woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:418/1096)

Surówka z czerwonej kapusty z sezamem 240

garnka zalać wrzątkiem, dodać  cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, połowę sezamu i wymieszać. Dodać do smaku sól i pieprz i ewentualnie cukier. Schłodzić. Przed podaniem posypać resztą sezamu

Czerwień i błękit
Śledzie z cebulką 321

Składniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Gruszki w czekoladzie 115

cytryny SPOSÓB WYKONANIA: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonek u góry jako dekoracje. Wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować kąpiel wodną.  Do garnka wlać wodę, tyle żeby po włożeniu gruszek sięgała na 3/4. Dodać cynamon , cukier, cytrynę i goździki. Zagotować. Dokładnie wymieszać , włożyć gruszki ( na leżąco ). Gotować do miękkości. Ja swoje gotowałam ok. 10 minut, ale gruszki były miękkie. Wyciągnąć

Darcia w kuchni
Królowa sałat 197

cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody, następnie  rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z  cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie

kgwjanczewo
Mus pomarańczowy. 308

Ponieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie

Kulinarny karnet Christophera
Koktajle oczyszczające z buraczkiem i pestkami granatu 167

mrożonej cytryny/opcjonalnie Składniki na koktajl nr. II: 1 burak 1 gruszka/jabłko 1 banan 1/2 szklanki pestek z granatu 1 cm imbiru 200-250 ml wody mineralnej 1 łyżeczka tłuszczu 1 plasterek mrożonej cytryny - opcjonalnie Wykonanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoc granatu przekroić na ćwiartki i wybrać palcami pestki odginając białe błonki wszystkie składniki umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. 10349

window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Składniki: ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok. 900g) 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę) 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu do smaku 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g) 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki zimnej(...)zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować). Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki z groszkiem (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki

Kulinarne Przeboje
Kurczak w porach 180

posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Pobite gary Barbary
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem 144

porcje * rabarbar- 4 łodyżki  * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki  * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania Rabarbar pokroić, wraz(...)przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut. Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty. Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać, aż do uzyskania klarownej i gęstej konsystencji. Przelać do pucharków. Jogurt wymieszać z wiórkami kokosowymi

Kraina Miodem Płynąca
Sernik nowojorski z czereśniami 218

mąki ziemniaczanej   Sos czereśniowy: 1,5 szk drylowanych czereśni (lub wiśni) 0,5 szkl malin 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu (u mnie w wersji bezalkoholowej- zastąpiłam wodą ;)) laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść(...)Zalać Kirchem, sokiem z cytryny oraz zasypać cukrem. Włożyć do owoców również laskę wanilii. Wszystko gotować przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie rondelek zdjąć z ognia, a z owoców wyjąć laskę wanilii. W innym naczyniu mąkę dokładnie rozpuścić w 2-3 łyżkami wody. Całość wlać do rondelka

Nastoletnie Wypiekanie
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 260

ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną(...)pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w oleju z cebulką i ogórkiem kiszonym 88

mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach 3-4 liście laurowe  kilka kulek ziela angielskiego grubo mielony pieprz ( można pominąć) trochę soku z cytryny olej około 1 szklanka Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2-3 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na 3 cm kawałki(...)układać kolejno warstwami śledzie, przyprawy, ogórki kiszone i opcjonalnie marchewkę Przelewając każdą warstwę odrobiną oleju. Na koniec zalać całość olejem tak aby zakrywało zawartość słoika i skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na 3-4 dni. Ja jeszcze co jakiś czas obracam słoik do góry dnem aby smaki się idealnie wymieszały. Smacznego :) Ps. Jeżeli wolisz aby cebula była bardziej miękka

Andzia Pichci
Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis na 12 sztuk 176

pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy) 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody Dodatki (opcjonalnie): skórka starta z połowy pomarańczy lub cytryny, miąższ z laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu U mnie dodatkowo mrożone maliny: łącznie 24 sztuki, po 2 sztuki na każdą muffinkę. Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 150

Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON, np. Develey sól pieprz sok z cytryny śmietana koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron

Trufelkowo
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 370

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy w drobną kosteczkę, po czym zaczynając od Zimnej patelni wysmażamy(...)dusimy pod przykryciem przez jedną godzinę i dwadzieścia minut. Przed samym końcem dorzucamy pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy startą skórką z cytryny. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w cząstki, na patelnię wylewamy odrobinę wody, układamy ziemniaki, doprawiamy solą i gałązkami tymianku. Przykrywamy przykrywką albo kawałkiem pergaminu namoczonego w wodzie i parujemy ziemniaki do miękkości przez 20 – 25 minut

WojnaNaSmaki.pl