woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:426/1096)

Makaron. Pesto. Łosoś. 218

filety z łososia skladniki na pesto: 2 spore garście rukoli 0,5 ząbka czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą, czosnkiem miksujemy na jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz

Przysmaki Karolki
Ciasto Arbuz 183

150g masła extra Masa cukrowa: 500g cukru pudru   4 łyżki glukozy w proszku 2 łyżki żelatyny   40 ml wody   Poncz: 1/2 szklanki wody niegazowanej 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 50ml wódki wiśniowej Dodatkowo: zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy) Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki(...)wystudzony budyń. 4.  Poncz Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru). 5.  Masa cukrowa Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować

Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyki w sosie orzechowym 155

mleka kokosowego w puszce 2 łyżki sosu sojowego Sos orzechowy: 2 łyżki masła orzechowego ( Przepis ) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki sosu chilli szczypta papryki chilli w proszku lub 2 małe papryczki chilli 2 łyżki orzeszków ziemnych Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczyniu(...)cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać masło orzechowe oraz 400 ml wody i całość gotować przez 5 minut. Następnie doprawić sos sokiem z cytryny, sosem sojowym, ostrym sosem chilli oraz przyprawą chilli lub posiekaną papryczką chilli. Sos gotować, aż zgęstnieje (od czasu do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Pietruszkowy kurczak z marchewką 195

słodyczy nadają słodkie młode marchewki z domowego ogródka. 2 filety z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 marchewki 4 duże pieczarki 1 cebula Pęczek natki pietruszki 2 łyżki świeżego koperku Sól Pieprz 1 szklanka wody 1 łyżeczka Vegety lub Kucharka Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski lub mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą(...)kurczaka i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, po czym dodajemy kurczaka. Delikatnie przesmażamy. Dokładamy pieczarki i marchewkę. Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie całość mieszamy

VioletoweKucharzenie
TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI 408

czekolady PRZEŁOŻENIE  200 g dżemu truskawkowego 400 g truskawek (odszypułkowanych i pokrojonych na połówki) + kilka do dekoracji LEMONIADA do nasączenia  2/3 szklanki wody (12 łyżek)  1 łyżka cukru  sok z 1/2 cytryny WYKONANIE Śmietankę wstawiamy do lodówki, na minimum 12 godzin przed planowanym użyciem. Dno formy o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy(...)formy i wyjmujemy na blat. Kroimy na 3 części. Cukier puder mieszamy w miseczce ze śmietan-fixem. Jeśli używamy żelatyny należy ją włożyć do rondelka, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem lekko i krótko podgrzać na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia i otrzymania jednolitego płynu. Czekoladę drobno siekamy. Mocno schłodzoną śmietankę

cool and minty
Ptysie z kremem rabarbarowym 202

wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem rabarbarowy: 700 g rabarbaru 200 g cukru 1 mała cytryna 20 g żelatyny 500 g mascarpone cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto na ptysie: Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się(...)ptysie znacznie urosną. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce. Krem rabarbarowy: Rabarbar pokroić w małą kostkę, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny i startą skórkę. Odłożyć na około pół godziny. W tym czasie cukier się rozpuści, a rabarbar puści sok. Rabarbar wstawić na mały ogień i gotować na wolnym ogniu aż zacznie

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 191

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 200g cukru pudru sok z całej cytryny Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Kroimy owoce w kostkę, wkładamy je do garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon

Gotowanie i blogowanie
Trójkolorowe serduszko 175

Walentynek zostało już tylko dwa dni, więc pora na przygotowanie jakiegoś słodkiego upominka dla ukochanej osoby :) Składniki: warstwa czerwona: - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 galaretki malinowe - 400 g malin mrożonych warstwa biała: - 500 g mascarpone - 500 g śmietany 36 % - 5 łyżeczek żelatyny - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 szklanki wiórków kokosowych warstwa ciemna: - 100 g mąki(...)cukru kryształu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Warstwa czerwona :galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Maliny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz galaretkami. Masę przelewamy do wyłożonej folią foremki w kształcie serca i odstawiamy do zastygnięcia. Warstwa ciemna: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno

Zainspirowana w kuchni
Botwinka na Zimę w Słoikach 285

przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie. Będziemy potrzebować: na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml 1 kg botwinki 500 ml wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml Link do filmu z przygotowania: Botwinka na zimę https://www.youtube.com/watch?v=vBIHATGRC9c Przygotowanie: Botwinkę oczyszczam z żółtych liści i dokładnie płuczę. Oczyszczoną botwinkę(...)długości około od 0,5 cm do 1 cm – kroję łodygi razem z liśćmi i jeżeli botwinka ma już małe buraczki to je również kroję. Teraz do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Do gotującej wody dodaję pokrojoną botwinkę, ugniatam łyżką i nakrywam garnek pokrywką . Od momentu ponownego zagotowania się wody botwinkę gotuję 5 minut, od czasu do czasu mieszając

Uwaga Babcia Gotuje
Smażony indyk z ryżem 225

czym kładziemy na niej mięso – o ile to możliwe, każdy plasterek osobno. Posypujemy je pieprzem oraz połową soli i podlewamy sokiem z cytryny. Zwiększamy ogień i intensywnie podgrzewamy patelnię aż odparuje nadmiar soku i wody, w międzyczasie mieszając kilkakrotnie jej zawartość. Gdy płyn odparuje, zmniejszamy ogień ponownie do średniego i dodajemy czosnek. Smażymy mięso z czosnkiem przez 1, maksymalnie(...)jędrny. Zestawiamy patelnię z ognia. W międzyczasie gotujemy ryż, który po osączeniu z wody jeszcze gorący dodajemy do mięsa. Dodajemy również tymianek oraz resztę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby możemy lekko podgrzać, jak również dodać do smaku więcej soku z cytryny lub soli. Gotowe danie podajemy niezwłocznie na ciepło i dekorujemy np. szczypiorem z dymki lub świeżym

Kulinarna Pokusa
Łosoś z awokado 228

dwie części i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado.Robimy sos- do miseczki  nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia

Smaki Edyty
Sałatka makaronowa z surimi 257

kukurydzy1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu greckiegosok z 1/2 cytryny2 łyżki siekanej miętysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.Paluszki surimi pokroić w plastry.Makaron połączyć z kukurydzą i surimi.Przygotować sos:Majonez, jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekane listki mięty.Sałatkę makaronową wymieszać z sosem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Letni torcik kokosowy z bananem i mango. 204

wierzch i mrozimy. Zostawiamy odrobinę musu do pokrycia wierzchu tortu. Mus mango i banan: W misce umieszczamy puree z mango i banana. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. W małym rondelku zagotowujemy sok z cytryny i cukier. Ściągamy z ognia i dodajemy odsączoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do miski z owocami. Dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Kierując(...)biała czekolada i kokos. Odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do robienia bezy:  Do metalowej miski wrzucamy białka i 20 g cukru. 80 g cukru umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą ( ok. 1 cm ponad powierzchnię cukru). Zagotowujemy do temp. 116 °  C/ próby nitki. Ubijanie białek synchronizujemy z gotującym się syropem. Miksując na wolnych obrotach białko, wlewamy syrop. Miksujemy

DominikaDolci
Tagliatelle z krewetkami 186

ząbki czosnku drobno pokrojone 1 czerwone chili, cienkie plasterki 250 g koktajlowych pomidorów sól i czarny pieprz do smaku skórka i sok z połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż

codojedzenia
Chłodnik z kalarepką i rzodkiewką 209

łyżki śmietany kremówki 30% 1 ząbek czosnku 2 duże rzodkiewki kawałek kalarepki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz sok z cytryny 2 jajka Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i pokroiłam w ćwiartki. W miseczce dokładnie roztrzepałam jogurt i śmietanę. Koperek i szczypiorek opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Rzodkiewkę

Kuchenne zapiski Edyty