lekki wiosenny obiad :) Buon appetito! WIOSENNE SPAGHETTI Z CUKINIĄ Czas przygotowania 15 minut Makaron pełnoziarnisty Pół dużej cukinii Sok z połówki cytryny Starty parmezan (lub inny twardy ser) Szczypiorek lub natka pietruszki Oliwa Sól, pieprz Zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu W czasie, kiedy makaron się gotuje cukinię pokroić w cienkie paski (razem(...)też posiekany ząbek czosnku Kiedy makaron będzie ugotowany wrzucić go na patelnię z cukinią Dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz posiekaną zieleninę Doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość Posypać startym serem i podsmażać jeszcze chwilę. Można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, żeby całość nie była zbyt sucha Zjeść z apetytem
HealthyCreationsbiszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżeczka cukru Na krem: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa Na galaretkę: 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka(...)stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie, wlać wodę i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt zrzucić
Passions hobbies lifeduże) Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36% 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku. Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę. Całość ponownie postawić na ogień(...)stopniach. Upieczone i ostudzone eklerki przekroić na 2 części. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką. (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą
Di gotujeprzegapić przepisów! Składniki: 220 g świeżych/mrożonych borówek 25-30 g cukru lub więcej, do smaku 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Borówki(...)ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree borówkowe nie może
Słodki Pomysłforemek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku
Moniki Smakołykipieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić(...)Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut. Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka. Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę
Kuchnia u KrysiWłaściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier(...)mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers cukier puder sok z ½ cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą
Garniec Magaliejajka 1/2 szkl śmietany 30% 200 g cukru 2 łyżki mąki duszone jabłka: 3 jabłka 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny wierzch: 1 napój jabłko rabarbar Hortex (500 ml) 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy(...)stopniach w kąpieli wodnej przez 60 minut. Studzimy. jabłka duszone: Jabłka kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż jabłka zmiękną. Studzimy wierzch: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Sok podgrzewamy i mieszamy w nim rozpuszczoną żelatynę. Przestudzony wylewamy na zimny sernik, odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiekapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką. Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula olej woda 1 łyżeczka kminku ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz odrobina cukru mąka do zagęszczenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych(...)mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek. 4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać. 5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać
Kuchnia domowa Aniułatwiająca odmierzanie proporcji. OWOCOWE BABECZKI Składniki: 70 g płatków jaglanych (błyskawicznych) 130 g daktyli 1 łyżka kakao 100 g migdałów 2 małe banany sok z cytryny owoce (kiwi, mandarynki) Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto
Via Gustoktórym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym(...)cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka
Blondynka Gotujektórym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek(...)cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka
Blondynka Gotujejabłkami. Składniki. 2 banany czerwone 1 jabłko ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki chilli ½ łyżeczki kardamonu 1 łyżka cukru brązowego 1 cytryna 1 łyżeczka masła Wykonanie. Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry bananów i jabłka. Wszystkie przyprawy wymieszać z cukrem i posypać owoce. Zapiekać 8-10 minut(...)skórę, a nawet wygładzają drobne zmarszczki. Maseczka ujędrniająca. ½ banana 1 łyżeczka słodkiej śmietanki 5 kropel soku z cytryny Rozgnieciony banan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem. Maseczka odżywiająca. 1banan 1 łyżeczka oliwki z pestek winogron lub oliwy z oliwek Składniki wymieszać, nałożyć na twarz i szyję
Kulinarny karnet Christopherazdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można je skropić sokiem z cytryny. Miód - jeżeli jest twardy należy słoiczek wstawić do ciepłej wody, powinien się rozpuścić. 1. FARSZ Z WĄTRÓBKI: Wątróbkę należy umyć, odsączyć i pokroić w zgrabną kostkę, Cebulę i salami również kroimy w niewielkie kwadraciki. Rozgrzewamy patelnię(...)wątróbkę z cebulką. Po kilku minutach dodajemy salami i podlewamy odrobiną wody (może być bulion, jeśli akurat macie) i podduszamy przez kolejne 5 min.. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem wypełniamy gruszki, i smarujemy miodem ,(najlepiej wykonać to silikonowym pędzelkiem) skrapiamy sokiem z cytryny i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.* Miód skarmelizuje
Kuchnia od dwojgażółtą część. Resztę wyciskamy do szklanki. 3. Na patelni podsmażamy łyżkę masła i łyżkę mąki. 4. Dodajemy 1/2 bulionu rozpuszczonego w 1/2 szklance gorącej wody. 5. Dodajemy śmietanę 12%. 6. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Całość cały czas mieszamy, aż zrobi się sos o gęstej konsystencji. Wsio!:) fot. Aga Prus fot. Aga Prus fot. Aga Prus
Kuchnia smakówPotrzebujesz 1 duży brokuł 60 g masła parmezan lub kozi ser do posypania 2 łyżki soku z cytryny śmietana 18% zioła prowansalskie pieprz Przygotowanie: Do wrzącej osolonej wody wrzuć umyte różyczki gotuj przez 3-4 minuty. Po czasie przełóż osuszone brokuły do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Całość dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Obwicie
Kukuleczki