woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:413/1096)

Szarlotka ze śmietaną 141

łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku 1 łyżeczka cynamonu 7 listków żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo 300 ml śmietanki, 36% 2 łyżki cukru pudra ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel(...)ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut. Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny

codojedzenia
Sałatka z tortelloni 306

nadzieniem- mała czerwona papryka- 1 pomidor (obrany)- 3 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku- 1 puszka kukurydzy- czerwona cebula- olej sezamowy- 1,5 łyżki soku z cytryny- pieprz kolorowy- sól Tortelloni gotujemy we wrzącej, posolonej  wodzie ok. 6 minut. Odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki. Paprykę i pomidora kroimy w niedużą kostkę, w drobną kostkę czosnek, siekamy szczypiorek, dodajemy odsączoną

mojewypiekiinietylko
Makaron z sosem koperkowym 170

Składniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać kopiastą łyżkę mąki - przesmażyć Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać(...)chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany

Proste Potrawy
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 162

24cm). Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę, oraz wyciskamy sok. W misie miksera umieszczamy jogurt grecki, mascarpone, cukier oraz skórkę i sok z cytryny, miksujemy krótko. Żelatynę zalewamy ok. 1/5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Jedną łyżkę masy serowo-jogurtowej mieszamy energicznie z żelatyną, a gdy ładnie się(...)lodówki, do schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rabarbar kroimy na 10 cm kawałki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość polewamy miodem i sokiem z cytryny i pieczemy ok. 8-12 minut. Po upływie 4-6 minut możemy całość obrócić. Upieczony wykładamy na talerzyk i schładzamy. Następnie rozkładamy go na środku serniczka i polewamy powstałym syropem

Smaki Na Talerzu
Śledzie w curry 134

naturalnego 5 łyżek majonezu 15 g przyprawy curry – tu jest bardzo dobra 1 duża cebula 2 łyżki sparzonych rodzynek sok z połowy cytryny Przepis – śledzie w curry Nasz przepis zaczynamy od wymoczenia w zimnej wodzie przez 2-3 godz. filetów śledziowych. Warto pamiętać, by średnio co godzinę zmieniać wodę w śledziach, sól wtedy zostanie porządnie wypłukana. Śledzie kroimy(...)powinniście płakać. Drobno ją posiekajcie i przerzucie do półmiska, w którym będziecie przygotowywać za chwile sos. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i moczcie przez ok. 5 min. Następnie dodajcie je do cebuli. Do rodzynek i cebuli dodajcie jogurt, majonez, sok z cytryny i curry. Zacznijcie dokładnie całość mieszać. Gdy sos będzie miał jednolitą formę wlejcie go odrobinę do docelowego półmiska, czyli

Kuchennyviral.pl
Szpajza - piankowy krem cytrynowy. Absolutne niebo w gębie 142

przesmacznym deserkiem kończę blogowanie w 2018 roku! Do siego roku! Polecam! Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru/ksylitolu sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny 2 łyżeczki/2 listki żelatyny Przygotowanie: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku jajka sparzyć wrzątkiem. Odzielić białka od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżeczce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot wiśniowy na zimę 168

Składniki: (na 4 słoiki 1l) 1,4kg wydrylowanych wiśni 4 łyżeczki cukru waniliowego 4 laski cynamonu 4 anyże gwieździste 8 goździków 1,6 l wody 600g cukru 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny Sposób wykonania: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni

Pyry na Gaz
Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej 137

zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich.  Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem

Kuchnia Bon Appetit
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA 128

pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa.  Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula  sok z całej cytryny  3 łyżki oleju sól pieprz  Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą..  Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku na 3 minuty Gotową kapustę odsączam, pozostawiam do ostudzenia i przekładam do miseczki, skrapiam

Kukuleczki
Pigwa w occie 468

pigwy, 12 goździków, 3 listki limonki, 200 ml wody, 1,5 kg cukru, 250 ml octu 10%, skórka z cytryny, sok z cytryny Pigwę wytrzeć z nalotu, obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazdo nasienne. Obraną pigwę wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym (aby nie ciemniała). Zagotować wodę z cukrem. Dodać skórkę

królestwo garów
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 169

łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam

W kuchni Karmel-itki
Miód z mniszka lekarskiego 137

cennych właściwości, o których nie będę tu pisała. Można znaleźć sporo informacji w internecie, np. TU . Składniki: 500 kwiatów mniszka lekarskiego sok z 1 cytryny (w ostateczności można zastąpić 1 łyżeczką kwasku cytrynowego) 1 litr wody 1 kg cukru Sposób wykonania: 1. Bardzo ważne: kwiaty mniszka zbieramy najlepiej w maju, ponieważ nie mają wtedy w sobie posmaku goryczy. Należy zbierać(...)rozkładamy na białym papierze, dzięki temu wszelkie owady szybko "wyemigrują". 2. Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy przez ok 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. 3. Następnego dnia wywar odcedzamy przez gazę, dodajemy do wywaru cukier i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny od czasu do czasu mieszając. 4. Gotowy syrop przelewamy

Kuchnia domowa Ani
Brązowy ryż z jabłkami, Bagdad Cafe 177

pokrój jabłka na większe kawałki. W szerokim rondlu rozgrzej kilka łyżek wody, dodaj pokrojone jabłka, cynamon, imbir i kardamon. Duś, aż jabłka zmiękną (dolej wody w razie potrzeby). Dopraw do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Posmaruj naczynie do zapiekania olejem. Przełóż do niego ryż, następnie jabłka i zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 170-180°C. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z pieczarkami 9695

pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny  Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut.  Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny

Pasja Smaku