woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:427/1096)

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 164

cukru 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 150 g rodzynek Szczypta soli 50 ml rumu (opcjonalnie) Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie) Lukier Przygotowanie:  Do słoika o pojemności 500 ml wlewamy ciepłe mleko lub wodę, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Słoik dokładnie zakręcamy i trzęsiemy przez ok. 5 min, dzięki temu drożdże szybciej(...)godziny, lecz ja najczęściej zostawiam ciasto do wyrośnięcia na całą noc.  Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie na 10 min) i skórkę otartą z cytryny, i dokładnie wyrabiamy.  Formę na babkę smarujemy masłem, a z ciasta formujemy walec i przekładamy do 1/2 formy, jeżeli pozostaje nam ciasta możemy je upiec za drugim razem. Równamy ciasto

Kuchnia Łukasza
CHARBET. Zapachy i śnieg. Na upały. 120

wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Pochodzenie sorbetu może być przypisywane drinkowi ze wschodu o nazwie charbet , robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat/şerbet . Dawniej sorbet składał się z owoców, miodu, zapachów i... śniegu . Gdy wystawne obiady składały się z wielu dań, sorbety i poncze podawało się(...)mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO-CYTRYNOWY SKŁADNIKI 180 m świeżo wyciśniętego soku z cytryn 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonek 250 g cukru 500 ml wody Do garnka wlać wodę, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, a później jeszcze ok. 5 minut na bardzo małym ogniu

KUCHARNIA
Tarta z mascarpone i truskawkami 157

jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego; skórka otarta z 1 limonki lub cytryny; 1 łyżka stołowa soku z limonki lub cytryny; szczypta cynamonu; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać(...)sypkich składników dodać schłodzone masło i posiekać. Następnie dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej). Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i brzegi

In my kitchen
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 119

łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła   na włoską bezę 2 białka 100 g cukru  30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier(...)cytryny. Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita.  Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.    Muffiny.  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre

Kuchnia w opałach
Ciasto czekoladowe z gruszkami 112

minut Składniki gruszki: – 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych – 1 szklanka cukru – 1 laska cynamonu – 2 gwiazdki anyżu – sok z połowy cytryny Składniki ciasto: – 150 g gorzkiej czekolady 70-80% – 50 ml likieru Limoncello – 120 g masła miękkiego masła – 120 g cukru – 4 jajka rozmiar L – 120 g mąki(...)posypania Przygotowanie: Gruszki obierz pozostawiając ogonek, jeśli nie stoją pionowo zetnij nieco dół aby dały się ładnie postawić. Do sporego garnka wlej 1 l wody, dodaj szklankę cukru, korę cynamonu, anyż i sok z cytryny. Całość zagotuj i do zagotowanego syropu ostrożnie włóż gruszki. Gotuj 10-15 minut w zależności od twardości owoców. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij owoce i osusz

nietylkopasta.pl
Makaron ze szparagami - zielony bączek 175

lubczyk,  świeża mięta, świeża bazylia, świeża zielona pietruszka, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku, szczypta cukru, sok z cytryny, serek biały solankowy. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce). Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie(...)całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli.  Dodajemy szparagi i podgrzewamy max 2 min, mają być al dente. Następnie skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy makaron, posiekane zioła, mieszamy. Podajemy z serkiem i listkami bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 221

skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ostrym nożem tniemy wałek na plasterki(...)arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka. Pieczemy ok 12-15 minut. W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka po myśliwsku / Slow Roasted Pork Neck 202

ząbki czosnku, garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc lub kilka godzin w wodzie) sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i odrobiną mąki do panierowania karkówki na zalewę: 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, 190 g koncentratu pomidorowego, ok. 2 łyżek keczupu, łyżka miodu, sok z 1/2 małej cytryny, łyżeczka słodkiej papryki, opcjonalnie szczypta ostrej papryki i szczypta mielonego kminku, 3/4 łyżeczki(...)granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 - 1/2 łyżeczki rozmarynu, kilka łyżek wody z moczenia suszonych grzybów (do smaku), sól i pieprz do smaku, 1-2 listki laurowe, opcjonalnie płaska łyżeczka musztardy Karkówka po myśliwsku, przygotowanie: Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Następnie z obu stron panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć

Lekcje w kuchni
Szparagi clasico z halibutem fantastico 148

cytryny sól, świeżo mielony pieprz kolorowy filet z halibuta płatki migdałów kandyzowane owoce tropikalne ziarna czarnego sezamu sok z cytryny do skropienia ryby Przygotowanie: Szparagi gotujemy tak, jak to widać na zdjęciu poniżej. Główki powinny wystawać ponad poziom wody, gdyż potrzebują znacznie mniej czasu. Średnio można założyć, że cienkie szparagi potrzebują 3-5 minut. Jak widać nie posiadam specjalnego gara(...)szparagów. Nie jest to skomplikowana sprawa, ale wymaga odrobiny skupienia. Zatem należy przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą, a na niego miskę - jak to się czyni np. przy rozpuszczaniu czekolady). Do miseczki wlewamy 3-4 żółtka i ubijając stopniowo dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko musi być wykonywane energicznie i szybko. Dodajemy też stopniowo tłuszcz. Warto sobie

Karczma Honorietty
Krem koperkowy 166

świeżego kopru wraz z łodygami -100 g masła -6 ziemniaków -3 ziela angielskie -1 łyżka suszonej jarzynki -jogurt naturalny -sól, pieprz  -cytryna Zimniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie i jarzynkę. Z kopru oddzielamy najgrubsze łodygi i wrzucamy do garnka z ziemniakami. Gotujemy 30 minut, do miękkości ziemniaków. Połowę kopru siekamy i podduszamy(...)miękkie wyciągamy łodygi kopru, ziele angielskie, dodajemy duszony koperek i drugą, posiekaną część kopru. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Pieprzymy i solimy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny. Wylewamy do talerzy i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Dla zaostrzenia smaku można dodać szczyptę ostrej papryki. Podajemy z jakiem na twardo

Kulinarne przemyslenia
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą 193

500g śledzi solonych a’la matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą(...)następnie odcedzamy i tniemy na 2-3 cm kawałki (takie w sam raz na jeden raz) Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez co najmniej 20min, następnie odcedzamy i tniemy na paski. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i sparzamy we wrzątku przez maksymalnie 1 minutę. Cebula dzięki temu będzie bardziej delikatna i straci swoją ostrość. Do odmierzonej ilości

Księga-Smaku
Ciasto czekoladowe z gruszkami. 227

które dodatkowo dodają mu uroku .Jeśli lubicie gruszki nie czekajcie ani chwili.Ciasto jest wspaniałe!. 4 niewielkie gruszki Do garnka włożyć gruszki i zalać je wodą ,aby w całości były przykryte. Dodać sok z połowy cytryny i z połowy pomarańczy ,gotować na małym płomieniu około 15 minut,aż gruszki zmiękną .Nie mogą gotować się zbyt długo,bo będą jeszcze pieczone.Wyjąć(...)nożem środek gruszki z pestkami ,pozostawiając ogonki .Jeśli nie chcą stać w foremce ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 10 ŁYŻEK WODY 2 ŁYŻKI OLEJU 4 ŁYŻKI KAKAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIĆ W GARNKU I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA MIESZAJĄC MASĘ ŁYŻKĄ .ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA . NASTĘPNIE DODAĆ : 4 ŻÓŁTKA 2 SZKLANKI MĄKI 2 ŁYŻECZKI

Ladylaura.
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 198

pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie(...)międzyczasie kostkę sera  zmiksować ze śmietaną na gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy - dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn  - na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę

Pora na pora i pomidora
Wiosenny falafel z ciecierzycy i tuńczyka z sosem wiedeńskim z kaparami 135

majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy.  Zielony groszek gotujemy al  dente w osolonym wrzątku,(ma pozostać lekko twardy) odcedzamy(...)białym pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy, masa będzie dość gęsta i zwarta. Gdyby okazała się za gęsta można dodać łyżeczkę oleju z tuńczyka. W zmoczonych zimną wodą dłoniach formujemy spore kulki  które lekko rozpłaszczamy  tworząc owal,  obtaczamy  w czarnym sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200 *c  piekarniku

Wanilia i Kardamon
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 205

oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny sól morska pieprz świeżo zmielony       Zrobiłam marynatę Wymieszałam wszystkie składniki dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam i dodałam odrobinę wody. Marynatą natarłam umytego, osuszonego kurczaka. Przełożyłam do lodówki na kilka godzin   (najmniej na godzinę).     Pozostałe składniki(...)bakłażan papryka czerwona papryka żółta 1 cebula kilka (7-8) ząbków czosnku sól i pieprz do smaku     Po wyjęciu kurczaka z lodówki.... Piekarnik włączyłam na 220 °C. Cytrynę przekroiłam na połowę i wraz z gałązkami tymianku włożyłam do wnętrza kurczaka. Kurczaka położyłam na posmarowanej olejem brytfannie i wstawiłam do piekarnika. Zostawiłam do czasu aż   zarumieniła   się

Kuchnia u Krysi