woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:416/1096)

Zielone szparagi w sosie pomarańczowym 117

zielonych szparagów 1 duża pomarańcza 120 g masła 2 żółtka sól cukier biały pieprz sok z połowy cytryny Przygotowanie Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część. Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę cukru i płaską łyżeczkę soli. Czas gotowania ok. 12 minut ( zależy od grubości(...)białe fragmenty. W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma szczyptami soli oraz białego pieprzu. Minutę ubijałem trzepaczką, a potem, nie przestając ubijać, umieściłem miskę w rondlu z wrzącą wodą. Rondel zdjąłem z ognia. Po 4 minutach, jak najcieńszym strumykiem, wciąż ubijając, wlałem rozpuszczone masło. Masło nie może być

R'n'G Kitchen
Krem z białych szparagów z kiełbaską 148

kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋   4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa chorizo- 150 g * cebula- 1 mała * suszona włoszczyzna- 1 łyżka(...)przekrojone na 3-4 części- wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów. Zmiksować na gładki krem (można pozostawić parę główek do ozdoby wierzchu), a jeżeli pojawią się jakiekolwiek łyki, to zupę przelać przez sitko. Na koniec doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz gałką. Podawać z wyłożoną kiełbaską

Kraina Miodem Płynąca
Wiśniowy przekładaniec 2129

użycia. Wiśniowy przekładaniecSkładniki:masa grysikowa300ml mleka5 łyżek cukru4 łyżki kaszy manny120g masłamasa wiśniowa750g wydrylowanych wiśni3 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru7,5 łyżeczki żelatyny7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTYbiszkopt kakaowy2 jajka3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka oleju biszkopt jasny2 jajka3(...)razem krótko miksując do połączenia się składników- gotową masę schłodzićMASA WIŚNIOWA- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość

Smakołyki Bereniki
HUMMUS Z BOBU 168

młynku do kawy ziaren sezamu (albo czubata łyżka gotowej pasty tahini) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z ½ niewielkiej cytryny ½ łyżeczki kuminu rzymskiego (zmielonego w młynku do kawy lub utłuczonego w moździerzu) 50ml szklanki lodowatej wody 30ml dobrej jakości oliwy sól do smaku czerwona papryka Do podania: świeża kolendra, oliwa, czarny sezam Hummus należy rozpocząć od ugotowania i obrania(...)puszki, jednak najlepsza pasta wyjdzie z tego świeżego). Do bobu dodać zmielony sezam lub pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, kumin, oliwę i szczyptę soli, po czym zmiksować za pomocą blendera na gładką masę stopniowo dolewając lodowatą wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji (gęstego kremu) przełożyć do talerza lub kokilek. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą i ziarenkami czarnego sezamu. 1 porcja

Dietolog
Sernik na zimno III 149

Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki(...)pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna). Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).   Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy

cucinare
Sernik na zimno III 175

Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki(...)pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna). Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).   Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy

cucinare
Takie wiosenne malowanie-sok 194

nieraz tak mało barwny jest nasz świat. Przy ogniu gdy zasiądę, usłyszę iskier śmiech, Zobaczę ich szalony taniec. I ziemia się zakręci, gdy brzegiem wody biec Będę, gdy ranne słońce wstanie. Składniki    1 cytryna          2 plasterki imbiru       3 pomarańcze        pół opakowania jarmużu Wykonanie Cytryne(...)Zdrowy koktajl owocowy. Świeżo wyciskany Sok  pomarańczy, cytryny i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę

w mojej kuchni
Pasta jajeczna z awokado 83

łyżki jogurtu greckiego sok z cytryny sól morska Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody). Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Natkę i koperek siekamy. Łączymy w misce jajka, awokado, szalotkę oraz zioła. Dodajemy jogurt

Poezja smaku
Śledzie na słodko z rodzynkami 246

Składniki:  6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok z 1/4 cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą

Rusty Fork
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 195

sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledzie z cytrynową nutą 137

wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej

Smaki Ewy
Słodka galaretka ze świerkowych igieł 114

przygotowywania dom pachnie jak las. Pięknie. SŁODKA GALARETKA ZE ŚWIERKOWYCH IGIEŁ Składniki: - 1 kilogram świerkowych igieł lub młodych gałązek świerka - woda - 1 kilogram cukru żelującego 1:1 lub odpowiednia ilość cukru i żelatyny - sok z połowy cytryny (jeżeli zamiast cukru żelującego dodajemy cukier i żelatynę) - ewentualnie zielony barwnik spożywczy Przygotowanie: Świerkowe igły lub gałązki płuczemy i wrzucamy do dużego garnka(...)można, ale nie trzeba, dodać zielony barwnik spożywczy. Dodajemy za to na pewno wodę (tak aby dopełniła garnek do 1 litra) i cukier żelujący, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut nieustannie mieszając - jeżeli używamy żelatyny i cukru, dodajemy jeszcze sok z cytryny (w cukrze żelującym jest kwasek cytrynowy, więc nie trzeba). Jeszcze gorącą galaretkę przelewamy

Życie zamknięte w smaku
Pomidorowa zupa krem 148

łyżki oliwy z oliwek 6 płaskich łyżek oregano groszek ptysiowy firmy  "Brześć" Sposób przygotowania : Włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie (ok 30 minut). Z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę (na małych oczkach). Czosnek przeciskamy przez praskę. Na oliwie podsmażamy skórkę i czosnek do czasu aż uwolnią swój aromat

Pobite gary Barbary
Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 99

dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne kwiaty np. bratki, fiołki Wykonanie:   Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy je szczyptą soli. Smarujemy ręce oliwą(...)minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę truflową, pastę borowikową z truflami, sok z cytryny, doprawiamy solą truflową i pieprzem, bardzo dokładnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Upieczone miseczki wypełniamy kremem, ozdabiamy kiełkami, plasterkami warzyw, kwiatami

Quinoa Raz!
Deser z kaszy manny 109

deser , a dodatek owoców podnosi jego walory smakowe . składniki na 3 porcje 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki cukru szczypta soli cytryna 1 kiwi 2 banany przepis Do naczynia nalewamy szklankę wody , wsypujemy kaszę mannę , mieszamy .Odstawiamy na godzinę aby napęczniała. Kaszę zagotowujemy , wlewamy mleko , wsypujemy cukier i sól . Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając , gotujemy około

Smakowite Dania