woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:449/1096)

Pączki hiszpańskie 274

też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam(...)chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.Smacznego Przepis ten został wyróżniony przez portal ugotuj.to i trafił do zestawienia karnawałowych słodkości

UgotujmyTo.pl
Sernik wiosenny.... z cytrynowym musem, kandyzowaną skórką i pokruszoną bezą 181

szklanki cukru 4 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczkę kaszy manny Wszystkie produkty połączyć ze sobą, nie miksując aby nie napowietrzyć . Sernik nie powinien urosnąć. Wlać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Półkę niżej wstawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Piec około 50 minut w 160 stopniach(...)Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. Mus cytrynowy 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru (lub mnie czy więcej do smaku) Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Jak napęcznieje, ogrzewać do rozpuszczenia ... nie gotować   Połączyć z sokiem cytrynowym. Śmietanę ubić z cukrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z cykorii z owocami 127

jabłko 1 pomarańcza 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz 50 g kiełków rzodkiewki 3 łyżki pestek dyni     Przygotowanie   Cykorie oczyściłem, opłukałem, usunąłem głąby i ponownie umyłem w letniej wodzie. Kolby podzieliłem na listki, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji, resztę pokroiłem w paseczki. Jabłko umyłem(...)Pomarańczę obrałem, wykroiłem cząstki, każdą przekroiłem na pół. Owoce wymieszałem z pokrojoną cykorią. Jogurt wymieszałem z olejem, sokiem z cytryny i octem. Sos doprawiłem solą i pieprzem, polałem sałatkę i delikatnie wymieszałem. Sałatkę wyłożyłem na talerze. Kiełki rzodkiewki opłukałem gorącą wodą, dokładnie osączyłem i razem z pestkami dyni dodałem do sałatki

R'n'G Kitchen
DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI z porem i grzybami (wegańskie) 233

mąki (u mnie orkiszowa) 10 g drożdży (świeże) 1/2 łyżeczki cukru ok. 175 ml ciepłej wody 30 ml oleju 1 łyżeczka soli Składniki – farsz: 250 g pora 250 g grzybów lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny przyprawy i zioła Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto na początku zrób rozczyn – do pokruszonych drożdży dodaj cukier, 2 łyżki(...)mąki oraz 1/3 z całości potrzebnej wody. Składniki te wymieszaj i zostaw do podrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj rozczyn, wodę oraz olej. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem około 15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Farsz możesz przygotować wcześniej – ważne, aby podczas

Via Gusto
Pasta z bobu 181

Pasta z bobu Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 250 g bobu ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku łyżka soku z cytryny 20 g oleju lub oliwy sól pieprz dodatkowo: 700 g wody do ugotowania bobu 1 łyżeczka soli Thermomix przepisy. Pasta z bobu. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy sól. Na pokrywę Thermomix nakładamy przystawkę Varoma, wsypujemy bób. Nastawiamy(...)minutach będzie miękkki należy urządzenie wyłączyć i odwrotnie. Przestudzony bób obieramy i umieszczamy w czystym naczyniu Thermomix. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól, pieprz, olej i sok z cytryny. Całość miksujemy czas 30s/obr.8. Pastę możemy wykorzystać do kanapek, makaronów, jako farsz do pierogów lub kotlecików The post Pasta z bobu appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Buraczki zasmażane 208

Buraki ugotować i zetrzeć na dużych oczkach. Gruszkę pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać. Następnie dolać trochę gorącej wody. Do zasmażki dodać starte buraczki, gruszkę i dokładnie wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i dodać szczyptę cukru.Przez moment podsmażyć

Amatorka kuchenna
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 175

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g masła 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 30 ml wódki 3 łyżki soku z cytryny Poncz: sok z 1 pomarańczy 100 ml przegotowanej letniej wody Dodatkowo: Wiśnie z zalewy spirytusowej szczypta kakao starta gorzka czekolada orzechy listki miety(...)nożem na 2 równe części. : Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu

Gosia gotuje
Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii 708

średnia cukinia ( nie może , być duża bo puszcza zbyt dużo wody ) 1 duża cebula kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka – płaska, cukru ( ten składnik ma wpływ na chrupkość ) 1 płaska łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych(...)odciskamy przez gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię

Ogrodnik w podróży
DŻEM TRUSKAWKOWY 188

mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną substancją która zagęszcza dżem 2 łyżki soku z cytryny * Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go   pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim(...)ogniu przez około pół  godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.  Następnie oderwałam z nich szypułki.  Przełożyłam je do garnka. Większe owoce przekroiłam na połówki.  Dodałam sok z cytryny. Zagotowałam i gotowałam przez około 30 minut.   Truskawki puściły sok. Wsypałam cukier i mieszankę żelującą. Mieszałam i ponownie

potrawyregionalne
Szybka wigilijna zupa rybna z halibuta z quinoą 206

filety z halibuta 2 marchewki 2 pietruszki 1 mini por 3-4 łodygi z kopru włoskiego kilka suszonych grzybków  pół cytryny 1 gwiazdka anyżu szafran lubczyk koperek pieprz sól około 1 i 1/2 litry wody  Wykonanie: Filety z halibuta umieszczamy w garnku, zalewamy woda, dodajemy trochę soli i zagotowujemy, skręcamy ogień na minimalny i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy(...)filety i odkładamy je na talerz. Do wody w której gotowała się ryba dorzucamy pokrojone w plasterki warzywa, szafran, anyż i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy  pokrojone na kawałki filety z halibuta, nalewamy zupę na talerze, dodajemy po parę łyżek quinoy i posypujemy świeżym koperkiem

Quinoa Raz!
Murzynek z serem 191

proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą

kgwjanczewo
Majonez domowy 154

soku z cytryny, soli  lub musztardy i mamy majonez o smaku jaki lubimy. Składniki: 1 jajko ekologiczne 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu 180 ml oleju słonecznikowego  ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty 1/2 łyżeczki soli mała szczypta białego mielonego pieprzu 2 płaskie łyżeczki  musztardy (jeśli majonez ma być

Codziennik Kuchenny
Konfitura marchewkowa na zimę 148

Bardzo prosta i pyszna konfitura marchewkowa !  Składniki: ½ kg marchewki 75 dag cukru 3 cytryny Wykonanie: Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paski, włożyć do garnka z małą ilością  wody i ugotować do miękkości. Następnie marchewkę wyjąć, a do wywaru wsypać cukier i po jego rozpuszczeniu dodać marchewkę. Smażyć do zgęstnienia konfitury po czym dodać sok z cytryn. Po chwili

Tradycyjna Kuchnia
Słodkie wspomnienie lata 146

cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód;  Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy cukier i maliny(...)wystudzoną galaretkę wylewamy na wyklejony spód. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Warstwa biała; serek mascarpone wykładamy do kubka blendera, żelatynę rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową., Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się

Gotowanie jest łatwe