woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:396/1096)

Ciasteczka markizy 196

łyżki lodowatej wody Krem: 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy(...)ładnie odwzorowały się kształty. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 7 minut. Krem:  Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny. Wystudzone ciasteczka smarujemy kremem i sklejamy ze sobą. Gotowe markizy chłodzimy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Hummus z konfitowanym czosnkiem i fetą 239

studzimy. Po ostudzeniu wyłuskujemy go z łupinek. Ciecierzycę, oliwę z oliwek, oliwki, sok z cytryny i pastę sezamową przekładamy do blendera. Fetę najpierw rozkruszamy widelcem, potem oddajemy do reszty składników. Dodajemy wyłuskany konfitowany czosnek i całość blendujemy na gładko, regulując gęstość humusu przez dolanie wody. Przy dodaniu i wmiksowaniu fety humus może wydawać Wam się w pierwszej chwili za rzadki(...)odcieku/ lub tyle samo ciecierzycy ugotowanej ½- 1 główka czosnku 130g sera feta 2 pełne łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżeczki soku z cytryny 8-10 czarnych oliwek 5 łyżek oliwy z oliwek 6-8 łyżek wody olej rzepakowy do konfitowania

Karo in the Kitchen
Havuc plakisi - duszona marchewka 229

duszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Cebulę pokrój(...)czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana).  Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami 285

mleka 60 g kaszy manny błyskawicznej 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g masła 3-5 łyżek soku z cytryny Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżka kakao Dodatkowo: 2 słoiczki powideł śliwkowych Przygotowanie: Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i kakao. Białka ubić na sztywną pianę(...)żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny. Pierwszy placek cienko posmarować powidłami. Rozsmarować krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować dosyć grubo powidłami, przykryć trzecim plackiem i ponownie cieniutko posmarować powidłami. Na końcu rozsmarować polewę. Polewa: Margarynę rozpuścić

Ala piecze i gotuje
WIŚNIOWA CHMURKA 312

mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody cukier waniliowy Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier(...)nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt Bita śmietana Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową. Beza Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut

RAROSSA
Łaciata Krówka – ciasto 119

masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam dalej. Wsypałam mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek(...)wielkości. Wyłożyłam pozostałą masę i przykryłam drugim blatem ciasta. Nasączyłam górę ciasta ponczem zrobionym z podanych i wymieszanych ze sobą składników. Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z 2 łyżkami wody, cukrem i przesianym kakao. Mieszałam do roztopienia składników. Dolałam śmietankę. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Wymieszałam na gładką i aksamitną masę. Wylałam na ciasto. Wstawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym 237

pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam!   KLOPSIKI RYBNE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko sok z 1/2 cytryny sól pieprz cytrynowy 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS POMIDOROWY: 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów

https:KKuchniaMniam
Słodkie risotto z rabarbarem 169

ogniu, często mieszając. Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody (ok. 1/4szkl.), dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Ciepłą masę wyłożyć na ryż. Udekorować np. listkiem mięty. Podawać jeszcze ciepłe

Z miłości do słodkości
Tarta z mango curd i granatem 267

efekcie da nam ok. 400 g puree 100 g cukru pudru 3 żółtka z dużych jaj 30 g soku z cytryny, bądź z limonki, albo kwaśnej pomarańczy 35 g  masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżki wody Wykonanie: Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne(...)najwyższych obrotach mogą być pewni braku jakichkolwiek grudek Puree przełożyć do garnka, dodać cukier,  sok z cytryny i żółtka. Podgrzewać cały czas mieszając. Przed momentem zagotowania się puree, ściągnąć garnek z palnika, aby masa się nie zwarzyła. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w wodzie, wlać do garnuszka i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając. Również

gutfut
Zielone szparagi w sosie pomarańczowym 166

zielonych szparagów 1 duża pomarańcza 120 g masła 2 żółtka sól cukier biały pieprz sok z połowy cytryny Przygotowanie Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część. Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę cukru i płaską łyżeczkę soli. Czas gotowania ok. 12 minut ( zależy od grubości(...)białe fragmenty. W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma szczyptami soli oraz białego pieprzu. Minutę ubijałem trzepaczką, a potem, nie przestając ubijać, umieściłem miskę w rondlu z wrzącą wodą. Rondel zdjąłem z ognia. Po 4 minutach, jak najcieńszym strumykiem, wciąż ubijając, wlałem rozpuszczone masło. Masło nie może być

R'n'G Kitchen
Krem z białych szparagów z kiełbaską 201

kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋   4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa chorizo- 150 g * cebula- 1 mała * suszona włoszczyzna- 1 łyżka(...)przekrojone na 3-4 części- wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów. Zmiksować na gładki krem (można pozostawić parę główek do ozdoby wierzchu), a jeżeli pojawią się jakiekolwiek łyki, to zupę przelać przez sitko. Na koniec doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz gałką. Podawać z wyłożoną kiełbaską

Kraina Miodem Płynąca
Wiśniowy przekładaniec 2174

użycia. Wiśniowy przekładaniecSkładniki:masa grysikowa300ml mleka5 łyżek cukru4 łyżki kaszy manny120g masłamasa wiśniowa750g wydrylowanych wiśni3 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru7,5 łyżeczki żelatyny7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTYbiszkopt kakaowy2 jajka3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka oleju biszkopt jasny2 jajka3(...)razem krótko miksując do połączenia się składników- gotową masę schłodzićMASA WIŚNIOWA- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość

Smakołyki Bereniki
HUMMUS Z BOBU 235

młynku do kawy ziaren sezamu (albo czubata łyżka gotowej pasty tahini) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z ½ niewielkiej cytryny ½ łyżeczki kuminu rzymskiego (zmielonego w młynku do kawy lub utłuczonego w moździerzu) 50ml szklanki lodowatej wody 30ml dobrej jakości oliwy sól do smaku czerwona papryka Do podania: świeża kolendra, oliwa, czarny sezam Hummus należy rozpocząć od ugotowania i obrania(...)puszki, jednak najlepsza pasta wyjdzie z tego świeżego). Do bobu dodać zmielony sezam lub pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, kumin, oliwę i szczyptę soli, po czym zmiksować za pomocą blendera na gładką masę stopniowo dolewając lodowatą wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji (gęstego kremu) przełożyć do talerza lub kokilek. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą i ziarenkami czarnego sezamu. 1 porcja

Dietolog
Sernik na zimno III 197

Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki(...)pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna). Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).   Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy

cucinare
Sernik na zimno III 227

Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki(...)pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna). Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).   Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy

cucinare