woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:380/1096)

BARSZCZYK ZE ŠLIWKĄ I MIODEM 198

MIODU SOK Z 1-2 CYTRYN -GOZDZIKI -SÓL -PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki obrać i pokroić w słupki dodać przyprawy z miodem,śliwki i kostki warzywne zalać wodą i zagotować na wolnym ogniu ok.30min. Przecedzić,dodać sok z cytryny,sól i pieprz .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami 141

jajka 4 pomidory 4 filety anchois łyżeczka kaparów 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką 4 łyżki oliwy łyżeczka musztardy cytryna tymianek pół pęczka świeżej bazylii sól biały pieprz   Przygotowanie   Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki). Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około 20 minut. Odcedziłem, przelałem zimna wodą, żeby ziarna się nie sklejały(...)osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę dodałem do ryżu. Sałatkę przybrałem pozostałymi pomidorami, jajkami, kaparami, pokrojonymi oliwkami i filecikami anchois

R'n'G Kitchen
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 168

jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 162

czosnek ,imbir ,ósemki cebuli, musztardę, chilli, kminek, kolendrę, cukier i oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy. Wlać 200ml wody, ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe i ósemki cytryn. Wymieszać i gotować, aż cytryny zmiękną ,około 20min. Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni. Konfitura świetnie koresponduje z łososiem .Ja podałem z ozorkami

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura truskawkowa 177

mieszając. A jakie są Wasze ulubione przetwory? Te przygotowane przez wasze mamy i babcie czy własne? Składniki: 4 kg truskawek 800 g cukru 4 cytryny Przygotowanie: Truskawki wkładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie usuwamy szypułki, większe owoce możemy przekroić na połowę. Truskawki umieszczamy w dużym rondlu, zasypujemy cukrem i wlewamy sok wyciśnięty z 4 cytryn, który zawiera

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić jajka w koszulkach na śniadanie? W sześciu prostych krokach :) 167

słonecznikiem i pomidory z pieprzem i kolendrą, oraz przepyszny koktajl z borówkami. Wykonanie Zakwaś wodę: w szerokim garnku lub głębokiej patelni zagotuj dużą ilość wody. Dodaj 1 łyżkę jasnego octu winnego lub soku z cytryny. Dzięki temu białko będzie mogło się ściąć i przybrać ładny, zaokrąglony kształt. Wybij jajko: wybij jedno jajko do małej miseczki lub kokilki. Dzięki temu łatwiej(...)ścięte. Gdyby w garnku jajka zaczęły ci się łączyć – delikatnie je rozsuń przy pomocy łyżki cedzakowej. Wyjmij jajka z wody: przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij pierwsze włożone do wody jajko, osusz je na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce a potem przenieś na deskę do krojenia. Powtórz je czynności z pozostałymi jajkami. Formuj jajka – możesz przy pomocy noża nadać

Eat me! Fit me!
Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną 179

małych gruszek • 2 łyżki jagód goja (można użyć rodzynek lub żurawiny) • 2 łyżki orzechów włoskich • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut, po czym odcedzić. • Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Moje były bardzo

To co kocham
Malinowa panna cotta z kokosem 200

ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami(...)kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki  na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny

Moja Galeria Smaku
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 140

łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą(...)łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą

Pogotujmy.pl
Chia - co to takiego? 3265

jakiś cudowny środek na odchudzanie, ale na pewno pomoże nam w zabiciu uczucia głodu. Możemy chia włączyć do naszej diety odchudzającej w postaci napoju: cytryna łyżeczka chia łyżeczka miodu 1,5 szklanki wody Nasiona chia należy namoczyć na godzinę w wodzie. Następnie wszystkie składniki blendujemy w blenderze aż wszystkie składniki będą jednolicie połączone. Zaleca się picie jednej porcji napoju

Delusional Trine
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 153

szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też

Jemy Pijemy
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 150

porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około(...)moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :) Dekoracja: 1. Do śmietanki dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 2. Śmietankę cytrynową układać na wierzchu piramidki 3. Dekorować chipsem czekoladowym. Podawać schłodzone Smacznego:) Zobacz także: Wpis bierze udział

KreatywnePiny
JOGURTOWIEC Z KIWI DLA OCHŁODY BEZ PIECZENIA 265

słodka śmietana – 200 ml kiwi – 6 sztuk cukier – 5 łyżek lub inne słodzidło żelatyna – 1 opakowanie 50 g i 2 łyżeczki zimna woda – 4 łyżki herbatniki lub biszkopty – 12 – 15 sztuk sok z cytryny – kilka kropel PRZYGOTOWANIE : Naszykować tortownicę, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wsypać żelatynę do dwóch szklanek. Do jednej całe opakowanie 50 g i zalać(...)zimnej wody, także mieszać energicznie i odstawić. Do miski wlać jogurt i dodać 3 łyżeczki cukru. W rondelku podgrzać śmietanę. Do gorącej śmietany dodać żelatynę z pierwszego kubka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać do jogurtu i zmiksować. Masę wylać na herbatniki lub biszkopty. Kiwi obrać pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać

kuchniabellissima.wordpress.com
Karnawałowy deser bananowy z rumowym karmelem 184

żółtka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowym 100 gram masła „wstawiony”karmel: 300 g cukru trzcinowego 150 ml wody 1 łyżka mąki 1/3 szklanki wody 4 łyżki rumu Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na pył. Z cytryny wyciskamy sok. Banany obieramy i kroimy na cienkie plasterki,a następnie zalewamy sokiem z cytryny oraz rumem. krem: 2 żółtka rozrabiamy z 1 szklanką mleka oraz(...)mąki. Mieszamy. Powstanie gęsty budyń, który musimy ostudzić. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej.Krem schładzamy   „wstawiony” karmel: Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i mieszając podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze chwilę do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni płynu. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę , mieszamy, zdejmujemy z ognia, a kiedy lekko przestygnie

Bon appetit mon amie
Babka gotowana 125

wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut. Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała. Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka

Słodki sentyment
Ciasto Brzoskwiniowa Koletka 166

Dzielimy na 2 równe części. 1 część pozostawiamy jasną   a do drugiej dodajemy kakao i 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego: mieszamy. dodatkowo :  nasączenie : sok z cytryny + 3 łyżki cukru + 1 szklanka przegotowanej wody polewa czekoladowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie   krem jasny blat z dziurkami + nasączenie mus brzoskwiniowy       krążki biszkoptowe   krem kakaowy

Domowe ciasta
Tort Rasta Serce 173

Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu       Składnik na przełożenie: nasączenie: szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy

Domowe ciasta
Tort Śmietanowo-Waniliowy z Wiśnią 176

miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy, aby uniknąć zwarzenia się kremu) Nasączenie : sok z 3/4 cytryny 3 łyżki cukru 200 ml przegotowanej wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 134

ilości oleju, żeby się lekko zarumieniło. Mieszamy z pokrojonym porem, marchewką i ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła

Cytryna&Co.
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA 119

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Konfitura z ogórków 173

odmiana dla tradycyjnych dżemów i konfitur.Ma bardzo oryginalny słodko-korzenny smak.Szczerze polecam:) Składniki 1 kg obranych ogórków wydrążonych,bez ziaren 50 dkg cukru 1 pomarańcza 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu 1/2-1 szklanki wody Obrane ogórki kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami do miękkości. (można też zmiksować ogórki przed smażeniem)Wodę … Czytaj dalej Konfitura z ogórków

gotuj ze mną
Lekka sałatka z tuńczykiem i warzywami 163

pieprz  1 łyżka oliwy pół łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Wykonanie: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Awokado skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z nadmiaru wody. Do miski wsypać tuńczyka, wrzucić kukurydze z fasolką, paprykę, awokado, pomidora i cebulę. Doprawić przyprawami i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub kolendrę

Healthy food explorer
Dżem Z Papierówek 135

jedzenia potem bardzo wiele, zwłaszcza zimą ;) Składniki na 4 słoiczki 250 ml: 1 kg jabłek papierówek około 300 gr cukru 1 łyżka soku z cytryny  1 laska cynamonu 4-5 łyżek wody 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu

Gotowanie...to proste !
Frużelina truskawkowa 198

Tylko od Was zależy jak duże kawałki owoców zamkniecie w słoikach!     Składniki /4 małe słoiczki/: 1 kg truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml wody   Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku. Truskawki Czytaj dalej... Artykuł Frużelina truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Baby dutch z pieczarkami, szparagami i jajkiem w koszulce 143

razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. W tym czasie, szparagi gotujemy na parze. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle klarowanym. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy ją tak aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko. Ogień zmiejszamy tak, aby woda

Mienta blog
łatwy tort z dekoracją komunijną 301

mąki orkiszowej lub pszennej, 17 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 70 g cukru) składniki na nasączenia: ok. 125 ml syropu z zalewy brzoskwiń 125 ml wody ok. 2-3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. składniki na mus brzoskwiniowy: 300- 350 g brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Brzoskwinie miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 116

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem 158

Poncz: szklankę wody gotujemy z cukrem,  dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz. Lukier: Cukier puder ok 1 szklanki + szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki) oraz sok z cytryny Zrób gęsty lejący się lukier. Oblej szafranowym lukrem wierzch baby

AZgotuj!
Wegański mazurek daktylowy. 133

wierzchu (wraz z obciążeniem) i podpiecz jeszcze z 10 minut. Składniki ma masę: 400 g daktyli 1-2 duże jabłka szklanka wody *jeżeli masz to woda różana 50 ml sok z połowy cytryny Jabłka zetrzyj na tarce, jak widać ja nie obrałam ze skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze

greenscarf
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 156

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 139

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Poke Bowl, czyli kolorowa miska zdrowych różności :) 268

wędzonego łososia 4 łyżki komosy ryżowej z groszkiem (Quinola Mothergrain) 1 łyżka posiekanego szczypiorku  Dressing: 1 łyżeczka pasty sezamowej 1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka oleju lnianego  1 łyżeczka wody  1 łyżeczka aminosu kokosowego  szczypta soli himalajskiej  Przygotowanie:  Warzywa pokrój na wybrany przez Ciebie kształt. Układa na talerzu. Dodaj zawinięte w rulonik

Zdrowie na języku :P
Dyniowe gofry z sałatką na ciepło i jajkiem w koszulce 149

natłuszczenia patelni sałatka na ciepło: pół czerwonej papryki mała cukinia mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka oleju z chili dressing: łyżka soku z cytryny łyżka oleju z chili 2 łyżki wody łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczki pudru truskawkowego 1/4 łyżeczki pudru z buraka 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cayenne dodatkowo: 2 jajka […] Artykuł Dyniowe

Mienta blog
Klasyczny hummus 159

bardzo łatwy sposób wykonacie w swoim domu. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 puszkę ciecierzycy - 2-3 ząbki czosnku - 1 czubatą łyżkę pasty tahini - sok z połowy cytryny - 4 łyżki oleju sezamowego - 1/4 szklanki wody - 3 łyżeczki kuminu - sól do smaku 1. Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do blendera, a następnie dodajemy resztę składników i całość blendujemy przez chwilkę (tak jak u mnie

Bez Cebuli
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 177

aksamit, to żaden zapychacz. 😋 Ciasto: 2 żółtka szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  100 g masła 3 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli w razie potrzeby zimna woda Masa twarogowa: 1/2 kg dobrego twarogu 200 g śmietany 18% 2 jajka 2 białka ( pozostałość z ciasta) cukier do smaku łyżka manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dieta moja pasja
Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu 169

mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje. Inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg. SKŁADNIKI: 40 dobrze rozwiniętych baldachów 2 litry wody 1 kg cukru sok z pięciu cytryn WYKONANIE: Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego

Kuchenne zapiski Edyty
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 169

szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych marchewek Bonduelle 300 gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli   Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy i odcedzamy na sicie, a następnie starannie blendujemy

Quinoa Raz!
Sałatka z truskawkami 140

sałaty lodowej SOS: 10 truskawek 1/2 jabłka kilka gałązek pietruszki sól himalajska, pieprz grubo mielony szczypta papryki chili 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny w razie potrzeby 1-2 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: sałatę porwać, truskawki pokroić na cztery części, ogórki i mozzarellę w półkrążki, bądź kostkę, sos: truskawki umyć, pozbawić szypułki, , dodać jabłko

Kuchnia Beaty
WOK NOODLES Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 211

kiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu

JejKuchnia
Likier cytrynowy. 108

Składniki : 2 kg cytryn 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru  Sposób wykonania :   C ytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , obierz ze skórki ( nie usuwaj białych błonek ). Obrane skórki wsyp do czystego dużego słoja lub gęsiorka, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 dni. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę. Ugotuj syrop

Przepisy i porady kulinarne
KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 177

papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych

JejKuchnia
Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu) 122

Jabłka przekrajamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by napęczniały. Potem dodajemy cukier, roztopiony olej kokosowy, proszek budyniowy i masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. KROK III: Migdały drobno

Kuchnia Ellie
Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 222

mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem

Smakołyki Asi
Sok na dobry apetyt 198

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi

Menu Zdrowia
Sok na dobry apetyt 151

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi

Menu Zdrowia
Zimowa herbatka i kilka słów o filtrowanej wodzie 199

teraz zapraszam Was na pyszną zimową herbatkę (oczywiście woda była wcześniej przefiltrowana ): Składniki: 1 pełna łyżeczka dobrej herbaty do zaparzania przegotowana woda 1 laska cynamonu syrop z malin (najlepiej domowy) miód do smaku 1 plaster cytryny 1 plaster pomarańczy (u mnie czerwonej) Przygotowanie: Do zaparzacza wkładamy pełną łyżeczkę herbaty. Zaparzacz przekładamy do dzbanuszka, wkładamy tam też 1 laskę cynamonu(...)zalewamy wszystko przegotowaną wodą (zaparzam czarną herbatę, więc odczekuję około 1 minutę od zagotowania wody). Herbatę zaparzamy około 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy zaparzacz i laskę cynamonu. Dolewamy do herbaty syrop malinowy, mieszamy. Przelewamy herbatę do szklanki/pucharka/filiżanek, dodajemy plaster cytryny i plaster pomarańczy. Herbatę dosładzamy miodem według upodobań smakowych. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 130

ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie po japońsku 303

twardo (8-10 minut), obrać i pokroić w plasterki. • Filety śledziowe pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić

To co kocham
Pesto z jarmużu – przepis 3 143

jarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu 50 g piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu 100 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku ewentualnie trochę zimnej wody Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest

codojedzenia
OWOCOWY KOKTAJL JOGURTOWY - LASSI 195

banana,a do smaku dodać sok z cytryny lub miód.   2 szkl.naturalnego jogurtu 2 banany 4 łyżki miodu lub cukru 4 łyżki soku z cytryny 5 kostek lodu 0.5 szkl. zimnej wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Banany obieramy ze skórki,kroimy w kostkę,miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitego napoju,rozlewamy do szklanek.Podajemy z kostkami lodu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
tort tęczowy Rainbow cake,urodziny mamy i bukiecik z lizaków 181

bardzo je polecam, kolory są bardzo intensywne KREM -1 litr śmietany 30%  -3 łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy  PONCZ -sok z połowy cytryny -3 łyżki wódki -0,5 szklanki wody -2 łyżki cukru Przygotowanie naszego bajecznego tortu zaczynamy od upieczenia 6 spodów. Jeśli macie 1 tortownicę, należy przygotować najpierw masę z 1/3 składników,i upiec 2 spody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ekstrakt pomarańczowy 121

się przegryźć przed wielkanocnymi wypiekami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu Doroty . Bardzo polecam! Ekstrakt pomarańczowy Składniki na 1 ekstrakt (250 ml): skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki) 125 ml wódki 125 ml wody Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką

Posadzone i zjedzone
Azjatycka sałatka z cieciorką! 193

JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu -  woda do nadania odpowiedniej gęstości - odrobina chili w proszku W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut. Posyp czarnym sezamem. Sałatę myjemy

SMYKWKUCHNI
Torcikowe ciasto z owocami 193

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody  2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany

Cakes By Kejt
Sałatka z kwiatami cukinii w tempurze, jajkiem w koszulce i bobem 139

bobu 3-4 kwiaty cukinii 1-2 jajka dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody olej do smażenia W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki

Mango Papaja
Domowy kisiel z kiwi 273

zdrową! Można dodać bakalie, łuskany słonecznik niesolony, orzechy, płatki owsiane, a będzie bardziej pożywny. Składniki na ok 3 porcje: 5 średnich kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru 200 ml wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Ciasto cytrynowo-jagodowe 216

odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym z soku z jednej całej cytryny, 3 łyżek cukru i kilku łyżek wody

Jacob Tastes
Mazurek jogurtowy (z dżemem) 178

Ciasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy Lukier: sok 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody Dodatkowo : dżem do przełożenia Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką. Do drugiej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier

Di gotuje
Pijak 212

przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też

Cynamonowe szczęście
Przepis na idealne polewy do wypieków 143

cukru oraz 2 łyżki wody. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, mieszając Lukier: 15 łyżek cukru pudru wymieszać z 1 łyżką gorącej wody oraz dodając 1 łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy, mieszając do uzyskania jednolitej masy Polewa Kokosowa: 100 g margaryny połączyć z 100 g cukru dodać również 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka

W Moim Magicznym Domu
Koktajl witaminowy 125

wzmocnić swoją odporność solidną dawką witamin. Dobrym sposobem będzie smaczny koktajl na bazie pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru i natki pietruszki. Składniki : - 1 pomarańcza - 1/4 cytryny - plasterek imbiru - natka pietruszki - pół szklanki wody (mineralna lub przegotowana) Przygotowanie : Wszystkie wyżej wymienione składniki zblendować

Kuchenne innowacje
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 392

ilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym

Cynamonowe szczęście
Sorbet cytrynowy 111

Składniki (na 2 porcje) - szklanka wody (ok. 250 ml), - sok z jednej cytryny (ok. 50 ml), - skórka starta z jednej cytryny, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki, przelewamy do plastykowego naczynia i wstawiamy do zamrażalki 2. Sorbet miksujemy co 10 min. żeby nie powstały grudki lodu. 3. Sorbet będzie gotowy, gdy będziemy mogli uformować kulki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jak się nie przejeść w Święta? 172

czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego

Szybko Tanio Smacznie
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 131

mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale

Cakes By Kejt
Letnie orzeźwienie 124

racji tego że dziś mamy 1 dzień lata, podaje przepis na przepyszny sok. 1 pomarańcza 1 cytryna 1 banan 1 grejpfrut 500 ml wody i cukier w zależności od tego jak słodki lubicie

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA 187

złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu - ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki) 4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH: - 100 ml przegotowanej wody - 50 ml syropu z pigwy lub cytryny - 100 ml pinacolady Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy. Składanie tortu ;-) Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem

SMYKWKUCHNI
Sałata ze śmietaną 164

szczypiorku ze słodkim sosem śmietanowym . Składniki: 1 główka sałaty masłowej pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Sos śmietanowy: 1 szklanka śmietany 18% sól cukier  sok z cytryny Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą ,odsączamy z nadmiaru wody i rwiemy na mniejsze kawałki.Rzodkiewki kroimy w plasterki,kilka sztuk zostawiamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek drobno siekamy.Śmietanę

Bajeczna Kuchnia
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I SUROWEJ PAPRYKI 138

jeszcze marchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
ciasto budyniowe z gruszkami 133

połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać  3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni. 106

usunąć nieprzyjemny zapach czosnku z dłoni, trzeba umyć ręce w słonej wodzie, a następnie nawilżyć je sokiem z cytryny.                         Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
ZIELONY KOKTAJL ZE SZPINAKU I PIETRUSZKI 193

właśnie on jest głównym prowokatorem cudownego napoju.   Składniki:  2 garści szpinaku  1 korzeń pietruszki  1 dojrzałe mango  sok z 1/3 cytryny  pół pęczka natki pietruszki  szklanka przegotowanej wody  łyżka miodu z manuka ( opcjonalnie) 2 plasterki pomarańczy do dekoracji  Sposób przygotowania:   Jak ktoś posiada sokowirówkę, to wszystkie składniki wkładamy i miksujemy

pieprzny smaczek
Waniliowy mus z nerkowców 187

szklanka nerkowców 10 sztuk daktyli odrobina roślinnego mleka ½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie odrobina syropu klonowego Nerkowce zalej wodą, a daktyle roślinnym mlekiem (mleko wlej jedynie do takiej wysokości, aby przykryło daktyle) i pozostaw oba składniki do namoczenia na kilka godzin. Nerkowce odcedź, przełóż

Roślinna - blog wegański
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 185

kwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy

Karczma Honorietty
Koszyczek wielkanocny z babeczkami 126

Koszyczek: · mąki 1 kg · masła 5 dag · drożdży 4 dag · cukru 8 dag · letniego mleka 1/2 L · jajka 2 · soli · skórka otarta z jednej cytryny  Lukier: · cukru pudru 15 dag · gorąca woda 4-5 łyżek Babeczki · jajek 5 szt · cukru 5 łyżek · mąki pszennej 5 lyżek · proszku do pieczenia 1 łyżeczka · masa plastyczna: · cukru pudru 400 g · glukozy

Camilla w kuchni
Sok owocowy na miodzie 112

tanie. Ten sok możecie zrobić na wile różnych kombinacji. Jest on zdrowy bez sztucznych barwników, konserwantów itd. i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 4 nektarynki 1 cytryna 1 gruszka 2 jabłka 1 litr wody 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, pestki, kroimy na kawałki. Delikatnie miksujemy, dodajemy 1 wody i miód ( ilość miodu jest orientacyjna, zawsze można

Smaki Ewy
Surówka z selera z rodzynkami 234

jego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada.  Surówkę polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: Dowolna ilość korzenia selera cytryna Rodzynki Śmietana kwaśna 12-18% Cukier Wykonanie: Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, aby zmiękły. Selera obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Skrapiamy do sokiem z cytryny, gdyż ciemnieje. Dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem. Na koniec

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i kiełkami 124

lodową i kiełkami. To na dobry początek. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 10 oliwek zielonych ½ małej cebuli 2-3 kawałki papryki konserwowej Kiełki ( dowolne ) Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonych ziół ( dowolnie jakie lubimy ) Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Najpierw z podanych składników przygotowujemy sos do surówki, nabierze aromatu dodanych suszonych ziół. Sałatę kroimy

Smaki Ewy
Słoneczny koktajl z mango 120

dodać kostki lodu by po kilku minutach popijać przepyszny napój. Spróbujcie koniecznie!  Składniki : * dojrzałe mango * 2 brzoskwinie  * 5 kostek lodu * pół szklanki zimnej wody mineralnej lekko gazowanej  * sok z ćwiartki cytryny Przygotowanie : Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu

Magiczne Życie Marty
Tort kajmakowy 268

łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku  - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki"   Sposób przygotowania:  Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli

Pan i Pani Smith w kuchni
dżem brzoskwiniowy z chilli 126

czasie wlożyc do rondla i gotowac na małym ogniu okolo 30 minut ,aż prawie się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje Dodac wanilie i sok z cytryny,oraz chilli.W między czasie skórki zalać wodą,tylko do pokrycia skórek i gotowac na malym ogniu jakieś 15minut. Gotowy wywar przecedzić. Do gotowego dżemu dodać wywar ze skórek wymieszany z pektyną Wszystko razem podgrzac

w mojej kuchni
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 189

czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców

Made By Mom And Son
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 223

czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców

Made By Mom And Son
Muffinki cynamonowe 179

bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki:  2 szklanki mąki  pół szklanki brązowego cukru  1 łyżka

Domowa Cookierenka Agi
Syrop z hyćki (czarnego bzu) 226

baldachy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą

Pyry na Gaz
Babka drożdżowa 95

jajka   3 żółtka   100 g rostopionego masła szczypta soli    skórka otarta z 1 cytryny  Lukier: 3 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki wody Sposób przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki

Wielki apetyt
Sałatka na grilla + mój ulubiony sos sałatkowy 287

sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem

Kto ugości moich gości?
Karczochy 90

cytryny(1 część) wymieszać z oliwą (3 części) i pieczonym czosnkiem do smaku. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Karczochy umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzącej osolonej i ocukrzonej wody. Gotować aż zewnętrzne liski będzie można łatwo odrywać. Karczochy wyjąć z wody i podawać z sosem. Najpierw należy oderwać kilka zewnętrznych warstw liści. Następnie liście odrywać, końce

królestwo garów
Kandyzowane Pomarańcze i Cytryny 187

rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna 1,5 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Owoce dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować. Do gotującego się syropu włożyć owoce. Gotować

Mama Gotuje
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 176

kilkoma łyżkami rafinowanego oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła Jajko w koszulce - zagotować wodę w garnku, dodać trochę soku z cytryny oraz soli następnie mieszac intensywnie łyżką, aż powstanie wir od razu do tego wiru wrzucamy jajko (wcześniej wbite do miseczki) czekamy kilka minut w zależności

zdrowa vege kuchnia
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 185

żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń i jeszcze raz całość miksujemy, na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, całość mieszamy łyżką. Rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy

Smakowy Raj
Wiosenny obiad. 121

smażymy na ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć

Kuchnia Beaty
Hummus z harissą 173

lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól woda mineralna Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus

Smakowity Blog Kulinarny
SOK OWOCOWY DOMOWEJ ROBOT 82

pyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Muffiny cytrynowo-migdałowe 244

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche

Monia miesza i gotuje
Klasyczny domowy sos do steków 155

można dostosować jego składniki do własnych upodobań i preferencji smakowych. Składniki: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu ½ szklanki grubo posiekanej cebuli 1 duży ząbek czosnku ¼ szklanki wody ¼ szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki soku z cytryny ¼ szklanki octu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować pod przykryciem przez 30 minut

naRuszcie
Wigilijny kompot z suszu 325

To kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie-gruszki są

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sushi w tempurze 161

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 203

łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku.      Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić w paski obieraczką do warzyw.Wymieszać składniki dresingu.Newelle pokroić na 16 równych kawałków

SzczyptaSmaQ
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 157

oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło

pieprzny smaczek
KARP W GALARECIE 223

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania