woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:453/1096)

sałatka owocowa z makaronem i jogurtem... 163

łyżeczka, stewia 1 łyżeczka, jogurt grecki 200 ml, truskawki 1 szklanka, śliwki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, brzoskwinie 4 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki makaron np. nitka średnia ugotować wg opisu w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, makaron wsypac do miski, dodać stewię w proszku, cynamon, jogurt i delikatnie wymieszać wszystko owoce dobrze umyć, śliwki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem i roszponką 354

soku z cytrynysól z pieprzem Kamis do smakuMakaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko

Monia miesza i gotuje
Barszcz czerwony z domowym makaronem 141

duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem, zielem oraz liściem laurowym do miękkości. Odsączamy(...)Dodajemy sok z cytryny, cukier i doprawiamy solą wraz z pieprzem. Składniki zagniatamy na jednolitą masę, taką, żeby gładko odchodziła od ręki, Rozwałkowujemy bardzo cienko. Za pomocą noża tniemy paski - około 3mm szerokości i ok 10 cm długości. Pozostawiamy na kilka minut na stolnicy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (dość szybko

Lena Gotuje
Szybkie ciasto z jabłkami 401

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 2 jajka 80 ml wody 120 ml oleju kokosowego (ok 105 g w postaci stałej) 125 ml maślanki (mleko + sok z cytryny) 150 g cukru trzcinowego 3 jabłka pokrojone w kostkę (ok 270 g) Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie(...)misce umieszczamy jajka, wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach

Słodki Pomysł
Linguini z bobem i krewetkami 155

opakowania makaronu linguini lub spaghetti 30 g krewetek surowych 0,5 kg bobu 4 łyżki masła 1/2 szklanki białego wina Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, wsyp do niej bób, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 3 minuty. Odcedź, zachowując wodę z gotowania, przelej bób na sicie zimną wodą i obierz(...)wody po bobie, dolej szklankę świeżej wody, posól 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia dodaj makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron. Krok 3 Włóż 2 łyżki masła i krewetki do rondla, powoli podgrzewaj. Kiedy masło zacznie się roztapiać zamieszaj całość, a następnie wyciśnij do rondla sok z połowy cytryny, wlej wino, posól i popierz do smaku

Niedzielny kucharz
Sos z orzechów ziemnych 56

gładką masę. Wy zróbcie/użyjcie jakiego tam chcecie – byle było dobrej jakości. Składniki: 3/4 szklanki  masła orzechowego pół szklanki wody  2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 rozdrobniony ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł

Kardamonovy
Chrupiąca surówka ze szparagów - witaj Czerwcu! 132

esencji chrupkości wiosennej i robię z nich chrupiące wstążki i cienkie talarki, które w połączeniu z prostym dressingiem tworzą wspaniałą surówkę końca wiosny :) Chrupiąca i świeża, pachnąca miętą i cytryną! Młoda cukinia, jędrne rzodkiewki i piękne, smukłe szparagi zielone, które w surowym wydaniu z pewnością zaskoczą Was nie tylko stopniem chrupania ale także niesamowitym smakiem. Oczarowana surówką Jamie'go Olivera(...)szparagów zdrewniałe końcówki, umyj pozostałe warzywa 2. Przygotuj dużą miskę z lodowatą wodą. 3. Warzywa cienko pokrój przy pomocy obieraczki do warzyw - cukinię i szparagi we wstążki, rzodkiewki w talarki i wrzucaj do lodowatej wody - dzięki temu pozostaną jędrne. 4. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. 5. Odsącz warzywa bardzo dokładnie, osusz papierowym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos z orzechów ziemnych 101

gładką masę. Wy zróbcie/użyjcie jakiego tam chcecie - byle było dobrej jakości. Składniki: 3/4 szklanki  masła orzechowego pół szklanki wody  2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 rozdrobniony ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł

Kardamonovy
Zemsta teściowej 395

wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne(...)drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut. Warstwa z galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną 164

pęczki szczypiorku 2 łyżki cebulki perłowej ze słoika 4 matiesy 1 jabłko sok z cytryny ogórek 2 łyżki octu winnego cukier 3 łyżki oleju po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie   Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie. Odcedziłem , po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w plastry. Majonez wymieszałem(...)bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki polałem sosem i wymieszałem. Cebulkę perłową osączyłem z zalewy. Matiesy opłukałem pod bieżącą wodą i osączyłem. Jabłko obrałem , pokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny, Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce

R'n'G Kitchen
Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej 173

śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka.  Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli.  Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję

Bea(u)ty kitchen
Gruszkowo 124

Składniki na górę tarty – budyń jaglany: 150 g suchej kaszy jaglanej puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) 70 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady    Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć(...)wymieszać z wodą i zagotować. Gdy całość się zagrzeje (nie zagotuje), dodać kaszę i gotować do miękkości na małym ogniu. Ważne aby kasza jaglana nie wchłonęła całego płynu, a miała delikatnie lejącą konsystencję. Dzięki temu całość nie będzie zbyt sucha. Do ciepłej kaszy dodać miód, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Dodać płatki migdałów, sok z cytryny i całość

gutfut
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 149

świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej

kulinarnyJa
Azjatycka zupa Zbójnicka 190

ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy(...)mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje. Podawać z makaronem

Gotuj z Rumcajsem
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 142

potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą

Z Majeczką w kuchni
Karmelowy torcik bezowy z granatem 269

smaku i soczystości. Wciągająca słodycz, której trudno się oprzeć :)   BEZY: 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM KARMELOWY: 100 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% 1 owoc granatu Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, zachowując między nimi(...)momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką. W jednym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić

https:KKuchniaMniam