soli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego szczypta soli Przygotowanie: Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce(...)wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni. Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy
Niezły Młynekbardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii(...)łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy
Smakowity Blog Kulinarnyzimnej maślanki 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 pęczki botwiny (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy 1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo: 4-5 jaj, ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie(...)burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż do miękkości. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostudzenia. Ogórka obieramy ze skóry, umytą rzodkiewkę pozbawiamy części niejadalnych i dokładnie myjemy, a kolejno
Symfonia Smakówmąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 150 g letniej wody (150 ml) 5 łyżek brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 jabłka Jonagored sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła klarownego 1 łyżka płynnego miodu kilka goździków + brązowy cukier do posypania Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiewamy do miski(...)odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić objętość). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło - dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz
peggiwkuchnizsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki peperoni, łyżeczka płatków chili, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pikantny olej Papryki pokroić(...)serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem. Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą. Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym ogniu (pod koniec gotowania można dodać 1 łyżkę masła żeby zagęścić mus), wystudzić. Zimny mus zmiksuj z bazylią
SzczyptaSmaQoraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki wody po ogórkach kiszonych 4 średnie ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 średnia marchewka 1/2 pęczka świeżego kopru sok z cytryny, sól, pieprz i szczypta cukru(...)być ale dente). Dodać talarki marchewki, gotować około 2 minuty, następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować kolejne 2 minuty. Wlać wodę po ogórkach kiszonych, zagotować, odstawić z ognia i doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sok z cytryny, ostudzić. Po wystudzeniu wlać śmietanę, dodać posiekany koper i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać chłodny, z ugotowanym jajkami
Kraina Miodem Płynącalodówki, miękkiego) Składniki na wierzch ciasta: ok. 350 g gotowej masy kajmakowej 2 duże banany sok z cytryny do delikatnego skropienia bananów 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej ubija się UHT) 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny (używałam żelatyny Gellwe, którą rozpuszcza się w ciepłej wodzie, jeśli używacie innej – przeczytajcie na opakowaniu(...)minut, aż spód odpowiednio stwardnieje. Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć masę kajmakową. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wyłożyć je na masie kajmakowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (UWAGA! Przeczytaj tekst a propos żelatyny przy składnikach), odstawić do całkowitego ostudzenia – o ile używacie żelatyny do rozpuszczania w gorącej wodzie
Kulinarne Przebojegorczycy 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki ghee 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki soli 2 pomidory (drobno pokrojone) Wykonanie; Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsącz yć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać soczewicę, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu(...)curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny
Anioły w kuchnidressing: 2 łyżki masła migdałowego (orzechowe też się nada) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta świeżo startego imbiru 1,5 łyżeczki wody, aby rozcieńczyć gdyby powstał zbyt gęsty ½ łyżeczki soku z cytryny Składniki na sałatkę: 1 pierś z indyka grillowana ½ papryki 1 marchewka rzodkiewka rukola szpinak ⅓ szklanki ugotowanej komosy ¼ szklanki mango garść orzechów Przygotowanie: Składniki na dressing blendujemy
PaleoLifesłodkie. 1/2 szklanki ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 1 mandarynka 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 1 banan orzechy włoskie Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut
wesoła kuchniaoliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Przed odsączeniem makaronu, odlać niewielką ilość. Odsączony makaron dodać do tuńczyka i dokładnie wymieszać, dolać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Dodać rukolę, skropić resztą soku z cytryny i jeszcze raz zamieszać. Od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniesuchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała cebula sok z 1/2 cytryny 50 g masła 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz(...)szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli, razem z pokrojonym na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem
https:KKuchniaMniamFilety śledziowe moczymy około 60 minut w mleku, odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, odciskamy z wody. Buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z namiaru soków. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Żółtka oddzielmy od białek. Białka
Smak mojej kuchnimleka łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, mleko i sok z cytryny i miksujemy lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Można posypać natką pietruszki
e-PrzepisyKulinarnegruntowy 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor. Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek. Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone
vegetanie