szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Krok 3 Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie
Niedzielny kucharzszklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Krok 3 Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie
Niedzielny kucharzpomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki masła śmietana koper Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę , dodać listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz(...)masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel soku z cytryny szczypta chili Wykonanie Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz
Raj dla Podniebieniaprzed ugotowaniem ] 2 jajka - ugotowane na twardo garść liści botwiny wraz z łodyżkami 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku Makaron Lubella Mini Kokardki ugotować w osolonej wodzie, zg. z instrukcją na opakowaniu, wedle preferowanego stopnia twardości - u mnie al dente - odcedzić, przelać zimna wodą(...)grubych oczkach tarki. Liście botwinki wraz z łodyżkami zalać w kubeczku wrzątkiem i blanszować ok 4 minuty. Następnie przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i drobno posiekać. W misce wymieszać jaja z botwinką, dodać sok z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pozostaje tylko delektować się na kolację
Grunt to przepis!smaczne i idealnie pasują do wigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo; 200 gram suszonych śliwek Helio Forma do uszek Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione(...)zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka, układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.Owoce suszone wsypujemy do garnka zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. doprawiamy do smaku miodem oraz sokiem z cytryny
Bajeczna Kuchniapęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. Rzodkiewki kroimy w plasterki, fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób. W szklance mieszamy
Kulinarne przygody Gatityniskiej zawartości sodu, co sprawia, że można ją pić bez ograniczeń wiekowych. Przygotowaliśmy dwa warianty smakowe: ogórkową z pietruszką i cytryną, jak również truskawkową z miętą. Obie cieszyły się zainteresowaniem. Zadziwiająca była wiedza dzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii
Malinowe PocałunkiSkładniki: ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem
W kuchni u Monikismaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić(...)zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej
Stare Garyzielonych oliwek pół kostki fety (użyłam z ziołami) pół czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy szczypta ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól, cukier i pieprz koperek do ozdoby Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga podzielić na kawałki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki
Czerwień i błękitpieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni lub grillujemy. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, słonecznik prażymy na suchej patelni. Sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy ze sobą. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnecydrowego 1 łyżka ziaren kuminu 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka goździków sól i pieprz 1 łyżeczka wody pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Całe truskawki zasypać cukrem w garnku, rozgnieść i zagotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Z cytryn odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki usuwając pestki. Dodać do truskawek. Kumin uprażyć na patelni(...)octem i imbirem. Gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się gęsty i ciemny. Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Przenieść gorący dżem do wyparzonych słoików
zadanie-gotowanienadzieniem :)Składniki:Ciasto:- 4 żółtka- 35 dag mąki- 20 dag cukru- 1 kostka margaryny- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:- 1 cytryna- 2 pomarańcze- 1/2 szklanki soku pomarańczowego- 2 galaretki pomarańczowe- garść rodzynek i suszonych moreliDo dekoracji:- 1 szklanka wody- 1/2 szklanki cukru- 1/2 pomarańczy- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki(...)skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały
Zainspirowana w kuchniczerwonej cebuli 1 mały por 1 łodyżka selera naciowego 1 mała marchewka 1/2 czerwonej papryki świeży rozmaryn sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Flądry patroszymy i odcinamy im głowy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Warzywa obieramy. Marchewkę i paprykę kroimy(...)misce z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Wykładamy na ryby, posypujemy rozmarynem. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny
Kulinarne przygody Gatityjest to dzień urodzin ukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały(...)kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiucieście: Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego(...)jajka (L) 250 g cukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej
vaniliowoczekoladowa