mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu 1/2 kg cukru białego 2 jaja 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody sok z jednej małej cytryny 2 czubate szklanki mąki ryżowej 2 czubate szklanki skrobi ziemniaczanej 3 czubate szklanki mąki kukurydzianej ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii - rodzynki i suszona żurawina Na głębokiej i dużej patelni(...)rozpuszczać. Miksturę wystudzić. Dodać dwa całe jajka i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika i ponownie wymieszać. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 1 i 1/2 łyżce letniej wody. Wymieszać i dodać sok z jednej cytryny. Ponownie wymieszać. Po dodaniu cytryny całość się spieni i niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki
Ze smakiem bez glutenuSkładniki:5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe1 młoda cebulka700 ml wody1 kostka rosołowa drobiowapieprz, sok z cytryny2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek1 łyżka dobrego oleju
kolorowotorcikowomąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej
Zainspirowana w kuchniwielkości) łyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy(...)miękkości. Wyjmujemy mięso i odparowujemy zawartość patelni, powstały tłuszcz ( a zrobi się go sporo) zlewamy. Widelcem rozgniatamy środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki
Dieta moja pasjałyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa grysikowa: 1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody 2,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy(...)niego po łyżce kaszy) wierzch: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki,a potem na grubą kostkę. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały podczas gotowania. Przekładamy je do garnka, dolewamy ok.1/2 szkl wody i gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy
Bon appetit mon amiegarści ryżu* oliwa z oliwek lub masło garść posiekanego koperku 400-500 ml - woda lub bulion warzywny (lub mięsny - u mnie 12-godzinny rosół ) 100 ml mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego mlecznego lub roślinnego) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej (domowa 'wegeta") sok z cytryny - do smaku (u mnie około 2 łyżek) 🍋 sól (u mnie czosnkowa), pieprz oliwki, orzechy(...)włoskie, grzanki lub pestki do podania - co lubicie :) Cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojonego w kawałki ogórka, przyprawę warzywną, ryż, mleko kokosowe, zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy około 15 minut. Miksujemy, dodajemy koperek, sok z cytryny, przyprawy. Ja podałam z orzechami włoskimi i oliwkami. *Zupę gotowałam w Thermomixie, więc ryż zmieliłam na początku, ale można spokojnie zmiksować
Cytryna&Co.warzywami zamiast chipsów! Polecam! Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2-3 łyżki pasty tahini 1-2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) około 50 ml oliwy (np.sezamowej) Główny składnik czyli ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na całą(...)zmiękła i napęczniała. Na drugi dzień gotowałam ją przez około 1-1,5 godziny do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Odsączyłam ją i przełożyłam do malaksera. Dodałam czosnek, kumin, sok z cytryny i sezamową pastę tahini. Polecam zrobić ją samemu lub po prostu kupić słoiczek w sklepie. PASTA SEZAMOWA TAHINI Ma ona intensywny sezamowy smak. Należy próbować
potrawyregionalneśmietanki kremówki 30% szklanka cukru kilka kropel soku z cytryny Wykonanie : 1. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na grubą kostkę . Skropić sokiem z cytryny. Odstawić. 2. 125 g cukru wsypać na patelnię i skarmelizować nie mieszając. Gdy cukier nabierze ładnej bursztynowej barwy dodajemy masło i redukujemy ogień do minimum. Gdy karmel będzie gęsty dorzucamy(...)równomiernie ułożyć jabłka w karmelu. Ciasto pieczemy w 200 st C przez 35-45 minut. 5. Przygotowujemy słony karmel. Cukier wsypujemy na patelnię z odrobiną wody. Karmelizujemy. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny cały czas podgrzewając i intensywnie mieszając. Dodajemy śmietankę oraz masło i gotujemy do momentu uzyskania gęstej i lejącej masy. Na koniec dodajemy sól morską
vaniliowoczekoladowamąki kokosowej 50 ml oleju kokosowego Krem z orzechów nerkowca: 200 g orzechów nerkowca ziarenka z 1 laski wanilii 2-3 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ulubione owoce * PRZYGOTOWANIE Babeczki Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy(...)przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami
Food Squareśledziowych a’la miatias 500 g twarogu tłustego 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 50 g papryki czerwonej 50 g papryki żółtej 120 ml wody opcjonalnie 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 3 łyżki łyżki żelatyny lub agaru sól himalajska lub kłodawska – opcjonalnie w zależności od stopnia słoności śledzi pieprz czarny świeżo mielony 60 g cebuli czerwonej
Ola la LCHFczęść imbiru - 1 część kolendry - 1 część czerwonej papryki - 1 część pieprzu - 1 część gałki muszkatołowej - opcjonalnie trochę cynamonu Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej
Kryzysowa Książka Kucharskadodatku można je przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, że należy je ogrzać do temperatury pokojowej przed spożyciem (ja dodaję trochę ciepłej wody). Koktajl z mango , gruszki , pomarańczy i cytryny z opcjonalnym dodatkiem sałaty oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. Dostarczy witamin : A , B , C , E , beta – karotenu , dzięki temu wzmocni układ odpornościowy, wpłynie
Book of spellsmałe buraczki ok. 250g ziemniaków ok. 70g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do podania: oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól szczypiorek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia. Przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy by nie było grudek. Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o najmniejszych(...)rolować i odcinać kopytka. Powstałe grudki wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i czekamy aż wypłyną. Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli. Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość oliwy do wielkości ząbka czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 1 sałata rzymska 200 g śmietany 18% 5 łyżek kukurydzy 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, a następnie szatkujemy w paski. Dymkę kroimy w krążki, szczypior drobno szatkujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy śmietaną doprawioną sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Qchnia po prostuczosnku 200 g gęstej śmietany kremówki skórka otarta z 1 cytryny 3-4 łyżeczki soku z cytryny kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano listki bazylii (opcjonalnie) kilka łyżek słonecznika łuskanego sól i świeżo mielony pieprz WYKONANIE: W większym garnka zagotuj wodę z solą i cukrem (dałam 1 łyżeczkę soli i 1 cukru). Wrzuć bób i różyczki brokuła(...)skórką), podsmaż krótko do miękkości. Posól i popieprz lekko warzywa, a następnie dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dolej śmietanę i około 2-3 chochelki wody z gotowania makaronu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, sol i pieprz do smaku. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj sos. Dorzuć makaron, ponownie dokładnie zamieszaj, dołóż brokuły i bób (obierz go ze skórki wcześniej). Całość
Słodko-Słony Świat Ilonykompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku (ok. 10 łyżek) lub mniej 1 ½ litra wody Dodatki kostki lodu listki świeżej mięty (opcjonalnie) plasterki cytryny (opcjonalnie) Jak przygotować kompot z rabarbaru? Rabarbar myjemy, odcinamy liście, możemy obrać ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałeczki. Do garnka wlewamy wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 110 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej Beza włoska: 3 białka 210 g cukru 50 ml wody Nadzienie: 1 kg agrestu ¾ szklanki cukru sok z ½ cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Posiekaj do niej masło i dodaj żółtka. Zagnieć ciasto(...)wystudzenia. Nadzienie Agrest oczyść, obetnij ogonki i umieść w rondlu. Zasyp cukrem i wlej sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż skórka zmięknie, ale owoce nie będą się jeszcze rozlatywać. Pod koniec gotowania rozrób w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlej do owoców. Energicznie mieszając, gotuj przez 1-2 minuty (aż masa będzie szklista). Odstaw
Food Square