woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:389/1096)

Likier cytrynowy. 96

Składniki : 2 kg cytryn 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru  Sposób wykonania :   C ytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , obierz ze skórki ( nie usuwaj białych błonek ). Obrane skórki wsyp do czystego dużego słoja lub gęsiorka, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 dni. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę. Ugotuj syrop

Przepisy i porady kulinarne
KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 164

papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych

JejKuchnia
Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu) 105

Jabłka przekrajamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by napęczniały. Potem dodajemy cukier, roztopiony olej kokosowy, proszek budyniowy i masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. KROK III: Migdały drobno

Kuchnia Ellie
Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 207

mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem

Smakołyki Asi
Sok na dobry apetyt 158

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi

Menu Zdrowia
Sok na dobry apetyt 114

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi

Menu Zdrowia
Zimowa herbatka i kilka słów o filtrowanej wodzie 178

teraz zapraszam Was na pyszną zimową herbatkę (oczywiście woda była wcześniej przefiltrowana ): Składniki: 1 pełna łyżeczka dobrej herbaty do zaparzania przegotowana woda 1 laska cynamonu syrop z malin (najlepiej domowy) miód do smaku 1 plaster cytryny 1 plaster pomarańczy (u mnie czerwonej) Przygotowanie: Do zaparzacza wkładamy pełną łyżeczkę herbaty. Zaparzacz przekładamy do dzbanuszka, wkładamy tam też 1 laskę cynamonu(...)zalewamy wszystko przegotowaną wodą (zaparzam czarną herbatę, więc odczekuję około 1 minutę od zagotowania wody). Herbatę zaparzamy około 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy zaparzacz i laskę cynamonu. Dolewamy do herbaty syrop malinowy, mieszamy. Przelewamy herbatę do szklanki/pucharka/filiżanek, dodajemy plaster cytryny i plaster pomarańczy. Herbatę dosładzamy miodem według upodobań smakowych. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 111

ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie po japońsku 276

twardo (8-10 minut), obrać i pokroić w plasterki. • Filety śledziowe pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić

To co kocham
Pesto z jarmużu – przepis 3 132

jarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu 50 g piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu 100 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku ewentualnie trochę zimnej wody Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest

codojedzenia
Tort z bitą śmietaną, malinami i opłatkiem spożywczym 241

ostrożnie z barwikami, wystarczy dosłownie troszeczkę) Wykonanie: śmietanę ubijamy na wysokich obrotach. Po kilku minutach dodajmy cukier i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Poncz: 200 ml wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki zagotowujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Studzimy. do ozdoby: złote kuleczki, czekoladowe gwiazdki, złote cukrowe kruszynki Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Każdy nasączamy

tojestpyszne.blogspot.com
OWOCOWY KOKTAJL JOGURTOWY - LASSI 157

banana,a do smaku dodać sok z cytryny lub miód.   2 szkl.naturalnego jogurtu 2 banany 4 łyżki miodu lub cukru 4 łyżki soku z cytryny 5 kostek lodu 0.5 szkl. zimnej wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Banany obieramy ze skórki,kroimy w kostkę,miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitego napoju,rozlewamy do szklanek.Podajemy z kostkami lodu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
tort tęczowy Rainbow cake,urodziny mamy i bukiecik z lizaków 163

bardzo je polecam, kolory są bardzo intensywne KREM -1 litr śmietany 30%  -3 łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy  PONCZ -sok z połowy cytryny -3 łyżki wódki -0,5 szklanki wody -2 łyżki cukru Przygotowanie naszego bajecznego tortu zaczynamy od upieczenia 6 spodów. Jeśli macie 1 tortownicę, należy przygotować najpierw masę z 1/3 składników,i upiec 2 spody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ekstrakt pomarańczowy 110

się przegryźć przed wielkanocnymi wypiekami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu Doroty . Bardzo polecam! Ekstrakt pomarańczowy Składniki na 1 ekstrakt (250 ml): skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki) 125 ml wódki 125 ml wody Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką

Posadzone i zjedzone
Azjatycka sałatka z cieciorką! 174

JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu -  woda do nadania odpowiedniej gęstości - odrobina chili w proszku W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut. Posyp czarnym sezamem. Sałatę myjemy

SMYKWKUCHNI