minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarneparze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy
Moniki Smakołykiopiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc, do dzieła!Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych(...)jabłka. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Taki przyrumieniony schab układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam
ladykitchencytryny 1 saszetka żelfix (1:3) 350g cukru Przygotowanie: Dynię przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, podlewamy 4-5 łyżkami wody. Gotujemy około 20minut aż zmięknie. Miękką dynię miksujemy blenderem. Do dyni dolewamy sok z pomarańczy i cytryny, skórkę pomarańczową oraz żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowy
Życie ze smakiemporcji: 2 180 g makaronu spaghetti 200 g piersi z indyka 100 g awokado 150 g pomidorków koktajlowych Świeża mięta Kolendra Cytryna 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny
ale PysznieSkładniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki(...)rozgnieść w moździerzu lub w wyciskarce, dodać olej, pieprz, przyprawę w płynie, sok z cytryny i natrzeć marynatą policzki, do lodówki na całą noc w garnku szybkowara na 2 łyżkach oleju zrumienić policzki z każdej strony na policzki wsypać ćwiartki cebul, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut otworzyć szybkowar
W Mojej Kuchni Lubięmusu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżki rumu lub wódki 2 łyżeczki cukru sok z cytryny Wykonanie: obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech(...)minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier i zagotować. Gotować kilka minut, aż jeżyny zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, nastepnie połączyć z musem jeżynym mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie 1 czubata łyżeczka) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałata ze śmietaną do obiadu – Wykonanie: Sałatę umyć pod zimną wodą, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Do kubeczka wlać śmietanę, dodać sok z cytryny (ja dodaję po 1 łyżce i smakuję, czy jest odpowiednio kwaśne – jeśli nie, to dodaję kolejne łyżki i smakuję – z reguły
Kulinarne Przebojewędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól olej 1 i 1/2 litra wody kwaśna śmietana natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar - około 1 i 1/2 godziny na małym ogniu(...)małym ogniu około 1/2 godziny. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać wody z kiszonych ogórków dla uzyskania odpowiedniej kwaśności/słoności. Zdjąć z ognia i odczekać kilkanaście minut z podaniem. Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi
zadanie-gotowanieosób: 1/2 szklanki kaszy kuskus (100 g) 1/2 długiego ogórka 100 g pomidorów koktajlowych zielona pietruszka (kilka gałązek) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na kilka minut. Ostudzić. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na 4 części. Zieloną
Ugotowaćplasterki szczypta płatków chili, lub pół posiekanej papryczki 6 filecików anchois 1 brokuł 500 g, same różyczki 3 łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych 1/4 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny pieprz i starty parmezan do posypania Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułkę układamy na blasze i podpiekamy aż stanie się(...)małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy z ziołami i sokiem cytryny. Nakładamy do miseczek, posypujemy pieprzem, serem i posypką
Dzieje kuchennej Wiewióryborówki amerykańskiej 5 łyżeczek żelatyny sok z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku Dodatkowo: 2 banany 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) wykładamy biszkopty. W misie(...)obieramy, rozdrabiany widelcem na mus ( u mnie celowo niezbyt dokładnie, natomiast jeśli Wam zależy na bardziej kremowej, gładkiej konsystencji proponuję użyć blendera ), od razu polewamy sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodajemy do masy serowej, ponownie krótko mieszamy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy (tylko do rozpuszczenia) i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy do masy umyte i osuszone borówki. Masę wylewamy
Smaki Na Talerzusmaku Przygotowanie: Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości, mocno osolonej wody. Przed odcedzeniem pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. W czasie, gdy makaron będzie się gotował, wymieszać na głębokim talerzu: tuńczyka z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką i skórką z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Następnie dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać. Ugotowany makaron przełożyć na talerz
Codziennik Kuchennyczasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek do dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg z cukrem miksowałam
Blondynka Gotujeusuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki (np ósemki). Można także zetrzeć na tarce. Wsypujemy do garnka. Wlewamy 2-3 łyżki wody, (by jabłka się nie przypaliły) i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy co jakiś czas. Gotujemy je ok. pół godziny, aż wszystkie kawałki się rozpadną i stworzy się prawie jednolity mus. Podczas gotowania(...)gotowania zostawiamy mus w garnku do całkowitego wystudzenia. Gdy mus będzie całkiem zimny nakładamy go do dużych litrowych słoików (słoiki muszą być wcześniej sparzone i wysuszone) i zakręcamy. Wlewamy wodę do dużego garnka, do 3/4 jego wysokości. Dno wykładamy ściereczką. Układamy ostrożnie słoiki. Pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Małe słoiki wystarczy 10 minut, duże 15 minut. Przepis
Mania Wypiekaniakrem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka lub spirytus - masa cukrowa: 6 g żelatyny 30 ml wody 50 g glukozy 18 g masła 400 g cukru pudru barwnik spożywczy Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać(...)znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, obie dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać sok z cytryny, alkohol i wszystko wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszy blat
Mama Gotuje