żelatyny sok ½ cytryny Wykonanie sorbetu malinowego : Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli(...)zamrażarki. Wykonanie sorbetu z melona: Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak
Pomysłowa kuchniarosołu - w opisie, curry 1 łyżka, kucharek 1-2 łyżeczki, papryka cayenne 1/2 łyżeczki, rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej marchew 2 sztuki, seler, pietruszka(...)garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można
W Mojej Kuchni Lubięmarynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego(...)sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy
Miód i pieprzżółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem(...)widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. 3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieporządne kanapki;) Kanapki posypuję dodatkowo odrobiną cynamonu. Składniki: 1,5 kg śliwek 250 g borówek amerykańskich odmiany bluecrop 3 łyżki wody 2 łyżki miodu opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru trzcinowego łyżka soku z cytryny (może być pomarańczy lub limonki) pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Śliwki umyj, wydrąż pestki, pokrój w większą kostkę. Do garnka o grubszym dnie(...)się nie przypaliły) wrzuć śliwki, miód i cukier wanilinowy, zalej 3 łyżkami wody. Gotuj, a raczej duś na średnim ogniu bez przykrycia często mieszając. Gdy śliwki rozpadną się dodaj umyte borówki, cynamon i sok z cytryny. Całość mieszaj, duś na średnim ogniu. Możesz na końcu zmiksować powidła na gładką masę. Jeśli jednak lubisz czuć kawałki owoców - szczególnie borówek, gdyż
Zasmakuj Kuchniłopatką łączymy z mascarpone, stopniowo wlewając ostudzoną żelatynę. Składniki na bezę szwajcarską: 4 białka szklanka cukru 300 g masła Białka ubijamy w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Ostudzoną masę ubijamy ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie szklista beza. Stopniowo dodajemy po łyżce masła, miksując aż do uzyskania(...)zostawiamy bez dodatków. Do kolejnej dodajemy dużą szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, do następnej części nieco mniejszą ilość barwnika. Dokładnie mieszamy. dodatki: poncz : sok z połówki cytryny+ kieliszek pigwówki+ 3 łyżki cukru+ ½ szklamki przegotowanej wody mały dżem wiśniowy niskosłodzony WYKONANIE: blat biszkoptowy + 1/3 ponczu dżem wiśniowy+ krem wiśniowy blat + poncz krem czekoladowy blat+ poncz krem śmietankowy boki dekorujemy
Domowe ciastałyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: 4 średnie jabłka 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowy: 70 g masła 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 3 krople aromatu rumowego Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody. Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną
Kuchcik gotujewody 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki naturalnego miodu bądź inny (idealnie nie cukier) słodzik 3-4 łyżki soku z cytryny 2-3 liście świeżej mięty Wykonanie: Kaszę dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przelać dobrze wrzątkiem (tak pozbywamy się naturalnej goryczki kaszy). Mleka przelewamy do garnka, dodajemy wodę i razem podgrzewamy. Dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem(...)powinna być lekko rzadka. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Lekko ostudzić i dodać miód. Zamieszczać, aby miód się rozpuścił. Dodać sok z cytryny, świeżą miętę i zblendować na idealnie gładką masę. Po zblendowaniu dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Masę równo rozprowadzić na spodzie tarty a na wierzchu ułożyć ulubione owoce
gutfutgodziny Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny ⅓ szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto(...)obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz
Apetyt na Zieloneoliwek – 1 łyżeczka miodu – odrobina szczypiorku Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw. Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko
nietylkopasta.plpłaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wody PRZYGOTOWANIE : Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi
Kulinarne Fantazje Mariolioraz witaminę C. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek i dań obiadowych. Składniki : - brokuł - oliwki - papryka - pomidor - ser brie - sok z cytryny Przygotowanie : 1. Brokuła podzielić na różyczki, następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 2. Pokroić paprykę, pomidora, ser brie i oliwki. 3. Wszystkie składniki wymieszać. 4. Pokropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacjepoprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory. Składniki na dwa kubki: 500 ml wrzącej wody czarna herbata, u nas Lipton lub Saga 2 cienkie plasterki cytryny lub limonki 2 plastry grubości 1 cm pamarańczy kawałek kory cynamonu ewentualnie cukier (ja osobiście pomijam cukier) Wykonanie: Wrzącą wodą zalewamy torebki herbaty, zaparzając
Blondynka Gotujemintaja 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki soku z cytryny 50ml (pół)wytrawnego białego wina natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w dość cienkie (3-4mm) plasterki(...)bulionem i wodą (najlepiej ciepłymi). Warzywa w wywarze gotujemy pod przykryciem, ale niezbyt intensywnie przez 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w 2-3 cm kostkę ziemniaki, które obieramy dopiero przed dodaniem do zupy. Gdy wywar zacznie ponownie wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut). Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy
Kulinarna Pokusapół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to koprem. Doprawiona do smaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku 5 dag masła Umyte kalarepki obrać(...)minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi
Buniabaje w kuchni