woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:383/1096)

Zimowa herbatka i kilka słów o filtrowanej wodzie 199

teraz zapraszam Was na pyszną zimową herbatkę (oczywiście woda była wcześniej przefiltrowana ): Składniki: 1 pełna łyżeczka dobrej herbaty do zaparzania przegotowana woda 1 laska cynamonu syrop z malin (najlepiej domowy) miód do smaku 1 plaster cytryny 1 plaster pomarańczy (u mnie czerwonej) Przygotowanie: Do zaparzacza wkładamy pełną łyżeczkę herbaty. Zaparzacz przekładamy do dzbanuszka, wkładamy tam też 1 laskę cynamonu(...)zalewamy wszystko przegotowaną wodą (zaparzam czarną herbatę, więc odczekuję około 1 minutę od zagotowania wody). Herbatę zaparzamy około 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy zaparzacz i laskę cynamonu. Dolewamy do herbaty syrop malinowy, mieszamy. Przelewamy herbatę do szklanki/pucharka/filiżanek, dodajemy plaster cytryny i plaster pomarańczy. Herbatę dosładzamy miodem według upodobań smakowych. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 130

ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie po japońsku 303

twardo (8-10 minut), obrać i pokroić w plasterki. • Filety śledziowe pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić

To co kocham
Pesto z jarmużu – przepis 3 143

jarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu 50 g piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu 100 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku ewentualnie trochę zimnej wody Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest

codojedzenia
OWOCOWY KOKTAJL JOGURTOWY - LASSI 195

banana,a do smaku dodać sok z cytryny lub miód.   2 szkl.naturalnego jogurtu 2 banany 4 łyżki miodu lub cukru 4 łyżki soku z cytryny 5 kostek lodu 0.5 szkl. zimnej wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Banany obieramy ze skórki,kroimy w kostkę,miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitego napoju,rozlewamy do szklanek.Podajemy z kostkami lodu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
tort tęczowy Rainbow cake,urodziny mamy i bukiecik z lizaków 181

bardzo je polecam, kolory są bardzo intensywne KREM -1 litr śmietany 30%  -3 łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy  PONCZ -sok z połowy cytryny -3 łyżki wódki -0,5 szklanki wody -2 łyżki cukru Przygotowanie naszego bajecznego tortu zaczynamy od upieczenia 6 spodów. Jeśli macie 1 tortownicę, należy przygotować najpierw masę z 1/3 składników,i upiec 2 spody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ekstrakt pomarańczowy 121

się przegryźć przed wielkanocnymi wypiekami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu Doroty . Bardzo polecam! Ekstrakt pomarańczowy Składniki na 1 ekstrakt (250 ml): skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki) 125 ml wódki 125 ml wody Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką

Posadzone i zjedzone
Azjatycka sałatka z cieciorką! 193

JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu -  woda do nadania odpowiedniej gęstości - odrobina chili w proszku W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut. Posyp czarnym sezamem. Sałatę myjemy

SMYKWKUCHNI
Torcikowe ciasto z owocami 193

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody  2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany

Cakes By Kejt
Sałatka z kwiatami cukinii w tempurze, jajkiem w koszulce i bobem 139

bobu 3-4 kwiaty cukinii 1-2 jajka dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody olej do smażenia W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki

Mango Papaja
Domowy kisiel z kiwi 273

zdrową! Można dodać bakalie, łuskany słonecznik niesolony, orzechy, płatki owsiane, a będzie bardziej pożywny. Składniki na ok 3 porcje: 5 średnich kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru 200 ml wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Ciasto cytrynowo-jagodowe 216

odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym z soku z jednej całej cytryny, 3 łyżek cukru i kilku łyżek wody

Jacob Tastes
Mazurek jogurtowy (z dżemem) 178

Ciasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy Lukier: sok 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody Dodatkowo : dżem do przełożenia Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką. Do drugiej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier

Di gotuje
Pijak 212

przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też

Cynamonowe szczęście
Przepis na idealne polewy do wypieków 143

cukru oraz 2 łyżki wody. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, mieszając Lukier: 15 łyżek cukru pudru wymieszać z 1 łyżką gorącej wody oraz dodając 1 łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy, mieszając do uzyskania jednolitej masy Polewa Kokosowa: 100 g margaryny połączyć z 100 g cukru dodać również 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania