ziaren czarnego pieprzu 300 g filetów z łososia 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach 60 g masła miękkiego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka zielonego pieprzu Przygotowanie W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut
R'n'G Kitchenczerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć(...)oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Marchwki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w słupki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejskaszklanka soczewicy brązowej 2 łyżeczki kminku 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 li ście laurowe 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy 2 duże cebule sól i pieprz Wykonanie Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Wypłukać w zimnej wodzie soczewice(...)kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając
mojej kuchniszklanka soczewicy brązowej 2 łyżeczki kminku 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 li ście laurowe 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy 2 duże cebule sól i pieprz Wykonanie Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Wypłukać w zimnej wodzie soczewice(...)kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając
w mojej kuchni150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia - herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek(...)schłodzić - wiśnie umyć, wydrylować, część zostawić w całości, a część przekroić na pół - owoce przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny oraz domowy cukier waniliowy, całość zagotować, uważając, żeby wiśnie się nie rozpadły - mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki - gotować przez chwilę, aż mieszanka zgęstnieje i utworzy
Smakołyki Berenikiszklanki * suszone maliny- 3 łyżki * suszone kwiaty dzikiej róży- 3 łyżki * suszona lipa- 3 łyżki * suszone liście mięty- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- do smaku Do rondelka wlać lekko ciepłą wodę oraz wsypać składniki, dodać miód (odstany miód wykazuje większe prozdrowotne działanie) i odstawić na 10-12 godzin, aby uwolnił się bukiet smaków i aromatów
Kraina Miodem Płynącatypu naleśniki czy placuszki, jak i dodań wytrawnych typu pieczone mięsa, czy wędliny. Polecam :) Składniki - 1 kg czerwonej porzeczki - 60 dag cukru - sok z jednej cytryny Wykonanie Porzeczki dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą. Przekładam na sito, jak woda odcieknie, obieram z szypułek. Obrane owoce przekładam do garnka, zasypuję cukrem, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny aż puści(...)delikatnie mieszam aż się zagotuje. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze jakieś pół godzinki na wolniutkim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny. Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut. Z podanej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków. Widocznych na zdjęciu
Kuchnia z widokiem na ogródsyropie 3 pomarańcze 1 cytryna kostki lodu Wykonanie tradycyjne: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do miski włożyć, brzoskwinie, obrane pomarańcze (podzielone na mniejsze cząstki) i cytrynę (bez pestek). Zmiksować całość i dodać kostki lodu lub wodę - jeśli nie lubimy by całość była bardzo gęsta. Wykonanie w Thermomixie: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do naczynia miksującego włożyć: brzoskwinie, obrane pomarańcze i cytrynę
Mania Wypiekaniasię jako dip, dodatek do chleba czy może być podane z pieczonymi mięsami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny Jagody goi 1 ząbek czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kuminu, czyli kminu rzymskiego Oliwa lub olej o neutralnym smaku Sól Pieprz Przygotowanie hummusu zaczynami od ciecierzycy. To podstawowy(...)minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Jagody goi zalewamy wodą i czekamy, aż zmiękną. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Część jagód dodajemy do pozostałych składników, a część siekamy i dodamy już po zblendowaniu, by były wyraźnie widoczne
MarcinChefEnglish Mini pączki z jagodami (50-60 mini pączków) Składniki: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant/suszonych 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko, rozbełtane 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/2 szklanki mleka 3 1/2 – 4 szklanki mąki 2 łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli(...)mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie się formować dodaj masło i miksuj aż się
karmelowyszklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą
wyzwania kuchenneczerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis Buraki obieram , ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny
Smakowite Daniaszklanka zimniej wody 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru kryształu szczypta soli 150 g konfitury wiśniowej sok z cytryny ulubione owoce ( banany, winogrona, maliny itp. ) przepis Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę mannę i wszystko mieszamy. Odstawiamy na godzinę aby kasza napęczniała. Następnie garnek stawiamy na małym ogniu, do kaszy wlewamy mleko, wsypujemy sól(...)kasza zgęstnieje. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia i studzimy, od czasu do czasu mieszamy aby nie tworzył się kożuch. Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, wlewamy do niej sok z cytryny i całość chwilę miksujemy. Do pucharków przekładamy porcję kaszy, do połowy wysokości pucharka, następnie układamy warstwę konfitury i wlewamy drugą warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami i mietą. Tak przygotowany
Smakowite Daniatorebki ryżu Przygotowanie Rabarbar obrałem, umyłem i drobno pokroiłem. Włożyłem rabarbar do garnka, zalałem 1 ½ litra wody, zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem, aż rabarbar całkowicie się rozgotował. Przetarłem go przez sitko. Starłem skórkę z połowy cytryny, wsypałem do przetartej zupy, dodałem cukier i cynamon. Podgrzewałem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłem w niewielkiej ilości zimnej
R'n'G Kitchenżeberek. 2 płaskie łyżki keczupu (opcjonalnie), przyprawy do oprószenia żeberek: sól, pieprz, majeranek, słodka i opcjonalnie wędzona papryka, granulowany czosnek, ok. 2 szklanek wody, mała główka młodej kapusty, cebula, 3 małe marchewki, sok z połowy małej cytryny (lub do smaku), łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka masła, łyżka mąki, kilka czubatych łyżek posiekanego świeżego koperku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, przyprawy(...)kapusty jest za dużo, ale podczas duszenia bardzo zmniejszy objętość (można dodawać ją partiami). Dodać sok z cytryny, kminek, listek laurowy i ziele, dusić około 20 minut lub do preferowanej miękkości warzyw (w na tym etapie w rondlu powinna być niewielka ilość wody, około szklanki - należy ją uzupełniać, by całość się nie przypaliła). Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat
Lekcje w kuchni