łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez(...)przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno
Fill The Bowlłyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez(...)przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno
Fill The Bowlłupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI(...)cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy
Kuchnia Prezydentowejciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 2 łyżki wody 4 żółtka dodatkowo: masło do wysmarowania formy Nadzienie: 600 g jabłek 1/2 cytryny 330 g kwaśnej śmietany 18% 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 60 g kaszy manny 4 białka szczypta soli 60 g cukru(...)Kruche ciasto: Formę o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, posiekane nożem zimne masło i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś drugą wylepić równomiernie spód formy i również włożyć
Passions hobbies lifeczubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki(...)oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru. Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i gotujemy całość
Sprawdzone przepisy kulinarnekawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree. Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon , a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy. 1/4 powstałej masy łączymy z płatkami owsianymi
Kuchnia Elliemłodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie, po ostudzeniu pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. • Gotowane białka pokroić drobno w kostkę. • Utrzeć
To co kochamCebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego). 2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. 3. Ziemniaki delikatnie wydrążamy, zostawiając około 0,5-1 cm brzegu. 4. Do słonecznika dodajemy zeszkloną cebulkę i wydrążony miąższ ziemniaków. Ponownie blendujemy
Smakuje zdrowoczerwona sól pieprz szczypta cukru starty imbir 1-2 cm. starte 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``` Fasolkę płuczemy,obcinamy końce i gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki,Cytrynę parzymy i szorujemy.Na tarce o dużych oczkach ścieramy skórkę.Wyciskamy sok.W miseczce mieszamy sok z olejem sezamowym ok.100ml.,startym na tarce czosnkiem,startym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły
Państwo Wojtczuk gotująCiasto: 150 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szkl cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać(...)wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, żółtka, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie flag wykrawać ciasteczka. Umieścić
Nastoletnie Wypiekaniekwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę
Kuchnia w czekoladziesól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tak, żeby woda przykryła buraki) i gotujemy ok. 10 minut. Wywar zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej i chłodzić w lodówce całą noc. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
I LOVE LIFEłyżeczka kminu rzymskiego po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu czarnego - lub do smaku do smażenia: olej lub oliwa do podania: 1 duża cytryna, pokrojona w ósemki Przygotowanie Komosę opłukać na gęstym sicie pod bieżącą wodą. Zagotować szklankę wody, dodać opukaną komosę, gotować na małym ogniu przez 11 minut. Odcedzić, odcisnąć nadmiar wody. W misce umieść odciśniętą quinoę i pozostałe składniki
Stare Garyząbków czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki płatków papryki (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku do podania cytryna, feta (opcjonalnie) przygotowanie Liście umyć, obciąć łodygi. Naszykować miskę z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. W głębokiej patelni zagotować wodę, lekko posolić. Dodać umyte liście botwinki, gotować 2 - 3 minuty. Szybko odcedzić i natychmiast zanurzyć(...)lodowatej wodzie aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy botwinka ostygnie, odcedzić ponownie i w miarę możliwości osuszyć. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, wrzucić posiekany czosnek i płatki papryki. Podsmażać mieszając przez 30 sek, tak aby nie przypalić czosnku. Dodać botwinkę, delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny, podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem cytryny pokrojonej
Stare Garybanalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Sposób przyrządzenia : Ukroić plasterek imbiru, obrać i zetrzec go na tarce do szklanki. Imbir zalać przegotowaną wodą. Odczekać chwile i nastepnie dodać po 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny i grejpfruta
Kuchenne innowacje