woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:389/1096)

domowy humus z dynią 140

Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy puree z dyni, czosnek, pastę sezamową tahini, sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą, słodką

Domowy Smak Jedzenia
Babka ze szpinakiem 244

cukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy sok z cytryny

Gotowanie moimi oczami
Chłodnik 141

ugotowanych na twardo jajek przepiórczych, kiełki buraków, koperek, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować. Doprawić do smaku solą, syropem z owoców czarnego bzu, cukrem, sokiem z cytryny. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Ostudzić. Przed podaniem wymieszać z zimną śmietaną (śmietanę

królestwo garów
Deser serowo-jogurtowy z musem mango 258

okrągłych biszkoptów Biszkopty przełamać na 3-4 części i ułożyć na dnie dnie szklanek/pucharków. Przygotować mus z mango. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mango zmiksować blenderem i wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Całość lekko podgrzać (nie gotować), wymieszać z żelatyną i odstawić do wystygnięcia.     Przygotować masę serowo-jogurtową. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Jogurt

Di gotuje
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 233

Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to

Serce zamknięte w formie pyszności
Rozgrzewający napój imbirowy 177

tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie znacie napoju imbirowego, spróbujcie go koniecznie. Składniki na 2 kubki napoju: 400 ml gorącej przegotowanej wody korzeń świeżego imbiru wielkości kciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem

Zawsze głodna!
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 191

forma o średnicy 23 cm Spód do tarty 250 g pszennej mąki 150 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie 3 jajka 180 g cukru 50 g masła, temperatura pokojowa 1 cytryna, sok i otarta skórka 1 łyżka pszennej mąki ½ łyżki ziemniaczanej mąki 125 ml śmietanki lub mleka Do podania 100 ml śmietanki kremówki(...)dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o 3 mm grubości. Wyłóż nim dno formy, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 175ºC. Podpiecz spód przez 10 minut. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej sok z cytryny, śmietankę, dodaj

codojedzenia
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz 184

truskawkowy trwa więc warto wykorzystać go w pełni. Kokos + czekolada + truskawki... to musi być pyszne! 3-6 porcji: * mleko kokosowe- 400 ml * woda- 200 ml * truskawki- 200 g * tapioka- 60 g * cukier- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżka * Czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą- 1 słoik Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około

Kraina Miodem Płynąca
Konfitura z żurawiny 184

ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego.   Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około

Lili w kuchni
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 224

kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy 100 g wiśni w cukrze (przepis tutaj ) 1/2 szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę delikatnie naciąć na krzyż. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 195ºC(...)międzyczasie przygotować sos wiśniowy: na patelnię przełożyć wiśnie w cukrze i zalać je wodą wraz z dodatkiem domowej wegety oraz odrobiną sosu sojowego. Całość delikatnie popieprzyć. Smażyć, aż do wyraźnej redukcji sosu. Na sam koniec, sos posmakować i ewentualnie skropić sokiem z cytryny. Po upływie czasu (12 minut!), piersi przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty

Ugotować
dżem dyniowo - gruszkowy 147

dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg miękkich  bez skóry i gniazd nasiennych   0,5 kg cukru sok z 1 cytryny 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam.  Gruszki umyłam , obrałam

Darcia w kuchni
Przekładaniec z kremem budyniowym, galaretką wiśniową i bezą kokosową 341

kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa 250-300 g wiórek kokosowych 7 białek 1,5 szklanki zwykłego cukru (345 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku(...)pozostałej szklance wody rozpuścić budynie.  Do gorących wiśni wlać rozpuszczony budyń. Gotować jeszcze 1-2 minuty, aż do zgęstnienia masy. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia i do masy wsypać proszek z galaretki. Wiśnie cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę posmakować  ewentualnie dosłodzić oraz wlać do niej sok z cytryny. Ostudzić. Na stężony krem

Ugotować
Hummus 243

łyżek pasty sezamowej (tahina) mielony kmin rzymski 4-5 łyżek oliwy z oliwek  sól do smaku 1-2 ząbki czosnku woda Wykonanie:  Odcedzoną z zalewy ciecierzycę wkładamy do misy malaksera lub miski. Dodajemy sok z połowy cytryny, czosnek, 1/2 łyżeczki kminku, tahinę, oliwę i całość miksujemy lub używamy tradycyjnego blendera. Pasta musi mieć kremową jednolitą konsystencję. Doprawiamy opcjonalnie

Malinowe Pocałunki
Karpatka według Ewy Wachowicz 619

Masa budyniowa 1 budyń waniliowy ½ l - mleka 2 jajka 1 żółtko cukier waniliowy 30 dag masła 1 szklanka -cukru pudru 1 łyżka  soku z cytryny 1 kieliszek spirytusu Składniki na ciasto szklanka wody ½ kostki  margaryny  szczypta cukru  szczypta soli szklanka mąki tortowej 5  jajek  WYKONANIE  Ciasto . Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą(...)mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy