35 dag twarożku  3 krotnie mielonego 30 dag serka homogenizowanego  waniliowego typu Danio 25 dag serka(...)23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut. Studzimy. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia. Masa straciatella: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali . Wszystkie serki

Wanilia i Kardamon
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 162

panikę co zrobić zresztą ośmiornicy. Jeśli jednak nie dostaniecie samego, obgotowanego ramienia, to rozmrożoną ośmiornicą uderzcie kilka razy o coś twardego, odetnijcie macki i ugotujcie do miękkości w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym, cebulą, selerem, marchewką i pietruszką. Ośmiornica z szarej zrobi się lekko różowa. 2. Do sałatki użyłam warzyw mini, bo ładnie wyglądają, też kupione w Makro. Jeśli(...)buraczanym. Podczas gdy macki nabierają koloru, przygotowujemy warzywa. Marchewki obieramy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa były jędrne. Skrapiamy sokiem

ladykitchen
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 304

wyjdziesz. Mamy też takie cuda jak: - tabletka - drink 2KC Przed wyjściem na imprezę/rozpoczęciem imprezy postawić w okolicy łóżka butelkę wody W TRAKCIE Legenda miejska głosi,że należy nie używać zapojki w przypadku wódki-zagryzać cytryną. Mniej płynów sprawi, że nie zrobi CI się niedobrze w czasie imprezy,ale nie gwarantujemy spokojnego ranka... Jeść! Nawadniać się(wodą,wodą(...)jedzeniu i piciu ...Tak,tak znacie to skądś? Wiecie komunia te sprawy...kiedyś to Nas śmieszyło...dziś już nie PO a)lekki stan -nawadniać się-zaraz po wstaniu szklaneczka wody (drobnymi łyczkami nie haustem! wiem,wiem,że suszy ale...) -uzupełnić niedobory witamin poprzez owoce,warzywa,soki... -zjeść śniadanie (żelazny zestaw to jajecznica czy bułka z boczkiem jednak musli z mlekiem

Fiolka w kuchni
Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym 176

piersi z kaczki ze skórką (bez kości) 1 łyżka octu balsamicznego majeranek sól, pieprz sos truskawkowy 250 g truskawek bez szypułek 1/2 szklanki wody 3 płaskie łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego odrobina soku z cytryny sól, pieprz Przyprawione piersi z kaczki Najlepiej dzień wcześniej, piersi z kaczki umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski skórką(...)umyte truskawki, zalać je wodą i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości owoców. Następnie odsłonić pokrywkę i dodać miód oraz ocet balsamiczny. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Gotowy sos przełożyć na sito i przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Przygotowany sos ponownie przelać do garnuszka, skropić sokiem z cytryny i gotować na małym ogniu

Ugotować
Pianka malinowa 281

cukru pudru5 łyżeczek żelatyny (20g)5 łyżek zimnej wody1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej150ml gorącej, przegotowanej wody 250g malin do dekoracji Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczeniana dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów- maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców

Smakołyki Bereniki
Cynamonowe pancakes z karmelowymi jabłkami 239

wanilią 3 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant szczypta soli karmelowe jabłka 4 kopiate łyżki cukru trzcinowego Dry DemeraraDiamant 4 łyżki wody 50g masła 50ml śmietanki kremówki 2 duże soczyste jabłka 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny dodatkowo serek kremowy prażony słonecznik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło topimy i łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami(...)dnem, z każdej strony na złoty kolor. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Cukier i wodę wlewamy na patelnię. Czekamy aż cukier się całkowicie roztopi, dodajemy masło i kremówkę (uwaga reakcja będzie gwałtowna). Całość mieszamy. Wrzucamy pokrojone jabłka, cynamon i sok z cytryny i prażymy do momentu aż jabłka będą lekko zrumienione i miękkie, ale zachowają swój kształt. Placuszka

DefinicjaSmaku
Szarlotka na cieście kruchym 154

masła lub margaryny ( 375 g ) 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: 8 – 10 kwaśnych jabłek ¼ szklanki wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Tłuszcz do smarowania blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru(...)jabłkową: Jabłka obrać i pokroić   w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 15 minut.   Do podgotowanych jabłek dodać cukier i cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wszystko lekko wymieszać. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dużą blachę wysmarować   tłuszczem

Na słodko lub wytrawnie
Pstrąg z Patelni z Masłem Czosnkowym i Koperkiem 127

morza (jak nie używam tej mieszanki po prostu tylko solę) oliwa (u mnie olej z awokado) domowe masło czosnkowe mały pęczek koperku kilka plasterków cytryny Sposób przygotowania: Pstrągi bardzo dokładnie myję pod zimna bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą lub mieszanką przypraw i pieprzem cytrynowym, na koniec spryskuję olejem, jak nie miałam spryskiwacza do oleju, po prostu smarowałam rybę

Blondynka Gotuje
Kompot z suszu 208

suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych) kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej kawałek kory cynamonu kilka goździków cukier lub miód do smaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą - ok. 2 l. Odstawić na 3–4 godziny. Wyszorowaną i sparzoną skórkę z pomarańczy dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić również korę cynamonu oraz goździki. Gotować(...)minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić cukrem lub miodem (miód dodać do ciepłego, nie gorącego kompotu. Jeśli kompot jest za słodki można dodać również sok z cytryny. Schłodzić i przelać do szklanego dzbanka

Czerwień i błękit
Barszcz czerwony 154

pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut.   Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy

Maminek kulinarny
Słodkie ziemniaczki 90

łyżeczka żelatyny, 2 łyżki spirytusu, 1/2 szklanka wody, do obtaczania ziemniaczków: cukier puder, kakao Żelatynę wsypać do miseczki, wlać letnią wodę - miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Orzechy włoskie, herbatniki, cukier puder, kakao i skórkę cytrynową wsypać do miski i wymieszać. Wlać spirytus, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić

królestwo garów
Surówka z czerwonej kapusty 117

łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny, pieprz i majonez. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Dżem z cukini 147

warto spróbować. Składniki: 2,5 kg cukini (obranej i bez pestek) 1/2 kg cukru 2 galaretki cytrynowe skórka i sok z 1 cytryny Cukinię pokroić na małe kawałki, wsypać do garnka i podlać 1/2 szklanki wody. Gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukinia jest już miękka, zmiksować ją na gładko blenderem. Dodać cukier, galaretki skórkę

kuchnia doski
Chłodnik wiosenny 196

koperku - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz świeżo zmielony Buraki oraz marchewkę umyj,obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj ok 20 min. Zdejmij z palnika, dodaj sok z z cytryny, wymieszaj, ostudź, a następnie zblenduj. Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Zblendowany wywar połącz z jogurtem, dodaj przeciśnięty

Fit & Healthy Life
Sałatka pomidorowa z quinoa ( komosą ryżową ) 161

pomidorów ( żółte i czerowne ) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia. Warzywa umyć

kolorowotorcikowo