Sałatka z pieczonych buraków Hani 201pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia(...)około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać
kgwjanczewo
Rosół wołowy z nutką egzotyki 187gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku 2,5 l wody 250g makaronu ryżowego Sposób przygotowania: Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa, lubczyk, czosnek i podpieczoną na palniku cebulę(...)Zalać zimną wodą, dodać obrany imbir, gożdziki, anyż , sól i pieprz. Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego
Gosia gotuje
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 197mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - woda różana - 1 łyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki(...)wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mojewypiekiinietylko
Dżem z kumkwatów 187prosto ze słoika;) Zdecydowanie polecam zrobić i sama chętnie jeszcze kiedyś ugotuję, gdy dorwę kumkwaty w atrakcyjnej cenie;) Składniki: 2 kg kumkwatów 1 cytryna 1 limonka 1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1 szklanka wody 4 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie dżemy) Kumkwaty dobrze umyć, pokroić w plastry (ok 5mm), pestki zebrać. Pestki włożyć
Obiad gotowy
Roszponka z pomidorem i kaszą kuskus 259mały pomidor 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić. Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną
https:KKuchniaMniam
ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWYM 153można użyć miodu lub syropu klonowego) (użyłam Skworcu ) * odrobina oleju * 2 płaskie łyżki mąki pszennej * sól i pieprz do smaku * woda (ilość odpowiednia do uzyskania gęstości sosu) * garść posiekanego świeżego koperku Wykonanie: W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć
Zrób to smacznie
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 284bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente (10-15 minut). Odcedzić i przestudzić. Gdy ziemniaki przestygną pokroić w kostkę wielkości około(...)czasu aż cebula lekko zbrązowieje. Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką
Codzienne Gotowanie
Hamantaschen 281choć w moim wypadku został zjedzony wprost z rondelka:) NADZIENIE MORELOWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 2,5 tuzina/ 1/2 filiżanki wody lub soku z pomarańczy (użyłam soku) 1/4 filiżanki soku z cytryny 2-3 filiżanki suszonych moreli 1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka rodzynek opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów
KUCHARNIA
Ciasto czekoladowe z burakami 311blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone. Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą
Taste Of My Day
Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską 242ciasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru 4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka oddzielamy od białek, mieszamy(...)trzepaczk ą , śmietanę podgrzewamy , dodajemy startą skórkę oraz sok z cytryn, studzimy. Obie masy mieszamy ze sobą delikatnie . Masę wle wamy na cia steczkowy spód i wstawiamy do pi ekarnika na 20 min ut. Białk a ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę . C ukier zale wamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118 "C, najlepiej
Luźna Kuchnia
Tort żelkowo-owocowy z musem z mango 126uprażone na suchej patelni na chrupko 2 sztuki mango – dojrzałe dodatkowo: owoce: u mnie maliny, poziomki, porzeczki żelki miękkie owocowe do nasączenia: 200ml ciepłej wody z łyżką soku owocowego i łyżką soku z cytryny Robimy! Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka ucieramy z octem. Do żółtek dodajemy na przemian białka, mąkę-przesianą
Latosiowydom
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową 135truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Owoce umyć
moj przepis na
Roszponka z kwiatami forsycji - sałatka obiadowa 171roszponki-bio 1 marchew garść kwiatów forsycji 3 łyżki oleju (używam oleju z krokosza) 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny Przygotowanie: roszponkę krótko wypłukać w sporej ilości zimnej wody. Odwirować w wirówce do sałat olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej na talerzu układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajle marchewkowe 159Składniki na koktajl numer 1 marchewka kawałek imbiru kawałek cytryny Składniki na koktajl numer 2 marchewka jabłko (gruszka) woda Zobacz koktajl słoneczny nr 1 Mmm Pycha
Na moim talerzu
Koktajle jabłkowe 187jabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3. jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU