woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:390/1096)

ŚLEDZIE CURRY (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 532

efekt Składniki: 600 g płatów filetów śledziowych 200 g śmietany 120 g majonezu 150 g cebuli 20 ml (ok 2 łyżek) soku z cytryny 5-7 g (ok 1 łyżeczki) curry Filety moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut a następnie wypłukać i ponownie zalać woda na godzinę. Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Wymieszać

Ola la LCHF
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 168

pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100g szpinaku baby 60g marchewki 60g marchewki fioletowej 90g makaronu Pesso sos vinegret: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka wody + łyżeczka miodu + łyżeczka białego octu balsamicznego + łyżeczka soku z cytryny Szpinak umyć i pozwolić, żeby ociekł na czystej ściereczce. Marchewki obrać, następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić

Dietolog
Amarantus z borówkami 211

zimno ;-) Amarantus z borówkami AMARANTUS Z BORÓWKAMI Na 1 porcję: 1/2 szklanki ziaren amarantusa 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy 2 garści borówek (mogą być mrożone) Amarantus zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na dwie, trzy minuty. W niedużym garnuszku wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy

peggiwkuchni
Sałatka z kuskusem 436

natka pietruszki,   14 małych pomidorków,  10 rzodkiewek,  sól,pieprz,   4 łyżki oliwy z oliwek,   sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu aż kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki

W kuchni u Moniki
Placki harynkowe 214

ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy

R'n'G Kitchen
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 180

cytryna, 50g masła, 20 ml białego wina, sól, pieprz, Makaron  tagiatelle lub spaghetti  zabarwiony sepią. Przygotowanie: Oczyszczonego kalmara opłukać pod wodą i pokroić w odpowiednie dla nas cząstki. Skropić sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do ścięcia.  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Mini cebulki obrać i w całości konfitować na patelni z białym winem

SzczyptaSmaQ
Murzynek z mascarpone 285

waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 – 2,5 szklanki mąki. Krem: 2 opakowania mascarpone, cukier do smaku, parę łyżeczek soku z cytryny (niekoniecznie) Przygotowanie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać szklankę cukru, wodę i kakao.Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.Zmniejszyć ogień i mieszać,aż do rozpuszczenia cukru.Kiedy jest gotowe odlać 3/4 szklanki i odstawić do całkowitego ochłodzenia

kulinarnajamka.blogspot.com
Placek z kremem i truskawkami 199

temp. 170st-180st. Ostudzić.     Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny, 2 łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę

Z miłości do słodkości
Niby - leguminka truskawkowa. 213

lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się.  TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła

W kuchni Karmel-itki
Pyszne babeczki marchewkowe z lukrem cytrynowym 193

łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 3/4 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy Lukier 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Ozdoby z marchewki 1 szklanka cukru 1 marchew 1 szklanka wody Przygotowanie: Babeczki: Marchew zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. W drugiej misce wymieszać: olej, jaja(...)puder wsypać do rondla i lekko podgrzać, dodając soku z cytryny, mieszać tak długo nad płomieniem, aż uzyska się odpowiednią konsystencje. Dekorować nim tylko i wyłącznie zimne babeczki.  Ozdoby z marchewki: Marchew umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki. Wybrać najładniejsze i najdłuższe paski. Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki

Pause Gotowanie!
Polędwiczka wieprzowa z jabłkami + glazurowana marchewka 207

łyżeczka suszonego majeranku cukier puder 1-2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki klarowanego masła sól, pieprz Glazurowana marchewka: 500 g marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3-4 łyżeczki brązowego cukru sól Oczyszczoną polędwiczkę oprószamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około(...)ukośne plasterki. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej 1 łyżeczką soli wody i gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy sok z cytryny oraz brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając przez około 4-5 minut. Na półmisku rozkładamy uprażone jabłka. Polędwiczkę (co najmniej

Smaki Na Talerzu
Sernik z mascarpone bez pieczenia 310

łyżek cukru  1 łyżka soku z cytryny  1 1/2 galaretki malinowej  Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.   Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia?  Spód do sernika na zimno: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania(...)malin: Maliny delikatnie opłukać wodą, wybrać około 30 sztuk ładnych w miarę równych malin i położyć je na papierowym ręczniku, aby osuszyć z wody.  Pozostałe maliny włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 - 15 minut, aż maliny się rozpadną i rozpuści się cukier.  Następnie dodać do masy

Kuchcik gotuje
Sernik z migdałami 207

cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy całusek, czyli kakaowy biszkopt z kremem mascarpone, całuśnymi biszkopcikmi i galaretką 181

ustach! Polecam! (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki pszennej 1 łyżka kakao Poncz do nasączenia: 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych

Di gotuje