mąki orkiszowej 3/4 szklanki pokruszonych płatków Lubella kakao i miód 1 jajko kilka łyżek oleju kokosowego (ok 3-4) 3-4 łyżki wody cukier puder do smaku (opcjonalnie) na lemon curd sok z trzech cytryn plus skórka (najlepiej wybierzcie cytryny ekologiczne jeśli takich nie posiadacie dokładnie sparzcie cytryny, żeby usunąć substancję, którymi są pokrywne 3 całe jajka 1/2 szklanki(...)stopni. lemon curd : zagotować wodę w garnku, położyć na nim miskę, tak żeby nie dotykała spodem wody, wbić jajka i miksować stopniowo dodając cukier, ok 5 minut do uzyskania gęstej masy, następnie masę przelać do czystego garnka, w miseczce z sokiem z cytryny rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do masy jajecznej i zagotować, cały czas mieszając po 3 minutach masa opadnie
zdrowa vege kuchniałyżki cukru trzcinowego gęsta śmietana kostka margaryny 2 łyżki kakao Nadzienie I: 700 g obranego rabarbaru 3 łyżki manny brązowy cukier żelujący 1/3 szklanki wody Nadzienie II: 5 białek łyżka soku z cytryny 0,5 szklanki cukru trzcinowego 0,5 opakowania kisielu żurawinowego Ciasto proponuję zrobić sobie dzień wcześniej i zamrozić. Takie twarde dobrze zmrożone ułatwia pracę i ładnie(...)woreczków i zamrozić, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Aby sobie ułatwić pracę proponuję dodać, łyżkę śmietany. Po wyrobieniu też zamrażamy. Obrany rabarbar kroimy w kawałki, podlewamy wodą i chwilę gotujemy aż zmięknie. Po lekkim przestudzeniu można zmiksować, ale to nie jest jakiś wymóg. Ja zwyczajnie nie lubię tych nitek jakie on w sobie ma i wolę gładką
Dieta moja pasjaszklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną
In my kitchentymianku po 2-3 gałązki natki pietruszki i tymianku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sardynki oczyść z łusek i dobrze wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Ułóż ciasno w misce, zalej sokiem z cytryny, dodaj 3 posiekane w plasterki ząbki czosnku oraz gałązki pietruszki i tymianku. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz. Pozostały czosnek
Delicious Placepieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek
Wanilia i Kardamonśmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć
Konrad Gotujełyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła(...)zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny. Przecedzamy mase przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Co godiznę mieszamy lody aby nie powstał lód. Przygotowujemy karmel: Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree
Kuchnia w oparachSkładniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcesterchire 2 łyżeczeki brązowego cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczeki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinerazie – wersję z pesto pietruszkowym. Składniki: 250 g gotowej ciecierzycy z puszki 3 łyżki pasty tahini mały ząbek czosnku sok z cytryny do smaku 3 łyżki oliwy szczypta soli odrobina lodowatej wody,dodajemy podczas miksowania Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki krem .Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Pesto pietruszkowe: Pęczek natki pietruszki
Ladylaura.Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko(...)niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut. Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy. Ugotowane kuleczki podawać z gorącym
FitKotjaglanych ~125ml gorącej wody ~2 białka - zostały mi po wypiekach, jeśli nie macie wolnych białek można użyć 1 całego jajka (dużego) ~łyżka soku z cytryny ~1/3 łyżeczki sody ~opcjonalnie coś do posłodzenia Płatki zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5-10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni na małym ogniu z oby stron (z pierwszej
breakfast of dreamssłodką nutą wanilii. Macie ochotę na taki deser? Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki wody 1-2 łyżki miodu 1 banan 1 łyżka soku z cytryny Karmelizowany ananas: 1/4 ananasa 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Przygotowanie: Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem dokładnie(...)przelać wrzątkiem. W garnku gotujemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka kokosowego, gdy płyn zacznie się gotować dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy (około 15 minut). Miękką kaszę wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód, obranego banana i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładki mus. Karmelizowany
Smakowity Blog KulinarnySkładniki 5 suszonych grzybów 2 l wody 1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny 4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera sól, pieprz Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody(...)wodzie. Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie. Do ugotowanego barszczu dodaj sok z cytryny, cukier, 1 ząbek posiekanego czosnku, majeranek wywar z grzybów. Całość przecedź i pozostaw
Kukuleczkiłyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia 1 łyżeczka sproszkowanego ksylitolu do obsypania (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Daktyle zalewam gorącą wodą na 15 minut. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200st.C. 3 Do formy na muffinki wkładam papilotki. 4 Jogurt roślinny mieszam z łyżką soku z cytryny i odstawiam na 10 minut. 5 W między czasie przygotowuję posypkę: 3 łyżki płatków owsianych mieszam(...)płatki z mąką gryczaną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą, cynamonem i kardamonem oraz szczyptą soli. 9 Daktyle odsączam pozostawiając 1-2 łyżek wody i miksuję na pastę. 10 Do daktyli dodaję jogurt roślinny z cytryną, olej kokosowy, rozdrobnionego banana i miksuję na gładką masę. 11 Jajka ubijam około 2 minuty aby zwiększyły swoją objętość 4-5 razy. 12 Mokrą
Book of spellscytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 6 średnie, marchew 8 średnie, woda 1/2 szklanki kurczaka całego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawę do drobiu, sok z cytryny wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać obrane marchwie i cebule, schować do lodówki na kilka godzin kurczaka włożyć
W Mojej Kuchni Lubię