woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:414/1096)

3 proste makarony, które zrobisz w 15 minut. Przepisy na Światowy Dzień Makaronu! 212

orzechów włoskich bez łupinek 1 łyżka oliwy Monini Delicato 1 ząbek czosnku 200 g śmietanki 12% szczypta suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Zagotuj duży garnek osolonej wody i wrzuć do niej makaron. Z gorgonzoli odetnij skórkę i pokrój ją w kostkę. Brokuły podziel na różyczki. Orzechy drobno posiekaj. W połowie gotowania makaronu dodaj do niego brokuły i gotuj wszystko(...)minucie smażenia dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Na patelnię dodaj makaron wraz z odrobiną wody z gotowania, pesto oraz tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodaj skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.  Na koniec wmieszaj rukolę. Twój makron jest już gotowy! Tagliatelle aglio, olio

Chilli Czosnek i Oliwa
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez) 271

trwało 15 minut, bez łez i bez kłopotu. Polecam.           Składniki: 450 g korzenia chrzanu 1 duża soczysta cytryna 1 łyżeczka cukru szczypta soli ok. 100 ml wrzącej wody           Wykonanie: Korzenie chrzanu obrałam nożykiem do jarzyn. Pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do miski z zimną wodą na około

Kuchnia u Krysi
Cytrynowiec 295

Masa cytrynowa:    - 2 budynie cytrynowe  - 1 galaretka cytrynowa  - 1 cytryna   - 25 dkg masła    Pozostałe składniki:  - 0,5 litra  śmietanki 30%  - cukier puder  - cukier wanilinowy  - 3 szt.  śmietan fixu  - wódka do nasączenia herbatników   - herbatniki   Spód biszkoptowy : Składniki:  - 4 jajka  - 130 g mąki(...)bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.   Masa cytrynowa:   2 budynie ugotować w 0,5  l. wody. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować. Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt. Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również

Moje Słodkie Piekiełko
Makaron w sosie śmietanowo pieczarkowym. 172

dodajemy cebule i marchew. Chwile smażymy, często mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki, dodać na patelnie. Smażyć do momentu aż wyparuje cała woda. Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny a następnie wlać śmietanę. Energicznie mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.  Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 231

winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę rozgniecionych ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około(...)papryki , natki pietruszki .  Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną  https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były aż tak słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam

Uwaga Babcia Gotuje
Świąteczny barszczyk 208

uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała(...)się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu

Zakręcony Widelec
Wiśnie z borówkami i galaretką 173

upały idealne. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej pianka wiśniowa: 500 g wiśni 1/2 cytryny 500 mililitrów śmietanki 36 % 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pozostałe: 40 dkg borówek 2 galaretki przezroczyste 800 mililitrów wody Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca(...)wstawiam formę. Biszkopt piekę 20 minut. Wyjmuję do ostygnięcia. Pianka wiśniowa: Wiśnie dryluje, przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i chwilę podgotowuję. Wiśnie puszczą sok, cukier się rozpuści. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody, dodaję sok wiśniowy gorący i rozpuszczam. Wlewam do pozostałych wiśni. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję wiśnie

wesoła kuchnia
Wiosenny krem z zielonego groszku, kozi ser i fiołki 193

serem i fiołkami  Potrzebujesz: 450g zielonego groszku mrożonego Hortex 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 400ml wody 2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka świeżych listków tymianku 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Do tego: pieczywo na grzanki kozi twarożek olej rzepakowy lub inny tłoczony na zimno kwiaty(...)Sposób przyrządzenia: 1. W garnku umieść obrane i pokrojone ziemniaki, zielony groszek, cebulę i czosnek. 2. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości ziemniaków, około 20-25min. 3. Zmiksuj zupę na gładki krem. 4. Dodaj miętę, tymianek, sok z cytryny i masło - zmiksuj ponownie. 5. Dopraw krem z groszku solą i pieprzem do smaku. 6. Z pieczywa przygotuj grzanki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dip z zielonego groszku z orzeszkami ziemnymi 200

łyżki orzeszków ziemnych 1 i 1/2 łyżeczki soli 200 gr jogurtu naturalnego szczypta pieprzu ziołowego Przygotowanie: Groszek ugotować w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Wystudzić. Ugotowany groszek włożyć do blendera. Dodać orzeszki ziemne, sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu oraz jogurt. Zblendować na jednolitą masę. Gotowe. Szybko i pysznie. Przed podaniem dip warto schłodzić w lodówce

mecooks
Szparagowe risotto 278

szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz i sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka liści kozieradki szczypta cukru kilka gałązek tymianku do posypania. Przygotowanie: Odłam zdrewniałe końcówki (zachowaj do przygotowania wywaru).  W rondlu

SzczyptaSmaQ
Pasta warzywna. Wegańska 148

Pasta warzywna Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka w korzeniu pół szklanki soczewicy czerwonej 150 g nasion słonecznika 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżki oliwy z oliwek Słonecznik zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na 2 godziny, aby napęczniał. Następnie odlewam wodę.  Soczewicę, marchew i pietruszkę ugotowałam do miękkości. Słonecznik miksuję w malakserze na gładką masę

nietadieta
Napój na Poprawę Nastroju z Bazylią i Jagodami 209

witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Link do strony z większą ilością informacji: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-a-do-d/borowka-czernica.html Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) około 10 większych listków bazylii 100 g jagód 1/2 cytryny dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój na poprawę nastroju  https://www.youtube.com/watch?v=yKYk4vms8jI Przygotowanie: Umyte jagody rozdrabniam widelcem i daję(...)dzbanka lub słoika. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do dzbanka. Umyte listki bazylii kroję na mniejsze kawałki i dodaję do dzbanka. Całość zalewam wodą i odstawiam na około 2 godziny do lodówki, można na dłużej. Napój na poprawę nastroju jest gotowy, podaję go schłodzony. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
owocowy ryż z orzechami włoskimi 174

gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób przygotowania Ryż płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko.  W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce

Miód i pieprz
Makaron w cytrynie i śmietanie. 225

łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.  Takie

Kulinarny karnet Christophera
Bigos z młodej kapusty 209

vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody listek laurowy sól pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Do garnka wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę razem

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczki zasmażane 219

Składniki: 5 buraków (jednakowej wielkości) 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu (masła) 1/2 łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy

magiczna kuchnia Kasi