woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:474/1096)

Szparagi z sosem z awokado 128

pocukrzonej wody. Gotować 6-7 minut. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. - szparagi zielone – odłamać końcówki. Można ich nie obierać. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 3 minuty. Miąższ awokado zmiksować z jogurtem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, curry i cukrem

królestwo garów
Marmolada z czerwonego grejpfruta 122

posmak gorzkawy pozostał. Na szczęście nie wszystkim to przeszkadza i znalazła swoich fanów Marmolada z czerwonego grejpfruta 2 średnie grejpfruty 1 spora cytryna (potrzeba 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku) 4 szkl cukru W dużym garnku zalać grejpfruty wodą (tak aby swobodnie pływały) i gotować na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie delikatnie odlać wodę i ostudzić (ja zostawiłam

Pieguskowa Kuchnia
Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 218

ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cayenne 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru pieprz świeżo mielony łyżeczka soku z cytryny 3 jajka 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła Wodę zagotować, dodać soczewicę , sól, gotować aż soczewica będzie miękka i się rozpadnie. Odsączyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć

Mój pomysł na
Keks gotowany 187

skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru i sól ( nie podejdą wówczas wodą podczas oczekiwania na zużycie). Tłuszcz utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodając po jednym(...)garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez 1h i 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody, otworzyć formę. Gy przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii

kawawszklance
Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli 181

smażenia sól, pieprz   szafranowe Aioli 1 jajko, 20 g musztardy dijon, 150 ml oleju, sól, cukier, pieprz, 5 ml soku z cytryny, 3 g czosnku, 0,5 g szafranu Móżdżek cielęcy włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ocet, liście laurowe, pieprz. Gotować, od zagotowania 3 minuty. Móżdżek przełożyć do zimnej wody, ostudzić. Obrać z błony,  podzielić

królestwo garów
Frużelina malinowa 228

limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Przygotowanie:Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko

Ala piecze i gotuje
Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką 425

godzina Składniki 400 g schabu łyżka masła 200 g świeżego szpinaku ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny sól i pieprz 4 łyżeczki musztardy 4 plastry żółtego sera 4 podłużne kawałki papryki olej rzepakowy do smażenia pół szklanki wody Przepis 1 Schab porcjujemy na 4 kotlety i każdy z nich cienko rozbijamy. 2 Następnie przygotowujemy szpinak. Na łyżce(...)cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 3 Każdy kawałek schabu smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy ser, szpinak oraz paprykę. Zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby nam się nie rozpadły. Solimy i pieprzymy z wierzchu. 4 Rozgrzewamy olej rzepakowy i na dużym ogniu przesmażamy roladki z dwóch stron, do momentu, aż się przyrumienią. Po tym czasie podlewamy mięso połową szklanki wody

Kuchnia Bazylii
Tażin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami 194

udka z kurczaka - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - kmin rzymski (kumin) - kolendra w ziarenkach - cynamon - imbir - sól - ćwiartka kiszonej cytryny - 1 puszka krojonych pomidorów - 1/2 pęczka kolendry - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 szklanki kuskus - 1/2 szklanki wody - 20 g zielonych oliwek (ok. 10 sztuk) - olej do smażenia Składniki na 4 porcje. Najpierw w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną(...)cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak nam zmięknie, a wszystko razem przeniknie smakami i aromatami. Gdy danie mamy gotowe to przygotowujemy kuskus. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach kuskus mieszamy i mamy gotowy. Na talerz wykładamy

Kuchenne Wariacje
Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy 176

cukru i innych niepotrzebnych dodatków) 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao szklanka mleka 1,5% 60 g daktyli suszonych sok wyciśnięty z połówki cytryny 0,5 łyżeczki soli około 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie Daktyle moczymy w wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawić je na noc. Kaszę przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody(...)dodajemy szczyptę soli. Wodę zagotowujemy, gdy będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy daktyle, mleko, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny i kakao. Całość mieszamy ze sobą łyżką, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki. [caption

e-PrzepisyKulinarne
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 326

bazylii, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka sezamu czarnego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny.  Przygotowanie: Naleśniki(z tej porcji wychodzi ok. 4 szt. o średnicy 25 cm): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy(...)masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy

Moniki Smakołyki
PSTRĄG Z PARY I PUREE Z KALAFIORA + FILMIK 159

myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach. Kalafior tniemy na  kawałki i wkładamy do dzbana robota, zalewamy 1 litrem wody. Masło mieszamy z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką i szczypiorkiem. Rybę nacieramy ziołowym masłem, na wierzchu układamy plastry cytryny. Rybę zawijamy w folię, ale tylko od spodu. Układamy ją w naczyniu do gotowania na parze. Robota ustawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta czekoladowo wiśniowa 222

przysłowiową wisienką w tarcie. spód tarty: 125 g masła zimnego 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny masa serowa: 400 g sera twarogowego półtłustego 150 g jogurtu greckiego(...)szklanki cukru pudru dekoracja: polewa czekoladowa frużelina, wiśnie świeże Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła. Frużelinę

wesoła kuchnia
Pierogi z serem i sosem jagodowym. 172

jajko 2 łyżki cukru waniliowego  cukier brzozowy według uznania 2 łyżki skórki otartej z cytryny łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej Sos: 0,5 l jagód 0,5 szklanki wody 2 goździki cukier brzozowy do smaku 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dużej miski przesiewamy trochę więcej niż połowę mąki

Dieta moja pasja
Dżem z cukinii 169

cukru 1 opakowanie mieszanki żelującej 2:1 Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej odrobinką wody i duś do jej rozpadnięcia się. 2. Z ugotowanej masy cukiniowej odparuj nadmiar soków. 3. Dodaj sok z połowy cytryny, cukier i mieszankę żelującą i gotuj przez ok. 15min. 4. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ryżowe sakiewki a la pierogi ruskie. Wyśmienite, wegańskie. 230

przygotowania pierwszej partii jedliśmy je już 3 razy. Składniki (na 16 sztuk): - 1 szklanka ziaren słonecznika (zalanych gorącą wodą na min. 3 godziny, przepłukanych kilka razy i odsączonych) - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - 8 arkuszy papieru ryżowego przeciętych na pół (u mnie arkusze o średnicy 25 cm) - sól, pieprz do smaku Cebulę drobno kroimy(...)solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Słonecznik miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zeszkloną cebulkę. Dodajemy stłuczone ziemniaki, mieszamy dokładnie i doprawiamy. Każdy arkusz papieru moczymy kilka sekund pod bieżącą wodą, wykładamy na talerz, nakładamy 1 łyżkę farszu i składamy (jak na zdjęciach poniżej). Smażymy kilka minut z każdej strony

Smakuje zdrowo

Proponowane wyszukiwania