woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:426/1096)

ciasto olejowe z morelami 125

upiec je bez owoców (wtedy polecam w keksówce). *foremka 25*34 cm Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady (lub wody gazowanej) 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g moreli cukier puder do posypania Morele umyć, wyjąc pestki, pokroić w ósemki. Białka ubić na pianę. Następnie powoli dosypywać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią 146

młoda cukinia 2 cebulki dymki 2-4 jajka* ok. 1 szkl. bułki tartej* sól, pieprz Dodatkowo: 100 g jogurtu naturalnego/greckiego 1 łyżka chrzanu 1 cytryna sól, pieprz Ryż przelewamy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Odkładamy do przestudzenia. Umytą cukinię trzemy

Smaki Na Talerzu
Sernik truskawkowy na zimno 153

zastąpić je każdymi owocami. Składniki: 1.3 kg truskawek 1kg twarogu zmielonego z wiaderka 140g cukru pudru skórka starta z całej cytryny sok wyciśnięty z całej cytryny 200ml kremówki 2 galaretki truskawkowe na 300ml wody (do masy) 2 galaretki truskawkowe na 700ml wody (na wierzch) opakowanie okrągłych biszkoptów Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek według proporcji podanych powyżej. Przeczytaj cały przepis - Sernik truskawkowy

AleTorcik
Młoda kapusta z koperkiem, bez zasmażki 103

taką postną - z dużą ilością koperku. Składniki: - 2 główki młodej kapusty - duży pęczek koperku - 1,5 łyżki masła - 3-4 łyżki soku z cytryny - 1,5-2 łyżki płaskie cukru - 0,5-3/4 szklanki wody - sól, pieprz Kapustę kroimy na 4 części, następnie myjemy pod wodą i kroimy na centymetrowe paski. Wkładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę

CookYourself
Szparagowa misa rozmaitości 117

szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody. Ziemniaki kroimy w plasterki, jajka na ósemki, rzodkiewki w ćwiartki. Wszytko układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy ziołami

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z przegrzebkami 205

głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę tak aby miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy

Mechanik w kuchni
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 193

Musztarda, majonez oraz żółtko jajka nie tylko dodają smaku dressingowi, ale także stanowią emulgator, czyli stabilizują dressing, który nie rozwarstwi się na olej i wodę. Ocet możecie zastąpić w sosie sokiem z cytryny. Dressing będzie wtedy delikatniejszy.  Jak wymieszać dressing?  Składniki sosu umieszczone w miseczce można wymieszać rózgą czy ubijaczką (zwykła łyżka to niedobry pomysł), ale ja wolę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowy koktajl z żurawiną 169

cuda!!! Zapraszam do przepisu na prosty, smaczny i bardzo zdrowy koktajl! Składniki: 3/4 szklanki żurawiny 1 duża pomarańcza 1 banan kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny- opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego/innego tłuszczu szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka miodu-opcjonalnie Wykonanie: żurawinę przebrać i opłukać. Pomarańczę okroić z grubej skóry wraz z białą otoczką, rozdrobnić. Banana obrać ze skóry, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w śmietanie z koperkiem 143

majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego  SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam

Apetyczna babeczka
Ciasto Makowa panienka 586

pieczenia Do przełożenia 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz 1 budyń truskawkowy z cukrem 450 ml mleka kostka masła   Do nasączenia 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka spirytusu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu lub cukru Do posypania – siekane orzechy Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miseczki, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Białka oddzielić

Kasia i jej kobiecy świat
Pasta słonecznikowa z chrzanem 124

domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KASZA BULGUR - SAŁATKA NA ZIMNO 146

sałaty lodowej  1 dojrzałe avocado  na sos:   2-3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka ziół włoskich,  łyżeczka soku z cytryny,ząbek czosnku, 2-3 łyżki zimnej           przegotowanej wody, sól, pieprz  Sposób przyrządzenia:  Warzywa pokroić, sałatę porwać, składniki na sos wymieszać, jajko ugotować, pokroić w kostkę.  Wszystkie składniki połączyć

pieprzny smaczek
Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana 210

minut Duszenie:  do 50 minut  Ilość porcji:  4 Składniki: • 1 podwójna pierś z kurczaka - około 400 g • woda - około pół szklanki • 2 łyżki soku z cytryny • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku Będziesz potrzebować również mały rondelek z grubym dnem i przykrywką lub szybkowar oraz dwa widelce

AniaGotuje.pl
Sok z czarnego bzu. Dlaczego warto go stosować w okresie jesienno-zimowym ? 135

możemy dodawać do herbatki, z dodatkiem imbiru :)             Przepis na sok z czarnego bzu : Owoc bzu i wyparzoną skórkę z cytryny wkładam do garnka i zalewam 1 l wody . Gotuję do czasu aż owoce popękają i puszczą sok.  Następnie przelewam przez gazę ( można również użyć sito ) Do czystego garnka wlewam sok, zasypuję

Domowa Kuchnia u Mamy
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 169

koktajle z różowym winem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki Koktajl numer 1: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 50 ml wody, sok z 1/4 limonki, plasterek limonki i cytryny, liście mięty Koktajl numer 2: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 100 ml zblendowanego arbuza, 1/4 soku z cytryny, tymianek Koktajl numer

Kuchnia Bazylii