woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:428/1096)

Zupa z grillowanych szparagów 127

łyżeczki), Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, skropić oliwą. Szparagi grillować, aż będą prawie miękkie. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać 800 ml gorącej wody. Zagotować, zmiksować. Doprawić do smaku solą, cukrem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Wlać trochę gorącego przecieru do śmietany, zamieszać, następnie mieszaninę żółtek ze śmietana wlać do reszty przecieru

królestwo garów
Surówka z marchewki 212

przede wszystkim wzrok, czyli samo zdrowie na talerzu :D Składniki: ok 1 kg marchwi 2 płaskie łyżki cukru sól sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy jogurt naturalny Wykonanie Marchew obieram, myję pod bieżącą wodą, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cukier i sól, ugniatam łyżką i odstawiam, aż zmięknie. Do miękkiej marchewki dodaję, wyciśnięty

Bea(u)ty kitchen
Piątek: Sałatka Cezara 163

koktajlowych Łyżka oliwy Dresing: 2 łyżki soku z cytryny Łyżka sosu worcester 3 łyżki parmezanu drobno startego Jajko 4 łyżki oliwy 1 anchois (lub pół – jeśli sałatka ma być mniej słona) Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij z lodówki jajko by się ogrzało do temperatury pokojowej – można je włożyć do ciepłej wody na 10 minut. Krok 2 Rozgrzej mocno patelnię(...)stoper i po 1,5 minuty od momentu gdy woda się zagotowała zdejmij garnek z ognia, wyjmij z wody jajko i ostudź pod zimną wodą. Krok 4 Przygotuj dresing. Do głębokiej miseczki wlej sok z cytryny oraz sos worcester i wymieszaj. Posiekaj bardzo drobno czosnek, a następnie rozetrzyj końcem noża o deskę do krojenia, aż osiągnie konsystencję pasty. Dodaj

Niedzielny kucharz
Szaszłyki z łososia 257

kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy

mojewypiekiinietylko
Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta 177

instrukcji na opakowaniu. 4 Na maśle podsmaż czosnek, dodaj odrobinę wody i podsmaż szpinak. Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści. 5 Wyłóż ugotowany makaron na talerz, następnie polej sosem szpinakowym i połóż łososia. Polej rybę jeszcze raz sokiem z cytryny, dosól, dopieprz. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE(...)instrukcji na opakowaniu. 4 Na maśle podsmaż czosnek, dodaj odrobinę wody i podsmaż szpinak. Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści. 5 Wyłóż ugotowany makaron na talerz, następnie polej sosem szpinakowym i połóż łososia. Polej rybę jeszcze raz sokiem z cytryny, dosól, dopieprz. Smacznego! Grillowany łosoś ze szpinakiem i fetą Składniki Przygotowanie

A to pestka
Cytrynowiec Siostry Anastazji 646

26cm x 37cm Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 śmietankowe budynie 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru wanilinowego 200 g miękkiego masła (1 kostka) Składniki(...)wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pozostawiamy w formie. KREM CYTRYNOWY: Z cytryn wyciskamy cały sok, uważając, żeby nie powpadały nam pestki. Uzupełniamy wodą, aby uzyskać 2 i 1/2 szkl. płynu. Umieszczamy w garnku, dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego. W misce mieszamy

My Culinary Art
Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 181

czosnku kilka piór świeżego szczypiorku 40 ml białego wina 80-100 ml mleka 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Groszek umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy. Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę, szczypiorek, starty imbir oraz czosnek, Dodajemy cukier i odrobinę soli(...)momentu aż sos się delikatnie zredukuje.  Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy lub ugniatamy na puree. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polędwiczkę z dorsza dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki

DefinicjaSmaku
Zupa krem ze szparagów I 217

innego, jak pozwolić się zainspirować i wypróbować przepis :) Zupa krem ze szparagów www.kuchniasmakow.blogspot.com Pęczek białych szparagów Kostka rosołowa Sól Pieprz Cytryna Śmietana 30% lub 12% Zielona pietruszka do dekoracji Szparagi umyć, obrać, pokroić w kostkę.  Zalać wodą tak, aby były przykryte i gotować ok. 30 minut. Dodać kostkę rosołową, trochę soli, pieprzu, odrobinę soku z cytryny.  Pogotować chwilkę

Kuchnia smaków
Tort kakaowy z musem czekoladowym 303

kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody  3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy cukier puder barwniki spożywcze Masa  maślana: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru  sok z 1/2 cytryny 2 żółtka Do nasączenia: 1 szklanka mocnej herbaty sok z połowy cytryny cukier do smaku 1 kieliszek(...)masło utarłam na puch, Żółtka utarłam z cukrem na parze, następnie połączyłam  z masłem i doprawiałam do smaku sokiem z cytryny. Masą posmarowałam  wierzch i boki tortu i ponownie schłodziłam w lodówce. W  gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę, dodaję glukozę i mieszam. Cukier puder dodaję porcjami do uzyskania elastycznej masy. Masę plastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą

Ciasteczkowy Potwór
Kanapkowa miętowa pasta z bobu 234

podania Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (sól dodaj po 2-3 minucie gotowania). Odcedź i zahartuj go zimną wodą. Obierz wszystkie ziarna i przełóż je do malaksera, wlej olej oraz sok z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i zmiksuj na w miarę gładką masę (możesz też rozgnieść go za pomocą praski do ziemniaków). Przełóż do miski.  Papryczkę

Roślinna - blog wegański
Pasta tuńczykowo-jajeczna 158

składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (można użyć sitka do krojenia jajek). Tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy do jajek, całość skrapiamy sokiem z cytryny

Kolorowy Przepisownik
Parzony łosoś podany z zieloną sałatką 218

sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek  sól, pieprz odrobina soku z cytryny ewentualnie rzodkiewka do dekoracji jogurt naturalny do podania Do garnka wlać wodę, dodać umyte gałązki pietruszki, koperku oraz liście bazylii. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz pieprz do smaku(...)Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulkę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Składniki sałatki wsypać do miski. Skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszać. Gotującą się zalewę zdjąć z ognia. Włożyć filety z łososia. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 6-7 minut

Ugotować
Ryż z kurczakiem (a'la paella) 173

pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.  Do cebulki dodajemy ryż, słodką paprykę, szafran lub kurkumę i startą skórkę z cytryny. Podsmażamy razem ok. 10 minut, a następnie zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut.  Pod koniec dodajemy drobno posiekany jarmuż, marchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek

bistro mama
truskawkowy SERNIK z TOFU 223

daktyle 100g - olej kokosowy 7g - preparowana kasza jaglana/ryż  60g MASA SEROWA: - 2 kostki tofu naturalnego (360g) - sok z 2 cytryn - słodzik: stewia, miód 1 łyżeczka - olejek waniliowy - truskawki 200g (lub inne owoce leśne) - 15g żelatyny - woda do żelatyny WYKONANIE: CIASTO: 1) Zalej daktyle wrzącą wodą i odstaw na kilkanaście minut 2) Gdy daktyle zmiękną dodaj do nich olej(...)połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź w razie potrzeby. 2) Żelatynę wsyp do kubka. Zalej zimą wodą do poziomu. Odczekaj chwilkę. Następnie wlej wrzątku 2 razy więcej niż żelatyny. Mieszaj

fitolarun.blogspot.com
Galaretka drobiowa 352

ziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł jest delikatniejsze. Mięso włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso(...)wyjąć i obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać dwa roztrzepane białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut

królestwo garów