jogurtu naturalnego 100 g mleczka kokosowego 100 g cukru 2 jajka 1 laska wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą ciepłą wodą (ok. 2 minuty). Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować ok. 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Ugotowaną kaszę
zadanie-gotowanienagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć szparagi (około 5 minut), dorzucić groszek (wcześniej odmrożony i odsączony z wody), oprószyć solą i pieprzem, wycisnąć sok z połowy cytryny, lekko całość zamieszać i gotowe. Ułożyć na talerzach po jednym filecie razem ze szparagami i groszkiem. Danie podawać na ciepło, a jako dodatek ulubione pieczywo
Wino Francja Kuchniapotem zostaje tylko doprawienie ćwikły według własnych upodobań. No to co? Zabieramy się za buraki? Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Na początku buraki dokładnie myję pod bieżącą wodą, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Potem odcedzam je na durszlaku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki. Studzę i ścieram na tarce
Blondynka Gotujerozpuszczonego masła 100 ml jogurtu greckiego Dodatkowo: 200 gram świeżych jagód białko+ 2łyżki mleka do posmarowania jagodzianek lukier: 10 łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka
Mango Papajanabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.pljestem bardzo zadowolona z efektu, nawet zdjęcia mi się podobają. Zapraszam na chłodnik :) Składniki: pęczek botwinki około 1 szklanka gorącej wody pół pęczka koperku 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 30 dag śmietany 18 % sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 szklanka makaronu kokardek mini 4 jajka Wykonanie: 1. Botwinkę oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy(...)gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, część płynu powinna odparować, botwinka powinna być tylko lekko przykryta wodą po ugotowaniu, chodzi o to, żeby uzyskać bazę do chłodnika, a nie wywar na zupę. Następnie miękką botwinkę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Sok z cytryny zakwasi i botwinka będzie miała ładny kolor. 2. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy
Izabelawkuchnidobrze stężała. Krem śmietanowy: 0,5 l śmietanki 30%; 3 czubate łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; 1 czubata łyżka żelatyny; Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek mascarpone i wymieszać, by składniki dobrze się połączyły (nie za długo). Napęczniałą(...)umytych; 3 galaretki truskawkowe; 2 łyżki cukru kryształu; 1 łyżka soku z cytryny; Umyte truskawki oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dolać 0,75 szklanki wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać
In my kitchenżelatyny + 50 ml gorącej wody 2 fixy do śmietany 150 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Poncz 150 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1.Żółtka oddzielamy od białek.2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą. 3.Białka ubijamy na sztywną pianę
ciemna strona patelnisoczystymi, zielonymi roślinkami to koktajl z rzeżuchy. Składniki na 2 porcje : szklanka świeżej rzeżuchy pęczek pietruszki średniej wielkości ogórek gruntowy sok z 1/2 cytryny 150 ml mleka 1,5% (może być roślinne, np. migdałowe) 150 ml wody 4 kostki lodu Rzeżuchę i natkę pietruszki umyć dokładnie i osączyć z nadmiaru wody. Ogórek obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę
Dietologdelikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać(...)cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie ostrym sosem sriracha
Codzienne Gotowanieporad co zrobić by mieć piękniejsze i mocniejsze włosy domowym sposobem 1. Włosy gęstsze, grubsze, szybciej rosną 1/4 opakowania drożdży, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, żółtko jajka, szklanka wody. Można dodać olejek rycynowy, naftę, a zamiast wody użyć mleko. 2 . MASKA NABŁYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA 1/3 szklanki oleju roślinnego podgrzej i „zaparz(...)herbaty rumiankowej i pokrzywowej (można użyć też ziół „sypkich”, ale miksturę trzeba będzie odcedzić). Po około 5 – 10 minutach wyjmij torebki i dodaj żółtko, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 2 krople olejku rozmarynowego. Mieszankę wetrzyj dokładnie we włosy. 3. MASKA DO WŁOSÓW ŁAMLIWYCH Roztrzepane widelcem jajko dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki piwa. Miksturę rozprowadzić na umytych włosach
Panda i jej światkrem: 2 kostka masła 2 szklanka mleka 2 budyń śmietankowy 1 szklanki cukru 4 żółtka 2 płaska łyżka żelatyny Składniki na poncz: 1/2 l wrzątku 2 łyżki cukru 1/2 cytryny zapach arakowy Biszkop t: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno(...)Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Poncz : W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego. Przyrządzenie : Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego
Słodki ZakątekSkładniki: masło orzechowe (3 łyżki) woda (1/2 szklanki) sos sojowy ciemny (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) ząbek czosnku (1 szt.) papryka ostra Czas przygotowania: 5 min Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka. Podgrzewamy ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy trochę wody
Weganka gotujemleka + 0,5szklanki -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -0,5 szklanki cukru -125g margaryny lub masła poncz -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru -5 łyżek spirytusu -0,5 szklanki wody Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Ciemny biszkopt żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji
6niebo