woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:476/1096)

Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami 205

łyżka sezamu 150 g ugotowanego bobu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki laskowych orzechów +2 łyżki do posypania mała doniczka świeżej bazylii 10 liści pieprzowej mięty 3 łyżki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek sól do smaku Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłucz i obierz. Wsyp bób do malaksera. Dodaj pokrojoną bazylię, miętę, parmezan(...)dodaj do do bobu wraz z czosnkiem i parmezanem. Wlej oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto sokiem z cytryny i solą. Pokrój cukinię na spaghetti przy pomocy veggie twister . Blanszuj cukiniowe spaghetti przez 1 minutę w mikrofalówce. Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i przełóż do miski z cukiniowym makaronem. Dodaj pesto i wymieszaj. Przekrój pomidorki na pół

codojedzenia
Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami 157

natka pietruszki, bazylia Sól i pieprz Grzanki 2 kromki chleba 2 łyżki oliwy 2 łyżki drobno posiekanych pistacji Zest z jednej cytryny 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub kilka listków świeżej, drobno pokrojonej Sól Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, solidnie posól, wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zachowując pół szklanki wody z gotowania. Krok 2 W połowie(...)skórkę a miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Praż często mieszając aż grzanki lekko zbrązowieją. Przełóż do misy. Dodaj do nich posiekane pistacje, zest z cytryny i miętę. Wymieszaj. Krok 3 Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż dwie minuty

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty prosta, zdrowa 188

garnka z wrzącą wodą. Nie gotować i od razu odcedzić. Jeśli kapusta nie jest młoda to ją chwilę w tej wodzie potrzymać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odcedzoną kaustę odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować sos z oleju, cytryny, cukru, soli, majonezu,wyciśniętego przez praskę czosnku. Dokładnie wymieszać. Zetrzeć na tarce o grubych otworach marchew, cebulę i jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle

zielonacukinka
Kopiec kreta na dużą blachę 513

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny     *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 26 x 21 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce *** *** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście *** *** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy

Blog z Apetytem
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 129

zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok. Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 241

zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok. Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jogurtowiec truskawkowy 1759

łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 3,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa około 150g umytych, obranych truskawek poszatkowane pistacje do ozdoby   1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry(...)zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. 3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać. 5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać

Mała Cukierenka
MANGO LASSI 228

bardzo dojrzały i słodki owoc. Ale polecam odrobinę syropu klonowego lub łyżkę miodu  i sok z połowy cytryny lub limonki. Składnki: 1 dojrzały owoc mango 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub o lżejszej konsystencji 0,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy koktajl o rzadszej konsystencji) łyżka miodu lub syropu klonowego (jeśli mango będzie za mało dojrzałe i słodkie

potrawyregionalne
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 615

serka mascarpone 4 dojrzałe banany ok. 4-6 płaskich łyżek cukru pudru (ilość w zależności od upodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody Do polewy: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki lekko solonego masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzeszków) Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy(...)uchylonym piekarniku. Ciasto może odrobinę opaść (1-1,5 cm), ale nie za bardzo. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie banany dokładnie rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny (moje mimo wszystko nieco zbrązowiały w kremie, nie mam pojęcia dlaczego). Serek mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy banany i jeszcze chwilę miksujemy. Krem jest dość luźny, jeśli chcemy, by był

Ratunku obiad
Pasteis de nata 211

bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu 30 g mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie zwinąć. Podzielić na 12 krążków o szerokości(...)mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem.  Wyłączyć palnik. Masę budyniową ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Do drugiego rondla wsypać cukier i wlać wodę. Zamieszać i zagotować. Gotować syrop jeszcze 3 minuty od momentu zawrzenia. Gorący

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe lody z jagodami 151

owocami. Pyszne, domowe, bezglutenowe :) SKŁADNIKI:   70 dag jagód   puszka mleka słodzonego skondensowanego (około 400 g)   2 łyżki soku z cytryny   300 ml śmietany kremówki Owoce umyj i wrzuć do garnka z 125 ml wody. Zagotuj i podgotuj 3-4 minuty delikatnie mieszając. Odstaw z ognia. Mleko w puszce i śmietankę mocno schłodź (najlepiej włożyć do lodówki

Kuchnia bezglutenowa
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 351

220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i przestudzić. Szparagi poukładać na blaszce do pieczenia po kilka obok siebie, tworząc cztery osobne porcje

W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem i groszkiem 145

masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą(...)mąkę, energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy mlekiem, często mieszamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Na końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy

VioletoweKucharzenie
Kasza gryczana ze szpinakiem, marchewką i kurczakiem 189

mrożonego szpinaku (lub kilka garści świeżego marchew 1/2 ogórka kiszonego 1/3 cebuli grillowana/pieczona pierś z kurczaka łyżeczka masła odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, rozmrozić szpinak i podlać niewielką ilością wody, posolić. Wrzucić kaszę gryczaną, kawałki pokrojonej marchewki, ogórka i kurczaka. Dusić pod przykryciem przez kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec doprawić

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania