końcu coś co świetnie ugasi pragnienie i orzeźwi podczas letnich upałów. Aromatyczna lawendowa lemonia da z dodatkiem soku z e słodkiej pomarańczy lub limonki i cytryny wygląda i smakuje pysznie. POTRZEBUJEMY: 3 szklanki wody 4 łyżeczki kwiatów lawendy 1 słodką pomar ańczę 2,3 łyżki miodu lód Kwiaty lawendy zalewam y 2 szklankami
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki 3 jajka 2 łyżki cukru 100 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 2 łyżki wody ulubione owoce, u mnie mango sok z cytryny 100 ml śmietany 30% 1 łyżka … Czytaj dalej Placuszki biszkoptowe
czarrna od kuchnipudru. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy
Wędrówki po kuchnitemu zapobiec możemy przed obieraniem założyć na obie dłonie cienkie gumowe lub lateksowe rękawiczki. Możemy także przed obieraniem młodych ziemniaków natrzeć dłonie octem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, będzie nam je później po skończonym obieraniu łatwiej domyć
Przepisy i porady kulinarnerozgrzaną patelnię rozpuściłam masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Kiedy czosnek się lekko zarumienił dodałam szpinak. Poddusiłam tak,aby szpinak się rozmroził. Następnie dodałam sok z cytryny przyprawy. Zmniejszyłam gaz i czekałam aż nadmiar wody odparuje.Po czasie dodałam śmietankę i nadal dusiłam. ( około 10 minut)Ugotowałam i odcedziłam makaron,polałam go oliwą, dodałam szpinak. Na samym końcu posypałam startym żółtym serem
Kukuleczkiwinegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego (lub jabłkowego) 5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny…) 12 cl oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanarządów, ale.. koktajle przez swoją lekkość na pewno sprawdzają się na wiosnę. 300 g jarmużu pół banana 1 jabłko 100 ml soku z cytryny 200 ml soku z pomarańczy 200 ml wody Miksujemy i pijemy
Humanistka w kuchnistaje się daniem na kolację lub do lunch boxu. Składniki: 120 g kuskusu 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem pęczek kolendry sok z cytryny lub limonki sól pieprz ewentualnie przyprawa curry woda Wykonanie: Wodę zagotować. Do głębokiej miski wsypać kuskus. Zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm nad poziom kuskusu. Przykryć naczynie pokrywą/talerzem i odstawić
kolorowotorcikowoSkładniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Przygotowanie Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem, sokiem
R'n'G Kitchenbiałej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła. Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka
Bon appetit mon amieZDROWIE ! Uwagi: Rukola podczas uprawy jest traktowana środkami chemicznymi. Przed spożyciem należy sałatę dokładnie umyć, a najlepiej przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy
Moniki SmakołykiSkładniki (na dwie porcje) - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml), - 6 łyżeczek natki pietruszki (ok. 36 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki. Koktajl pietruszkowy jest bogaty w: - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Wartość odżywcza jednej porcji: Energia: 10,4 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmała puszka kajmaku o smaku kawy 20 dag masła 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżki rumu 1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem
Wanilia i KardamonSylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć
Smakołyki Asi