woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:406/1096)

SERNICZKI BURACZKOWE Z CHŁODNIKA 98

twardo. Chodnik rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Gdy ostygnie dodajemy jogurt typu greckiego i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy ją do naszego chłodnika i mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Formę w której będziemy przygotowywali nasz chłodniczek serniczek wykładamy chlebem. Wylewamy na chleb naszą masę serowo-chłodnikową. Wkładamy do lodówki

Kuchnia w oparach
Pucharek malinowy na winie- szpajza śląska 187

cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ kg mrożonych malin świeża mięta do ozdoby Wykonanie: Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie. W międzyczasie utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Podgrzać wino, połączyć z żelatyną i masą z żółtek. Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę

Tradycyjna Kuchnia
.1093. ugotowany z dynią 181

mnie ryżowe) ~3 łyżki soku z cytryny ~łyżeczka cynamonu (lub mniej/więcej do smaku) ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego + odrobina wody do rozmieszania Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko, cynamon, cukier/stevię, sok z cytryny, puree i blendujemy na gładką masę. Przekładamy masę do garnuszka i zagotowujemy na małym ogniu ciagle mieszając. Gdy będzie się już gotować wlewamy

breakfast of dreams
Bruschetta z bobem 175

garść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem

Atlas Smaków
Sałatka z porów i brukselki 186

porcje 2 jajka 2 pory 30 dag brukselki 3 łyżki twarożku homogenizowanego 1/3 szklanki mleka sól 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny przepis Jajka gotujemy na twardo, studzimy  drobno siekamy. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki. Twarożek homogenizowany mieszamy z musztardą, mlekiem doprawiamy solą i dodajemy sok z cytryny, tak powstały sos mieszamy z warzywami

Smakowite Dania
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 220

szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski cynamonu3 cm imbiru w skórcepół cytryny w skórcepół mandarynki w skórceMandarynkę, cytrynę i imbir kroimy w średniej grubości plasterki. Do rondla lub garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się

Symfonia Smaków
ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM 177

ziemniak  biała część pora 1/2  garść orzechów włoskich  0,5 cm imbiru  1/3 szklanki mleka  bulion z warzyw, woda lub rosół  łyżka masła  sól morska, pieprz,  sok z cytryny ( ok. 2 łyżek)  Sposób przyrządzenia:   Warzywa umyć, pokroić wszystkie na małe części, przełożyć do garnka, dodać masło, dusić

pieprzny smaczek
Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny) 191

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach wylać wodę i czynność powtórzyć. Pomarańcze najlepiej(...)obierać nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać konfiturę, żeby nie stracić soku. Kiedy wszystkie pomarańcze  będą już przygotowane, do garnka dodać namoczone uprzednio skórki (wodę w której się moczyły wylewamy), cukier, sok z cytryny i przyprawy. Mieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny. Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa 167

składniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć

Mix smaku
Rolada jabłkowa 128

Biszkopt: 5 dużych jajek 80 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i rozkładamy – jeden obok drugiego – na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Oprószamy cynamonem. Białka ubijamy na sztywną

Smaki Na Talerzu
Zapiekane płatki owsiane z owocami 175

też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest niewielki nakład pracy jaki jest potrzebny do jego przygotowania. Rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 190 stopni i nastawienia wody w czajniku. Następnie płatki, siemię(...)naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na 10 min przykryte

Kulinarna Patilogia
Sok detoksykujący 128

przepis na sok który pomoże Wam oczyścić zalegające z alkoholu i nie tylko toksyny. Składniki: - 2 duże buraki, - 2 różowe grejfruty (można użyć też zwykłych) - 2 cytryny (lub limonki). Wykonanie: Używając wyciskarki (ja użyłam Sany ) z założonym drobnym sitem, wycisnać na przemian każdy z owoców. Wymieszać sok i wypić. Można odstawić go na godzinę (burak jest bardzo silnie pobudzający(...)niektórych ważne po Sylwestrze. Zawarte w grejpfrutach limonoidy pomagają wytworzyć walczący z toksynami enzym, którego wątroba używa do przekształcenia ich w substancje łatwo rozpuszczalne w wodzie. Powoduje to, że są one łatwiej wydalane. Cytryny bądź limonki alkalizują organizm, wspomagając w ten sposób oczyszczanie. Najlepiej pić go codziennie rano :) Sok ma zapach buraków, a smak już głównie cytrynowo grejfrutowy, może

Co na wege obiad?
Barszcz ukraiński 292

kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek  i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem. Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką

Oryginalny smak
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 293

rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 1 duża łyżka masła orzechowego (miały być posiekane prażone fistaszki, ale akurat nie miałam) kilka łyżek wody 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny (dałam od siebie) garść świeżych liści kolendry (i bazylii tajskiej - dałam od siebie) 1 duże czerwone chili pokrojone na cienkie paseczki 1. Rozgrzać mocno olej(...)czosnkiem, imbirem i cukrem oraz wlać sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne 5 minut. 3.   Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku kilkoma łyżkami wody), dołożyć masło orzechowe (jeśli nie mamy fistaszków) zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki

Kuchnia Prezydentowej
Sycący koktajl malinowy z kaszką kukurydzianą i płatkami owsianymi 188

płatków owsianych 250-300 g kefiru, zależne czy wolisz nieco gęstszy czy nieco rzadszy koktajl, może go być nawet więcej 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Maliny wrzuć do garnuszka, podlej 1-2 łyżkami wody. Mrożone zagotuj na małym ogniu, aby zdążyły się rozmrozić. Do gotujących się malin wsyp kaszkę dobrze wymieszaj. Gotuj kilka minut na małym gazie. W międzyczasie(...)wody lub mleka z dodatkiem rodzynek. Możesz też ugotować na kompocie z jabłka. Ja szykowałam naprędce, nie przygotowałam wcześniej malin, a miałam właśnie mrożone, zaś 2 jabłka gotowałam dzień wcześniej i po kompocie nie było już śladu. Stąd też ugotowałam tak, jak opisałam w punktach 1-2. Do malaksera wrzuć kawałki jabłka i obranego banana. Skrop sokiem z cytryny, Dodaj

Anioszek w kuchni