musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka płynnego miodu świeżo mielony czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki marynaty (buraka, fenkuł, cytrynę, sól, cukier, pieprz, koperek i wódkę) wymieszaj ze sobą i obłóż(...)międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem. Sos musztardowo-koperkowy Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem
Food Squarechia 1 łyżka cukru szczypta soli karmelizowany rabarbar 2-3 gałązki rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny Płatki ryżowe, nasiona chia, szczyptę soli i cukier wsypać do garnuszka. Wlać mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 10-12 minut). W międzyczasie przygotować karmelizowany rabarbar: umyć, obrać, pokroić na mniejsze
UgotowaćObserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Mus jeżynowy: 220 g jeżyn świeżych/mrożonych 40 – 50 g cukru, do smaku 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik(...)Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne). Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Jeżynowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się
Słodki Pomysłsmaku Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka razem z warzywami, suszonymi jabłkami i przyprawami. Zalać dwoma litrami wody i gotować powoli przez godzinę. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, pieprzem i solą do smaku. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, a resztę składników zmiksować i rozlać na talerze razem z całymi grzybami. Można podawać z makaronem
Tradycyjna Kuchniatakie upały jak podczas ostatnich dni, co chwilę sięgamy po wodę. Lubię urozmaicać sobie ją na różne sposoby, nie tylko cytryną i miętą, ale np. dodając ogórka i arbuza. Od czasu do czasu przyrządzam też lemoniadę ze słodkim syropem i lekko gazowaną wodą. Również świetnie orzeźwia i jest miłym urozmaiceniem. Ta z syropem różanym, płatkami róż i truskawkami jest przepyszna
Mienta blogpierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie i fantastycznie pachnie. Jeśli macie dużo świeżej mięty, to zachęcam do zrobienia. Tym razem zachęciła mnie Edyta, która tak właśnie rozprawia się z dużymi ilościami zioła. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieklonowego. Proste, ale smakowite. Polecam Składniki: 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej) 2-3 soczyste pomarańcze 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny syrop klonowy (do smaku) Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem
Lamarida.plpogodę jak dziś - ten mus będzie idealny! Można go zjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?! Składniki na 3-4 porcje; 350ml wody +100 ml 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki śmietany 18% torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo; jabłko 2 łyżki miodu Przygotowanie; Wodę zagotować razem
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: brokuł (1 szt.) kasza kukurydziana (3/4 szklanki) suszone pomidory w zalewie (5 szt. + łyżka zalewy) por (ok. 10 cm łodygi) sok z połowy cytryny mąka ziemniaczana (1 łyżka) sól pieprz czarny papryka ostra woda tłuszcz do smażenia Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci(...)wody. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli. Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów i usmażonego pora. Mieszamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na na rozgrzanym
Weganka gotujeżółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę
prawdziwe jedzenieświeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki pasty tahini (możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski – wedle uznania(...)wylewajcie jej, może się w razie czego przydać gdy pasta będzie zbyt gęsta). Następnie zmiksujcie ją z dodatkiem pasty tahini, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajcie trochę wody z zalewy, w której była ciecierzyca. Na końcu wrzućcie ziarna dyni. Moja rada: Ziarna dyni możecie zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, lub nie dodawać nic. Hummus
Zasmakuj Kuchniwśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas, żelazo i jod. Sól ta zeskrobywana jest ręcznie z nadmorskich klifów i skał w czasie odpływu. Przez szefów kuchni uważana za najlepszą sól morską na świecie(...)ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy
Karo in the Kitchenmarchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać
Mama Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce 1/2 szklanki bakalii Syrop cytrusowy: 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny Masa śmietankowa: 2/3 szklanki kremówki 1 łyżka cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową . Dodać olej, mąkę, proszek(...)Ciasto wlać do lekko natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 25 x 15 cm, piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut. Przestudzić. Przygotować syrop cytrusowy - cukier zagotować z wodą gotować na dużym ogniu, przez kilka minut, aż cukier się rozpuści a część wody odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciepły syrop wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedzić przez sitko
Domowa cukiernia EwyPodsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami do aktualnych badań dotyczących niemowląt i małych dzieci. Pietruszkowe pesto
Przepysznik - BLW i nie tylko