woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:404/1096)

Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną 134

łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy

Kuchnia Bon Appetit
Prosty placek z jabłkami. 194

Ciasto: 1,5 szklanki mąki szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g masła lub margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 łyżki skórki otartej z cytryny szczypta soli płaska łyżeczka sody 3 łyżki zimnej wody Oraz: 5 jabłek  cukier puder tortownica 26 cm łyżeczka masła mąka do wysypania formy Składniki na ciasto ( bez wody) wrzucamy do malaksera i miksujemy(...)się połączą. Następnie dodajemy wodę i pulsacyjnie mieszamy aż powstanie żwirek. Tortownicę przecieramy masłem i dokładnie posypujemy mąką. Połowę ciasta wsypujemy na spód tortownicy, na nim układamy obrane  połówki jabłek, lekko wciskając. Posypujemy resztą i do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach lub dla uzyskania  satysfakcjonującego koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście

Dieta moja pasja
Sernik wiedeński 172

masła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy- sok z połówki cytrynypolewa czekoladowa- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki wody- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka olejuPrzygotowanie:Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ryżowa z fasolką szparagową oraz rybą 143

fasolki szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo(...)osolonej wodzie. Paprykę kroimy na krótkie paseczki. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do słoiczka wlewamy około 4-5 łyżek oleju oraz 1-2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie potrząsamy

Smaki Na Talerzu
Sernik z musem jeżynowym 235

piecyka wstawić naczynie z gorącą wodą). Po upieczeniu wystudzić Mus: 300 g jeżyn 250 g śmietany kremówki 1/2 szkl cukru sok z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Jeżyny zagotować , przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Połączyć z ubitą kremówką z cukrem. Mus wyłożyć na ostudzony sernik i schłodzić całość w lodówce

Z Marcepanem
Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym 212

lemon curd skórka z otartej cytryny Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką. Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem: pół szklanki gorącej wody łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam) sok z połówki cytryny Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz

AZgotuj!
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 201

zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszczyk świetnie smakuje

RAROSSA
Rozgrzewająca herbata z goździkami, cytryną i miodem 184

niechciany, niekochany - KATAR. Pomóc może ONA - rozgrzewająca herbatka z cytryną, goździkami i miodem. Składniki torebka czarnej herbaty bądź Rooibosa plaster cytryny 4 goździki 1 łyżeczka miodu  Sposób  Herbatę i goździki wrzucamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą, parzymy (czarna 2 - 3 minuty, Rooibos do 5 minut) po tym czasie wyjmujemy torebkę, dodajemy plaster cytryny oraz miód

Kuchenne aromaty
WYTRAWNE PTYSIE Z AWOKADO 167

SKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera   4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku(...)pieprz Przygotowujemy ciasto: Do garnka wlewamy wodę oraz masło. Mieszamy do czasu aż masło rozpuści się a woda zacznie bulgotać. W tym momencie dodajemy mąkę, zestawiamy garnek z ognia i energicznym ruchem mieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie gęstą kulką wstawiamy na ogień i mieszamy przez ok 2-3 minuty aby mąka zaparzyła się. Zdejmujemy z ognia. Ciasto przekładamy do miski

Kuchnia w oparach
Muffiny marchewkowe 155

Coś słodkiego na Walentynki Składniki na mus marchewka, 500g woda, 150 ml cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 10 łyżek mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie mus marchewkowy, 3-4 łyżki olej, 1/2 szklanki Składniki na krem mleko, 1 szklanka budyń waniliowy, 1 opakowanie(...)marchewkowy, reszta Przygotowanie Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Dolewamy wodę, dusimy na małym gazie 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i dusimy kolejne 40 minut mieszając co jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy masę do całkowitego wystudzenia

Gotowanie moimi oczami
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 158

buraczki + zielone liście i gałązki) Pół pęczka koperku Włoszczyzna na bulion (marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy: łyżka cukru, pieprz, sól ok. 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki 30 % ( może być 18%) Przygotuj wszystkie składniki na bulion. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki w dużym(...)grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować, dopraw bulion solą. Po ok. 20 minut dodaj buraczki wraz z liśćmi i gałązkami. Gotuj ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą ( w razie potrzeby), oraz sokiem z cytryny. Po chwili dodaj śmietankę kremówkę

Calzonella.com
Ciasto jaglane 183

Skład (tortownica o średnicy 22-24 cm): SPÓD 1 szklanka płatków owsianych, 200 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku 1 szklanka orzeszków ziemnych 2 łyżki wody, MASA 4 woreczki kaszy jaglanej* sok z całej cytryny 2 czubate łyżki miodu (użyłam klonowego bo tylko taki miałam) 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego (polecam Primavika bez soli i bez cukru(...)sobą wszystkie składniki na spód, do momentu aż powstanie taka plastyczna masa. Tak przygotowaną masę wyłożyć dociskając dłońmi dno foremki (polecam co jakiś czas dłonie zmoczyć w zimnej wodzie- mnie się przyklejała masa do rąk), całość wstawić do lodówki. (Nie myjcie naczynia Thermomixa/miksera lub malaksera- możecie w nim na spokojnie przygotować masę :)). Ugotowaną, ale już dobrze ostudzoną kaszę jaglaną włożyć

ClauditteMissCooking
ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM 117

Skworcu ) * 3 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * pieprz czarny ziarnisty * około 200 ml oleju lnianego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę, wszystko zależy jak bardzo są słone. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Śledzie dobrze osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posmarować je mieszanką z soku z cytryny i miodu, odstawić na około 20 minut. Cebulę

Zrób to smacznie
Chłodnik z młodych buraków na piknik 218

smaku Wykonanie: Posiekaj lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Botwinę (buraki oraz liście) umyj, pokrój drobno, włóż do garnka razem z czosnkiem, zalej wodą, dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i gotuj do miękkości. Odstaw do ostudzenia.  Zblenduj maślankę z kefirem oraz koncentratem. Dodaj przestudzoną botwinę wraz z wywarem. Pokrój w drobną kostkę

Garniec Magalie
śledzie po kaszubsku 175

filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z  jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela(...)dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Następnego dnia wyciskamy sok z cytryny, oraz pomarańczy, zalewamy nim garść rodzynek i zostawiamy na 30 minut.  Na patelni rozgrzewamy

Miód i pieprz