woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:406/1096)

Ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią 200

młoda cukinia 2 cebulki dymki 2-4 jajka* ok. 1 szkl. bułki tartej* sól, pieprz Dodatkowo: 100 g jogurtu naturalnego/greckiego 1 łyżka chrzanu 1 cytryna sól, pieprz Ryż przelewamy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Odkładamy do przestudzenia. Umytą cukinię trzemy

Smaki Na Talerzu
Sernik truskawkowy na zimno 214

zastąpić je każdymi owocami. Składniki: 1.3 kg truskawek 1kg twarogu zmielonego z wiaderka 140g cukru pudru skórka starta z całej cytryny sok wyciśnięty z całej cytryny 200ml kremówki 2 galaretki truskawkowe na 300ml wody (do masy) 2 galaretki truskawkowe na 700ml wody (na wierzch) opakowanie okrągłych biszkoptów Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek według proporcji podanych powyżej. Przeczytaj cały przepis - Sernik truskawkowy

AleTorcik
Młoda kapusta z koperkiem, bez zasmażki 163

taką postną - z dużą ilością koperku. Składniki: - 2 główki młodej kapusty - duży pęczek koperku - 1,5 łyżki masła - 3-4 łyżki soku z cytryny - 1,5-2 łyżki płaskie cukru - 0,5-3/4 szklanki wody - sól, pieprz Kapustę kroimy na 4 części, następnie myjemy pod wodą i kroimy na centymetrowe paski. Wkładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę

CookYourself
Szparagowa misa rozmaitości 168

szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody. Ziemniaki kroimy w plasterki, jajka na ósemki, rzodkiewki w ćwiartki. Wszytko układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy ziołami

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z przegrzebkami 253

głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę tak aby miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy

Mechanik w kuchni
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 238

Musztarda, majonez oraz żółtko jajka nie tylko dodają smaku dressingowi, ale także stanowią emulgator, czyli stabilizują dressing, który nie rozwarstwi się na olej i wodę. Ocet możecie zastąpić w sosie sokiem z cytryny. Dressing będzie wtedy delikatniejszy.  Jak wymieszać dressing?  Składniki sosu umieszczone w miseczce można wymieszać rózgą czy ubijaczką (zwykła łyżka to niedobry pomysł), ale ja wolę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowy koktajl z żurawiną 218

cuda!!! Zapraszam do przepisu na prosty, smaczny i bardzo zdrowy koktajl! Składniki: 3/4 szklanki żurawiny 1 duża pomarańcza 1 banan kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny- opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego/innego tłuszczu szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka miodu-opcjonalnie Wykonanie: żurawinę przebrać i opłukać. Pomarańczę okroić z grubej skóry wraz z białą otoczką, rozdrobnić. Banana obrać ze skóry, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w śmietanie z koperkiem 191

majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego  SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam

Apetyczna babeczka
Pasta słonecznikowa z chrzanem 172

domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KASZA BULGUR - SAŁATKA NA ZIMNO 191

sałaty lodowej  1 dojrzałe avocado  na sos:   2-3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka ziół włoskich,  łyżeczka soku z cytryny,ząbek czosnku, 2-3 łyżki zimnej           przegotowanej wody, sól, pieprz  Sposób przyrządzenia:  Warzywa pokroić, sałatę porwać, składniki na sos wymieszać, jajko ugotować, pokroić w kostkę.  Wszystkie składniki połączyć

pieprzny smaczek
Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana 311

minut Duszenie:  do 50 minut  Ilość porcji:  4 Składniki: • 1 podwójna pierś z kurczaka - około 400 g • woda - około pół szklanki • 2 łyżki soku z cytryny • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku Będziesz potrzebować również mały rondelek z grubym dnem i przykrywką lub szybkowar oraz dwa widelce

AniaGotuje.pl
Sok z czarnego bzu. Dlaczego warto go stosować w okresie jesienno-zimowym ? 188

możemy dodawać do herbatki, z dodatkiem imbiru :)             Przepis na sok z czarnego bzu : Owoc bzu i wyparzoną skórkę z cytryny wkładam do garnka i zalewam 1 l wody . Gotuję do czasu aż owoce popękają i puszczą sok.  Następnie przelewam przez gazę ( można również użyć sito ) Do czystego garnka wlewam sok, zasypuję

Domowa Kuchnia u Mamy
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 227

koktajle z różowym winem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki Koktajl numer 1: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 50 ml wody, sok z 1/4 limonki, plasterek limonki i cytryny, liście mięty Koktajl numer 2: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 100 ml zblendowanego arbuza, 1/4 soku z cytryny, tymianek Koktajl numer

Kuchnia Bazylii
Karp w słodkim sosie piernikowym 199

przykryciem około 25 minut w 180ºC. Po upływie czasu, do sosu dodać starte na tarce (o średnich oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści. Podsmażanie warzyw

Ugotować
Bardzo zdrowy sok z aronii i bzu czarnego. 161

aronii 0,5 kg dojrzałych owoców bzu czarnego 10 dkg malin 5 dkg liści malin ( zdrowych bez oznak chorobowych ) 2 goździki 1 pomarańcza 1 cytryna 0,75 dkg cukru 0,5 l wody Sposób wykonania :   O woce aronii i bzu czarnego oczyść, opłucz i włóż do zamrażalnika przynajmniej na 24 godziny. Wodę zagotuj, wsyp do wrzącej wody zamrożone owoce

Przepisy i porady kulinarne