czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego
Szybko Tanio Smaczniemascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale
Cakes By Kejtracji tego że dziś mamy 1 dzień lata, podaje przepis na przepyszny sok. 1 pomarańcza 1 cytryna 1 banan 1 grejpfrut 500 ml wody i cukier w zależności od tego jak słodki lubicie
Kuchcikowoasi...Kawałek mniezłoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu - ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki) 4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH: - 100 ml przegotowanej wody - 50 ml syropu z pigwy lub cytryny - 100 ml pinacolady Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy. Składanie tortu ;-) Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem
SMYKWKUCHNIszczypiorku ze słodkim sosem śmietanowym . Składniki: 1 główka sałaty masłowej pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Sos śmietanowy: 1 szklanka śmietany 18% sól cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą ,odsączamy z nadmiaru wody i rwiemy na mniejsze kawałki.Rzodkiewki kroimy w plasterki,kilka sztuk zostawiamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek drobno siekamy.Śmietanę
Bajeczna Kuchniajeszcze marchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpołowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniausunąć nieprzyjemny zapach czosnku z dłoni, trzeba umyć ręce w słonej wodzie, a następnie nawilżyć je sokiem z cytryny. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnewłaśnie on jest głównym prowokatorem cudownego napoju. Składniki: 2 garści szpinaku 1 korzeń pietruszki 1 dojrzałe mango sok z 1/3 cytryny pół pęczka natki pietruszki szklanka przegotowanej wody łyżka miodu z manuka ( opcjonalnie) 2 plasterki pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: Jak ktoś posiada sokowirówkę, to wszystkie składniki wkładamy i miksujemy
pieprzny smaczekszklanka nerkowców 10 sztuk daktyli odrobina roślinnego mleka ½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie odrobina syropu klonowego Nerkowce zalej wodą, a daktyle roślinnym mlekiem (mleko wlej jedynie do takiej wysokości, aby przykryło daktyle) i pozostaw oba składniki do namoczenia na kilka godzin. Nerkowce odcedź, przełóż
Roślinna - blog wegańskikwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g rozpuszczonego masła Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy
Karczma HonoriettyKoszyczek: · mąki 1 kg · masła 5 dag · drożdży 4 dag · cukru 8 dag · letniego mleka 1/2 L · jajka 2 · soli · skórka otarta z jednej cytryny Lukier: · cukru pudru 15 dag · gorąca woda 4-5 łyżek Babeczki · jajek 5 szt · cukru 5 łyżek · mąki pszennej 5 lyżek · proszku do pieczenia 1 łyżeczka · masa plastyczna: · cukru pudru 400 g · glukozy
Camilla w kuchnitanie. Ten sok możecie zrobić na wile różnych kombinacji. Jest on zdrowy bez sztucznych barwników, konserwantów itd. i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 4 nektarynki 1 cytryna 1 gruszka 2 jabłka 1 litr wody 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, pestki, kroimy na kawałki. Delikatnie miksujemy, dodajemy 1 wody i miód ( ilość miodu jest orientacyjna, zawsze można
Smaki Ewyjego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada. Surówkę polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: Dowolna ilość korzenia selera cytryna Rodzynki Śmietana kwaśna 12-18% Cukier Wykonanie: Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, aby zmiękły. Selera obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Skrapiamy do sokiem z cytryny, gdyż ciemnieje. Dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem. Na koniec
Smaki Ewy