woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:405/1096)

Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 172

chili                                     - sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut  dodatkiem soli - Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy  przez 30 sekund  smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę  - Dodać pomidory, pozostałe przyprawy(...)trochę wody - Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować - Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Pianka cytrynowa. 139

cytryny 4 żółtka125 g cukru2 laski wanilii lub cukier waniliowy250ml wina białego125ml śmietanki 4 łyżeczki żelatyny200ml śmietanki do dekoracjiWycisnąć sok z 2 cytryn.1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt z masą cytrynową- czyli inaczej ciasto cytrynka, jest to pierwszy przepis jaki kiedyś dostałam na bardzo popularne cia 214

szklanka cukru kryształu 2 łyżki margaryny palmy te składniki dajemy do wysokiego garnka i gotujemy potem dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn i dalej gotujemy na małym ogniu, masa budyniowa ( dodajemy ją do syropu) 1 szklanka wody, 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystko razem rozmieszać i gotować budyń żeby nie było grudek i wylać na 1 warstwę biszkoptu(...)wersja przepisu jak wtedy powstała, ciasto nie jest słodkie mimo lukru. przepis na lukier 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki rozpuszczonej margaryny 20 dag cukru pudru sok 1/2 cytryny To ucieramy i smarujemy pędzelkiem górę biszkoptu ja dodatkowo polałam jeszcze polewą ale to nie jest konieczne Jeżeli wam się wydaje że masy jest mało na biszkopt to zróbcie z podwójnej

Moje Wyroby
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 242

dodawać do zupy bezpośrednio przed podaniem.  Czym podkreślić smak barszczu? Smak barszczu czerwonego podkreśli dodanie gałki muszkatołowej lub odrobina soku z cytryny, albo też jabłek, śliwek, czy żurawiny. Czym możemy zakwasić barszcz? barszcz czerwony można zakwasić wodą z ogórków kwaszonych. Czym zabielić barszcz czerwony? Barszcz czysty jest wyśmienity, ale czasami warto zabielić go, aby zyskał na smaku(...)swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku gdy zamierzamy zabielić barszcz można dodać słodką śmietankę co zneutralizuje kwaśny smak. Może pomóc też dolanie wody, dołożenie buraków i ponowne zagotowanie barszczu. Stracił kolor - gdy barszcz

Ciastka - domowe słodkości
Malinowa pianka 204

łyżeczka kakao-3 łyżki Pianka : śmietana kremówka - 250 ml cukier puder - 1 łyżka maliny mrożone - 200 g galaretka malinowa - 2 opak woda - 2 szkl Poncz woda - 3/4 szkl cukier - 1 łyżka sok z połowy cytryny rum - 3 łyżki Polewa: czekolada w pastylkach - 100 g  CUKIETERIA.pl masło - 2 łyżki śmietana kremówka - 4 łyżki Dekoracja : konfetti gwiazdki , choinki  CUKIETERIA.pl Przygotowanie(...)wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół.  Pianka: Mrożone maliny przełożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ubijając dodawać po łyżce galaretki

Kuchnia Danusi
Gofry cytrynowe i "Córka doskonała" 169

mali goście mi o niej przypomnieli i potrzeba sprawiła, że gofrownica ujrzała światło dzienne 😋 Składniki (na 8 dużych gofrów): 5 jajek 5 łyżek wody 100 g cukru 2 krople aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z młodych ziemniaków z bobem 111

pęczek kopru 1 pęczek szczypioru 50g kiełków rzodkiewki 70g pestek dyni SKŁADNIKI SOS: 4 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 6 minut).Przelewamy zimną wodą i jeszcze ciepły obieramy. W tym czasie na patelni prażymy pestki dyni. 2. Umyte, oczyszczone i nieobrane ziemniaki gotujemy

karolgotuje
Krem z kurek 103

świeżej łodygi rozmarynu sól do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 średnia cebula 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sok z cytryny do zakwaszenia Instructions W garnku zagotować wywar warzywny lub rosół. Obrać kurki, pokroić na drobne kawałki. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić grzyby, posiekany(...)gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować. Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami wody, dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki. Można podać ze smażoną - chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Rolada z kurczaka z pieczarkami 178

oraz pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty a następnie dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, sól oraz skórkę z cytryny. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Podsmażone pieczarki wystudzić. Kiedy pieczarki są już zimne dodać do nich pasztet, śmietankę oraz drobo krojoną natkę pietruszki. Wymieszać bardzo dokładnie. Nadzienie wyłożyć

mecooks
Hummus - klasyka kuchni bliskiego wschodu 140

jego smakiem :) HUMMUS Czas przygotowania 5 minut (plus czas gotowania ciecierzycy) 250 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem) Mały ząbek czosnku Łyżka tahini Sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy Łyżeczka kuminu Szczypta soli Woda (do uzyskania pożądanej konsystencji) Ciecierzycę namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, co najmniej 8 godzin Po namoczeniu odlać wodę, zalać ciecierzycę świeżą wodą, ponownie dodać

HealthyCreations
Nalewka z pędów sosny ( Doskonała podczas przeziębień ). 139

Składniki : 0,5 kg młodych świeżo zebranych pędów sosny 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,25 kg miodu 1 cytryna  Sposób wykonania :   W odę i spirytus wymieszaj, zostaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie dodaj do słoja pokrojone na mniejsze kawałki pędy sosny. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc

Przepisy i porady kulinarne
Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 212

odchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna. Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść

CookYourself
ZAPIEKANY KURCZAK w sosie musztardowo cytrynowym 🐥 136

soczystego kurczaka z orzeźwiającą nutą cytryny, zapiekanego w piekarniku. SKŁADNIKI: 👌 1 kurczak 👌 6 średnich ziemniaków 👌 4 ząbki czosnku 👌 1 kostka rosołowa 👌 1 łyżka oregano 👌 2 cytryny 👌 50 ml. oliwy z oliwek 👌 200 ml. wody 👌 1,5 łyżki miodu 👌 3 łyżki musztardy stołowej 👌 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌 1 łyżeczka curry 👌 pieprz 👌 sól Wykonanie tego rozpływającego się w ustach kurczaka dokładnie

Rita creative
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 145

może być więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów ananasa z puszki w zalewie 2 średnie marchewki średni por 2 łyżki octu ryżowego (albo soku z cytryny) pól szklanki zalewy z ananasa pół szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru (dałam trzcinowy) szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy

e-PrzepisyKulinarne
PIERNIKOWE GRZYBKI 211

przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz wszystkie przyprawy korzenne oraz jogurt

Pani na deser