woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:377/1096)

Sałatka arabska tabbouleh z quinoą 161

obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Komosę ryżową przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować aż do wchłonięcia wody, ok. 20 minut. • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, posolić

To co kocham
Śledzie po kaszubsku 458

mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.  Cebulę obrać

Kuchnia Danusi
SERNIK NA ZIMNO MOCNO CYTRYNOWY 215

SKŁADNIKI : sernik błyskawiczny o smaku jogurtowym – 1 opakowanie – 183 gram mleko 2 % – 600 ml cytryna – 1 sztuka pomarańcza – 1 sztuka galaretka cytrynowa – 1 opakowanie woda – 400 ml herbatniki – 16 sztuk PRZYGOTOWANIE : Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości wody – 400 ml. Po wystygnięciu dać do lodówki do połowicznego stężenia. Do wysokiego naczynia wlać mleko. Dosypać sernik

kuchniabellissima.wordpress.com
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 246

górki. Kapustę czerwoną obieramy z wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu

Nerds Kitchen
Musztarda 148

czarnej gorczycy 8 łyżek wody 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 10 łyżek octu jabłkowego 3 łyżek octu z białego wina 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Gorczyce zalewamy 5 łyżkami octu i 3 łyżkami wody i pozostawiamy na 10 godz, aby gorczyca napęczniała. Następnie wszystkie składniki miksujemy

Łycha smaków
CYTRYNOWIEC 635

wystudzić MASA 1: 4 budynie śmietankowe 4 cytryny 1 kostka margaryny 2/3 szkl.cukru 3,5 szkl.wody 1 galaretka cytrynowa ugotować budyń na wodzie,do ugotowanego gorącego budyniu dodajemy suchą galaretkę i sok z 4 cytryn,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia,margarynę utrzeć z cukrem dodawać po trochę wystudzony budyń ,miksujemy na gładką masę,wykładamy na biszkopt MASA

Swojskie jedzonko
Frużelina wiśniowa 143

mąki ziemniaczanej 100 ml wody Sposób wykonania: W garnku wymieszać wiśnie z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny. Gotować około 5 minut mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia.  Gorącą frużelinę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić

Qchnia po prostu
Chrupiący torcik z waflami ryżowymi, kremem jogurtowym i jagodami 174

upiec pozostałe dwa spody. Krem jogurtowy: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka brązowego cukru 1 galaretka cytrynowa 3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny 300 g jagód Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Jogurt ubić z cukrem, stopniowo dodawać wystudzoną, ale płynną galaretkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać większą część jagód

Domowa cukiernia Ewy
Tarta cytrynowa z bezą 143

masła 100 g cukru pudru Na krem: 4 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody Na bezę: 12 białek 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zagniatamy mąkę, posiekane na kawałki masło i cukier puder. Szybko łączymy składniki, żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Smażone banany 117

czubate łyżki) 25 mąki pszennej (tj. 2 czubate łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki mąki kukurydzianej cukier z wanilią woda brązowy cukier olej 1. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki  i skropić sokiem z cytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej

Ugotować
Naleśniki po węgiersku "Palacsinta" 143

smażenia     nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny  sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól,1 łyżkę cukru i  łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut(...)patelni . Każdy naleśnik smarujemy  nadzieniem ze  zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z otartą skórką z cytryny i dżemem morelowym i składamy  w "chusteczkę".     sos czekoladowy Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody, topimy masło, połamaną czekoladę, dodajemy do niej kakao, śmietankę i 1 łyżkę cukier. Podgrzewamy , dobrze mieszamy, każdy naleśnik

Smakowite Dania
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 196

czasu zostało do zrobienia go :)) - namoczony słonecznik odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli (można potem dosolić), sok z jednej całej cytryny, 2-3 ząbki czosnku (zależy jakie duże) i zalewamy wodą tak, żeby przykryć słonecznik.   Osobiście nie dodaję już żadnego oleju bo słonecznik ma swój własny tłuszcz i dip wychodzi odpowiednio kremowy. Blendujemy wszystko elegancko, przekładamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Strucla jabłkowa 198

cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę

prawdziwe jedzenie
Ciasto ryżowe z jeżynami 131

zadowolona. Ciasto wyszło pyszne i jest smaczne na zimno i na ciepło. Super deserek do popołudniowej kawki :) Składniki: 300g suchego ryżu 750 ml wody 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 240 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii jeżyny (lub inne ulubione owoce) Wodę(...)momentu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki). Garnek zestawić z ognia i jeszcze kilka minut zostawić pod przykryciem, a następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Zimny ryż przełożyć do większej miski. Dodać cukier, żółtka, mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać sok i otartą skórkę z cytryny, oraz ekstrakt z wanilii

kuchnia doski
Jaglanka a la sernik z owocami 185

roślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców na każdą porcję Kaszę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalać mlekiem, dodać wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać sok z połowy cytryny i dokładnie zblendować. Gotową jaglankę wyłożyć

coolinarny
Malinowo czekoladowy torcik 160

kakao 40 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej pianka malinowa: 60 dkg malin 5 łyżeczek żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego 1/2 cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % polewa czekoladowa: 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego dekoracja: maliny, borówki, ozdoby czekoladowe Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć(...)gorącego formę i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Pianka: Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję

wesoła kuchnia
Barszcz czerwony zabielany 242

czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól. Gotować pod przykryciem aż buraczki będą prawie miękkie i oddadza swój cały smak. Następnie odcedzić wywar do drugiego garnka. Dodać pozostałe dwie łyżki majeranku oraz sok z cytryny, dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zagotować i zabielić śmietaną

Monia miesza i gotuje
Hummus domowy -najlepszy na kanapki 175

Przygotowanie:  Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta ). Ciecierzycę wrzucamy do blendera,dodajemy pastę tahini,sok z cytryny,czosnek,sól i pieprz i oliwę z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę(jak by była za gęsta to możemy dolać

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania