smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić(...)zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej
Stare Garypieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni lub grillujemy. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, słonecznik prażymy na suchej patelni. Sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy ze sobą. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnecydrowego 1 łyżka ziaren kuminu 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka goździków sól i pieprz 1 łyżeczka wody pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Całe truskawki zasypać cukrem w garnku, rozgnieść i zagotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Z cytryn odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki usuwając pestki. Dodać do truskawek. Kumin uprażyć na patelni(...)octem i imbirem. Gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się gęsty i ciemny. Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Przenieść gorący dżem do wyparzonych słoików
zadanie-gotowanienadzieniem :)Składniki:Ciasto:- 4 żółtka- 35 dag mąki- 20 dag cukru- 1 kostka margaryny- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:- 1 cytryna- 2 pomarańcze- 1/2 szklanki soku pomarańczowego- 2 galaretki pomarańczowe- garść rodzynek i suszonych moreliDo dekoracji:- 1 szklanka wody- 1/2 szklanki cukru- 1/2 pomarańczy- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki(...)skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały
Zainspirowana w kuchniczerwonej cebuli 1 mały por 1 łodyżka selera naciowego 1 mała marchewka 1/2 czerwonej papryki świeży rozmaryn sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Flądry patroszymy i odcinamy im głowy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Warzywa obieramy. Marchewkę i paprykę kroimy(...)misce z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Wykładamy na ryby, posypujemy rozmarynem. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny
Kulinarne przygody Gatityjest to dzień urodzin ukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały(...)kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiucieście: Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego(...)jajka (L) 250 g cukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej
vaniliowoczekoladowasoli i pieprzu sok z połowy cytryny Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk) 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny 2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram) 100 gram masła 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżka soli łyżka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 jaja Mąkę mieszam z drożdżami(...)oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz bułki maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciecierzycę, past tahini, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz to za konieczne. Gotowy hummus podawaj z upieczoną bagietką lub ulubionymi warzywami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKolejny zdrowotny napój na liście moich przepisów :) Był już oczyszczający napój ze świeżych ogórków oraz napój najlepszy przy problemach żołądkowych. Tym razem przedstawiam przepis na koktajl
My Culinary Artopakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny
Przysmaki KarolkiKurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka(...)dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką. W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika. Od czasu
Kuchnia co dniaskładniki się przegryzą. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek • 2 jabłka • 4 ogórki konserwowe • 1 puszka groszku konserwowego • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Pieczarki ugotować w posolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę. • Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
To co kochamposzatkować. Następnie sparzyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku. Salatka z młodej kapusty Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Koperek umyć, posiekać drobno i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez
Gotowanie-uk