woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:416/1096)

Makaron z tuńczykiem i cytryną 199

Składniki: 500 g dowolnego makaronu  2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach) sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, odcedzamy i wrzucamy do dużego garnka.  Do makaronu dodajemy tuńczyka, około 5 łyżek oliwy z tuńczyka oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie podgrzewamy

Qchnia po prostu
Sałatka pieczarkowa 614

pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty
Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 1462

obranej cukinii (bez skórki i pestek – przed obraniem i wydrążeniem pestek masa moich cukinii wynosiła 2,8kg) 4 łyżki wody 250 g cukru (czyli 1 szklanka (250ml) + 1 łyżka cukru) sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn (wcześniej wyparzonych we wrzątku) pół łyżeczki aromatu cytrynowego 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dżem z cukinii – Wykonanie(...)dużych oczkach lub na szatkownicy. Startą cukinię wrzucić do dużego garnka, dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodać do niej cukier, skórkę otartą z cytryn oraz sok z nich wyciśnięty, pół łyżeczki aromatu cytrynowego oraz galaretkę cytrynową (lub agrestową

Kulinarne Przeboje
Ful z bobu z pieczoną papryką 121

papryka 2 łyżki oleju do smażenia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kuminu szczypta chili w proszku sok z ½ cytryny sól oliwa z oliwek do podania Przygotowanie: Bób gotujemy do miękkości, obieramy. Zachowujemy szklankę wody z gotowania. Paprykę wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na 30-40 minut, aż skórka stanie się czarna. Przekładamy do foliowej torebki(...)odkładamy. Do drugiej połowy dodajemy czosnek, kumin i chili. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy upieczoną paprykę i bób, podlewamy ½ szklanki wody z gotowania bobu i dusimy przez chwilę. Następnie miksujemy na gładką pastę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Ful podajemy ciepły lub w temperaturze pokojowej, skropiony oliwą, ze smażoną cebulką

Smakowity Blog Kulinarny
likier truskawkowo różany [+18] 237

składniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. W słoju układamy naprzemiennie z cukrem kilka warstw: płatki róży i truskawki. Całość polewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z łososiem i koperkiem 173

soku z cytryny  * 100g łososia świeżego  * pół pęczka koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojonego łososia oraz paseczki pomidorów. Przyprawić, dodać sok z cytryny. Wymieszać z makaronem, posypać koperkiem. Danie podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 205

To danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świeże owoce w syropie z czerwonego wina. 185

wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi

Kulinarny karnet Christophera
Lunchbox: Sałatka makaronowa z tuńczykiem 3293

własnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień

Pasja Smaku
Truskawkowa tarta bez pieczenia 296

masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą.  Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę(...)średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Całość ogrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozgotują. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodać napęczniałą

kolorowotorcikowo
Lekka sałatka z brokułem 221

puszka młodej marchewki Bonduelle mała puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 3 łyżki oleju lnianego 2 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo Ziarenkowo sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, kukurydzę i marchewkę odsączamy z zalewy. Wszystkie

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z wędzonym dorszem 227

wędzonego dorsza czerwona cebula 500 g ziemniaków sałatkowych natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym

Atlas Smaków
Rukola na ciepło 268

mięs. Polecam! Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal składniki 300 g rukoli masło 1 świeża papryczka chili, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz przygotowanie Rukolę umyć strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać

Stare Gary
Dżem z jasnych winogron 204

SKLADNIKI 1-2 łyżki inuliny 1-2 łyżki pektyny 1 kg winogron jasnych 0,8 kg cukru sok z cytryn 2-3sztuki WYKONANIE(...)garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze  10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać  wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do słoiczków i pasteryzować

w mojej kuchni
Sernik truskawkowy na zimno 239

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć

Stare Gary