woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:417/1096)

Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 99

dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne kwiaty np. bratki, fiołki Wykonanie:   Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy je szczyptą soli. Smarujemy ręce oliwą(...)minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę truflową, pastę borowikową z truflami, sok z cytryny, doprawiamy solą truflową i pieprzem, bardzo dokładnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Upieczone miseczki wypełniamy kremem, ozdabiamy kiełkami, plasterkami warzyw, kwiatami

Quinoa Raz!
Deser z kaszy manny 109

deser , a dodatek owoców podnosi jego walory smakowe . składniki na 3 porcje 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki cukru szczypta soli cytryna 1 kiwi 2 banany przepis Do naczynia nalewamy szklankę wody , wsypujemy kaszę mannę , mieszamy .Odstawiamy na godzinę aby napęczniała. Kaszę zagotowujemy , wlewamy mleko , wsypujemy cukier i sól . Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając , gotujemy około

Smakowite Dania
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 158

łyżek cukru pudru  (do smaku)  Fileciki z 2 dużych pomarańczy- TU  zobaczcie jak  wyfiletować pomarańczę   Żelatynę zalać niewielką ilością wody- tylko do przykrycia- i zostawić do napęcznienia Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego soku (nie wolno gotować) dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić aby wystygło, ale nie może stężeć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z kwiatami cukinii, jajkiem, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz cytrynowym dressingiem 121

suszonych pomidorów  dwie garście zielonej fasolki szparagowej  50 gram pleśniowego sera 2-3 jajka  dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz W osolonej wodzie gotuję fasolkę szparagową, od momentu wrzenia 5 minut. Studzę i kroję. Suszone pomidory i ser kroję na mniejsze kawałki. Kwiaty cukinii marynuję w soku z cytryny

Mango Papaja
Dorada pieczona w folii z masłem koperkowym, pomidorami i fasolką 153

dzięki upieczeniu w folii aluminiowej można zajadać się nimi cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła 1 mały pęczek świeżego koperku 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki kilka

Zasmakuj Kuchni
Dżem z fig 113

szklanka cukru cukier żelujący – 1 opakowanie Figi kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka (nie trzeba ich obierać ze skórki). Dolewamy odrobinę wody i rozgotowujemy je na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę cytryny, cukier, cukier żelujący – kupiłem go w Chorwacji więc nie mam pojęcia czy zastosowałem dobre proporcje, ale dżem się udał:) Jeśli mamy cytryny „ekologiczne” to można

Gotuj z Misiem
Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 105

szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy

Kuchenne Wariacje
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 114

pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: ok. 1/2 kg truskawek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka(...)gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat

MyCookBook.pl
Sernik kiwi na zimno 781

wiaderka 100 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 400 g kiwi ( waga po obraniu ) sok z połowy cytryny 100 g cukru pudru 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) około 50 ml wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty galaretka cytrynowa 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia(...)uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą do pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree umieścić w garnuszku, wymieszać z sokiem z cytryny, postawić na palniku i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około

Opowieści z piekarnika
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 114

podpłomyki 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki mała(...)chrupiąca cukinia pokrojona w kostkę Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody.  Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
dżem-konfitura z marchewki i antonówki 149

SKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 łyżki koniaku lub whisky 4 cytryny 4 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry.Włożyc do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż bedzie miekka.Jabłka obrać ,zmiksowac ,zalac sokiem z cytryny Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę polączyc z jabłkami .Wszystko razem zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn. Reszte wyciśniętego soku z cytryny i sok z pomaranczy Smażyć

w mojej kuchni
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 194

Czerwona sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Pita przez rolników na polach Walencji podczas żniw, początkowo składała się tylko z czerwonego wina i wody. Tak, żeby w pełnym słońcu napój nie uderzał zbyt szybko do głowy. Dzisiaj sangrię robimy na każdy możliwy sposób. I każdy jest dobry! Sangrię możecie zrobić z każdego dowolnego wina, w zależności od własnych upodobań. Lżejsza(...)szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia

Karo in the Kitchen
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE GORGONZOLA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I POMIDORKAMI 155

małe piersi kurczaka (2x150 g) 25 g masła 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 g gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy(...)kolejne 2 minuty. Odkładamy na talerz.  Na tę samą patelnię dodajemy soczewicę. Dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę odparowujemy. Dodajemy kawałki gorgonzoli i dolewamy śmietankę oraz łyżkę soku z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy filety i gotujemy

cool and minty
Pomidory faszerowane bulgurem 145

pasty paprykowej (np. ajvar) (opcjonalnie) sol, pieprz cukier 1 cytryna Przygotowanie:  Pomidory umyć i przekroić w poprzek na pół. Małym nożem delikatnie wykroić miąższ i przełożyć go do miski. Wnętrza pomidorów delikatnie wyskrobać łyżką i również zachować. Grubsze kawałki miąższu posiekać. Odstawić. Bulgur wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać(...)pieprzem i cukrem i napełnić farszem (nie czubato).  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nafaszerowane pomidory ułożyć na blasze do pieczenia pomiędzy nimi pookładać cytrynę pokrojona w ósemki. Na blachę wlać około 100-150ml wody (tak aby przykryła dno). Pomidory piec przez około 45-60 minut lub do czasu aż będą miękkie.  Pomidory faszerowane bulgurem podawać na ciepło

Codzienne Gotowanie
Hummus z tymiankiem i rodzynkami, pasta z jajka i makreli oraz pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami 109

szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej  10 suszonych pomidorów  garść natki pietruszki  10 oliwek czarnych  3 łyżki oleju z suszonych pomidorów  2-3 łyżki przegotowanej wody  Składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką pastę.  Pasta numer 3. Pan hummus, z tymiankiem i rodzynkami.  Uwaga! Tym razem rodzynki zostały zmiksowane z pozostałymi(...)łyżki oleju sezamowego  namoczone we wrzątku rodzynki  Wszystkie składniki prócz rodzynek umieszczam w kielichu blendera. Dodaję również 1/3 szklanki wody z moczenia rodzynek. Miksuję składniki na gładką pastę. Na koniec doprawiam solą, ewentualnie sokiem z cytryny i mieszam z rodzynkami. Świetnie smakuje z kolendrą, serio.  Jeśli pomysły na takie pasty podobają Wam się to dajcie znać

Mango Papaja