woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:428/1096)

Babeczki pistacjowe 126

szklanki cukru 190 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 12% na lukier: 2-3 łyżki wody 150 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę . Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym miksując. Na małych obrotach miksera stopniowo dodawać

Pysznie & Pięknie
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 126

jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut.  Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę

Gaździnka warzy
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 195

garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji. Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące. Przygotowuję

JejKuchnia
Duszona czerwona kapusta 164

Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok 15-20 minut. Podawać na gorąco

Smakołyki Asi
Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy 133

zmiksować ręcznym blenderem. 3. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować.  4. Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać

Kuchnia Paulettes
Nalewka cytrusowa 133

pomarańczy pokrojona w kostkę • sok z 2 czerwonych grejfrutów • 1 szklanka soku z pomarańczy • 1 szklanka soku z cytryn • 1,5 litra spirytusu 90% • 1 litr wody • 3 szklanki cukru Wykonanie: • Sparzoną skórkę z grejfruta i pomarańczy delikatnie obrać i pokroić w kostkę. • Zalać spirytusem, dodać sok z grejfruta

To co kocham
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 103

Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu otarta skórka z całej cytryny 2 łyżki masła Sposób przygotowania Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji

Mieszam w Garnku
Rajskie jabłuszko w occie 398

zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu, 8 goździków, 1 litr wody, 600 g cukru, 0,2 l octu 10%, Jabłuszka umyć, osuszyć. Zostawić ogonki, nie odrywać ich. Ponakłuwać igłą (skórka nie będzie pękać podczas gotowania). Wrzucić

królestwo garów
Kokosowa tarta z jabłkami 129

cukru,  50g wiórków kokosowych,  50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około

Z miłości do słodkości
Puszysty sernik z frużeliną owocową 182

cytryny   Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy sok z cytryny i mąkę wymieszaną z 1,5 łyżki wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na napęcznienia na 1 – 2 minuty. Wlewamy do zagotowanych owoców (można najpierw

Made By Mom And Son
SAŁATKA Z BOBEM I KALAREPĄ 116

bobu  1/2 kalarepy 1/2 czerwonej cebuli miks sałatek  pomidorki koktajlowe  Sos: 1,5 łyżki oliwy  1 łyżeczka octu lub soku z cytryny  sól, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki. Sałatę przełóż na półmisek, dodaj pokrojone pomidory, cebulę pokrojoną w krążki oraz kalarepę.  Dodaj bób. Składniki z sosu połącz

Kukuleczki
Blue Hawaiian 218

Składniki: 20 ml Biały Rum 20 ml Wódka 15 ml Blue Curacao 90 ml Sok ananasowy 30 ml syrop słodko-kwaśny do drinków (1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 20 ml białego rumu, 20 ml wódki, 15 ml blue curacao

Drinkologia
DRINK MOJITO 667

gałązki mięty woda gazowana lód Do wysokiej szklanki wlewamy syrop, rum, dodajemy listki mięty i plasterki limonki. Wszystko mieszamy. Następnie szklankę uzupełniamy lodem i wlewamy wodę gazowaną.  Drink podajemy ze słomką i plasterkiem cytryny.  Drink jest bardzo orzeźwiający, doskonale nadaje się na gorące dni i gorące imprezy

Kulinarne Fantazje Marioli
Blue Whale 204

Składniki: 25 ml wódka 25 ml Blue Curacao 25 ml Sok pomarańczowy 25 ml Sok ananasowy 25 ml syrop słodko-kwaśny do drinków (1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 25 ml wódki, 25 ml blue curacao, 25 ml soku pomarańczowego

Drinkologia
SAŁATKA Z ROSZPUNKI Z GRANATEM I POMARAŃCZĄ 153

winegret :  2 łyżki miodu  2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli