szkl. jaja 4 szt. cukier puder 3/4 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. ciepła woda 1/4 szkl. kakao ekstra ciemne 2 łyżki proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op. mleko 700 ml. masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka(...)ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek wlać strużką olej oraz wodę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat i sok z cytryny. Zmiksować. Dodać białka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao
Kuchnia Paulettesdeserów. SKŁADNIKI: 1/2 litra wody 1/2 kg cukru 1 limonka duża garść listków mięty (z ok. 15 gałązek) skórka starta z 1 cytryny (ja pominęłam bo nie miałam) 1. Liście drobno mięty posiekać. 2. Wodę zagotować z cukrem, wcisnąć do niej sok z limonki i wrzucić posiekaną miętę. Zagotować. Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak na kilka
Kto ugości moich gości?dosmaczona koperkiem. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - małe jabłko - kilka plasterków wędzonego boczku - odrobina soli do smaku - kminek mielony - koperek świeży - kilka kropel cytryny, lub octu - łyżeczka mąki Wykonanie Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą, zagotować. Dodać jabłko pokrojone w cienkie plasterki i całą, obrana cebulę. Doprawić solą. Kiedy kapusta już zmięknie(...)wyjąć cebulę,odlać nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego, sól morska, pieprz czarny, tymianek, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)garnka wkładamy masło, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, wrzucamy posiekaną pietruszkę, wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
My Culinary Artzrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki bułki tartej, 4 jajka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie: rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy(...)całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą tak, aby była konsystencja gęstej papki (nie można dać za dużo żeby ryba była delikatna, a nie ścisła i twarda). Następnie bierzemy kawałek folii układamy na stole, obrywamy następny takiej samej długości kawałek i układamy na zakładkę na stole.Na nią wykładamy rybę formujemy baton, a następnie zawijamy
Państwo Wojtczuk gotująziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% Wykonanie: Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała(...)praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek
Kuchnia MagdaLenyPasuje też rozgnieciony czosnek,mięta, kmin rzymski lub wędzona papryka w proszku. Składniki: 1 bakłażan 1 łyżka pasty sezamowej tahini ząbek czosnku wędzona papryka w proszku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kmin rzymski oliwa z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-)) Salsa warzywna: pomidor awokado cebula Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam(...)powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem. Można też upiec go na grillowej patelni. Po wyjęciu ostudziłam i obrałam ze skórki. Miąższ odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam następnie pastę tahini , czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Można wszystko rozgnieść widelcem lub bakłażana drobno pokroić. Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam. Na wierzchu można polać odrobiną oliwy. Wstawiłam do lodówki
potrawyregionalnedorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Składniki na dip chrzanowy: 200 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz(...)łyżeczki miodu Wykonanie: rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI: ok 300 kcal pstrąg tęczowy łyżka oliwy z oliwek gałązka koperku ząbek czosnku plaster cytryny sól morska pieprz WYKONANIE: 1. Pstrąga umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Na bokach ryby zrobić kilka ukośnych nacięć. 3. Pstrąga natrzeć dokładnie oliwą i solą. 4. Do wnętrza ryby włożyć plaster cytryny
Atlas Smakówziemniaczanej • 1 szklanka śmietany 18% Wykonanie: • 3 jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i rozgotować w 1 litrze wody z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, cynamonu, otartej skórki z cytryny i soli. • Zmiksować jabłka na gładki mus. • Rozprowadzić w mleku mąkę ziemniaczaną i zagotować z musem jabłkowym. • 2 jabłka
To co kochamBakoma, może być inny oczywiście:) 1 płaska łyżka masła łyżka soku z pomarańczy / limonki / cytryny do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa wedle uznania: tarty parmezan do posypania dania Przygotowanie: Na patelnię wkładamy zamrożony szpinak i rozmrażamy go na średnim ogniu bez przykrycia, aż woda odparuje, przyprawiamy. Posiekany czosnek przesmażamy(...)małej patelni / rondelku na łyżce masła, następnie dodajemy go do szpinaku, dodajemy także łyżkę soku z pomarańczy / limonki lub cytryny, mieszamy, dusimy. Chwilę przed końcem dodajemy jogurt, mieszamy, chwilę dusimy. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem na patelni, mieszamy, nakładamy, posypujemy serem na talerzu bądź jeszcze
Zasmakuj Kuchniabłka umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do litrowych słoików do wysokości 2/3 słoika. Do każdego słoja włożyć po kawałku laski wanilii. Wodę zagotuj z cukrem, gdy lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i rozlej ją do słoików z jabłkami. Słoje zamknij szczelnie wieczkami. Pasteryzuj około 10-15 minut, nie dłużej bo jabłka się rozpadną ( zrobi się z nich papka
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: -5-6 soczystych marchewek -2 kwaskowate jabłka -1 łyżka chrzanu śmietankowego -śmietana 18% -sok z cytryny -cukier do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew łączymy z jabłkami, mieszamy
KasiekGotujedodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając
Z miłości do słodkości