masła2 łyżki maki2 szklanki mlekaszczypta gałki muszkatołowejsólbiały pieprzPrzygotowanie:Szpinak przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy, aż woda odparuje. Szpinak studzimy i dokładnie mieszamy z ricottą, parmezanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy rurki (nie gotujemy) za pomocą rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy, wypełniamy farszem duży woreczek do mrożonek
Oryginalny smakananasa: 1 ananas 2-u centymetrowy kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Posypka: 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru kokosowego Kokosowa panna cotta Jak przygotować panna cottę. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać zimną wodą. Odstawić na 5 minut. Do garnka wlać śmietanę i mleko kokosowe. Dodać cukier puder i cukier kokosowy. Gotować(...)kubeczków albo silikonowych foremek. Włożyć do lodówki. Schładzać przez co najmniej trzy godziny. Przygotowanie ananasowego chutney. Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny oraz utarty na tarce imbir. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż ananas będzie bardzo miękki. Kiedy gotowe, zdjąć z ognia. Jedną drugą chutney zmiksować. Zmiksowane chutney dodać
mecooksróżowawą opalizującą w świetle wstęgą przebiegającą wzdłuż linii bocznej, nadają rybie syreniego wyglądu. Wybredny tęczak ma wysokie wymagania środowiskowe, stąd dla prawidłowego rozwoju hodowli dostarcza się wysokiej jakości wodę i szczególnie zapewnia jej stabilną czystość. To świadczy na korzyść dla przyszłych zjadaczy mięsa pstrąga i zaświadcza o zdrowej zawartości. Świeżego pstrąga tęczowego kupisz w dobrze zaopatrzonym markecie spożywczym, z pewnością(...)pietruszkowym i cytryną, smażony na patelni grillowej. Grillowany pstrąg tęczowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SMAŻONE PSTRĄGI 2 pstrągi tęczowe wypatroszone 1 cytryna 30 g miękkiego masła garść natki pietruszki świeżo posiekanej sól morska olej rzepakowy DODATKOWO DO PODANIA frytki z batatów sałatka z sosem vinegret (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SMAŻONE PSTRĄGI TĘCZOWE Pstrągi umyj letnią wodą zarówno po wierzchu
ProstePesto.plmasła 200 g herbatników maślanych Masa serowa: 2 galaretki cytrynowe 1 lekko czubata łyżka żelatyny 1 szklanka gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 2 lekko czubate łyżki cukru pudru 1 kg białego sera z wiaderka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch ciasta: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Galaretki i żelatynę dokładnie rozpuścić(...)gorącej, ale nie wrzącej wodzie i wystudzić. Ciasteczkowy spód - masło stopić i wystudzić. Herbatniki rozkruszyć na piasek przy pomocy blendera, a następnie przesypać do miski i wlać chłodne stopione masło. Całość dokładnie połączyć. Tortownicę ( średnica 24 cm ) natłuścić, a następnie dokładnie dociskając wylepić ciasteczkową masą dno. Tak przygotowany w tortownicy spód z ciasteczek włożyć do lodówki. Masa serowa - zimną śmietankę
WSZYSTKO SMACZNEkadłub lub ćwiartka kurczaka -0,5 kg buraków -1/2 małej cebuli -włoszczyzna -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -łyżka soku z cytryny -łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca). Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić na palniku. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć(...)tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut. Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy razem z sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu kolejne 15-20 minut. Zupę podawać ciepłą np. z kleksem śmietany. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona Kuchniakokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu Wodę zagotować w garnku. Do gotującej się wody wsypać mak i gotować przez 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywka i odstawić
Ola la LCHFborówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy w garnku, aż czuć będzie orzechowy zapach. Zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i gotujemy z erytrolem, aż kasza się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy lub foremek. Na wierzch
Kucharzycałyżeczka startej skórki z cytryny (około 1/2 cytryny) 1 łyżka soku z cytryny 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryczka chilli posiekana sól świeżo zmielony czarny pieprz Zaczynamy od soczewicy. Soczewicę dokładnie płuczemy a sitku. Wsypujemy do najmniejszego garnka i zalewamy 1 szklanką wody (idealna proporcja to 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody). Doprawiamy solą i pieprzem(...)minimum. Po tym czasie odstawiamy z ogni Jeśli po tym czasie soczewica będzie miękka a będzie za dużo wody to wodę odlewamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczką syropu klonowego, sok i skórkę z cytryny oraz natkę z pietruszki, posiekane chilli i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy pod przykryciem. Patelnię grillową rozgrzewamy, spryskujemy oliwą. Na rozgrzaną patelnię przekładamy
Piekielna Kuchnia PatiSposób przygotowania; 1. Kroimy pomidory, cebulkę, oliwki( na pół) w dowolne kawałki, mieszamy z miksem sałat i rukolą. 2. Gotujemy Wodę do wrzątku i wrzucamy Nasz makaron około 8-10 minut. 3. Łososia zakrapiamy cytryną, przyprawiamy przyprawami, dajemy na pieczenie na 10 minut przy 140 stopniach lub gotujemy na parze. 4. Do rondla wlewamy miód
pichcisztocytryny1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków75 g cukru150 ml wodyCukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje.W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków.Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany 30 % 1 płaska łyżka barszczu białego w proszku ja daje Winiary 1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki ) 2. Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut. 3. W tym czasie(...)wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając w tym czasie do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ewent, solą. Do gotowego barszczu ponownie wkładamy kiełbaski aby były ciepłe przed podaniem. Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym cebulką. Smacznego
Gotowanie...to proste !ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki stołowej przyprawy(...)skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą . Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić . Końcowe przygotowanie barszczu : Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki . Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu
Uwaga Babcia Gotujedelikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)czerwona cebula 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 150g żółtego sera gouda pokrojonego w słupki 130g mozzarelli 1 łyżeczka ziół prowansalskich sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyindyka – 1 łyżeczka oliwa z oliwy sól i pieprz mąka pszenna – 2 łyżeczki mleko – 2 łyżki sałata – kilka liści pomidor – 1 sztuka cytryna – kilka kropel oregano koperek PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki przesmażyć na małej ilości oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion pieczarkowy. Mąkę połączyć z letnią wodą, mlekiem i szczypta soli. Wymieszać i dodać
kuchniabellissima.wordpress.comsię "przegryzła". Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek
My Culinary Art