woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:384/1096)

Koktajl witaminowy 126

wzmocnić swoją odporność solidną dawką witamin. Dobrym sposobem będzie smaczny koktajl na bazie pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru i natki pietruszki. Składniki : - 1 pomarańcza - 1/4 cytryny - plasterek imbiru - natka pietruszki - pół szklanki wody (mineralna lub przegotowana) Przygotowanie : Wszystkie wyżej wymienione składniki zblendować

Kuchenne innowacje
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 392

ilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym

Cynamonowe szczęście
Sorbet cytrynowy 111

Składniki (na 2 porcje) - szklanka wody (ok. 250 ml), - sok z jednej cytryny (ok. 50 ml), - skórka starta z jednej cytryny, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki, przelewamy do plastykowego naczynia i wstawiamy do zamrażalki 2. Sorbet miksujemy co 10 min. żeby nie powstały grudki lodu. 3. Sorbet będzie gotowy, gdy będziemy mogli uformować kulki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jak się nie przejeść w Święta? 172

czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego

Szybko Tanio Smacznie
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 132

mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale

Cakes By Kejt
Letnie orzeźwienie 124

racji tego że dziś mamy 1 dzień lata, podaje przepis na przepyszny sok. 1 pomarańcza 1 cytryna 1 banan 1 grejpfrut 500 ml wody i cukier w zależności od tego jak słodki lubicie

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA 187

złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu - ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki) 4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH: - 100 ml przegotowanej wody - 50 ml syropu z pigwy lub cytryny - 100 ml pinacolady Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy. Składanie tortu ;-) Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem

SMYKWKUCHNI
Sałata ze śmietaną 164

szczypiorku ze słodkim sosem śmietanowym . Składniki: 1 główka sałaty masłowej pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Sos śmietanowy: 1 szklanka śmietany 18% sól cukier  sok z cytryny Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą ,odsączamy z nadmiaru wody i rwiemy na mniejsze kawałki.Rzodkiewki kroimy w plasterki,kilka sztuk zostawiamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek drobno siekamy.Śmietanę

Bajeczna Kuchnia
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I SUROWEJ PAPRYKI 138

jeszcze marchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
ciasto budyniowe z gruszkami 133

połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać  3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni. 106

usunąć nieprzyjemny zapach czosnku z dłoni, trzeba umyć ręce w słonej wodzie, a następnie nawilżyć je sokiem z cytryny.                         Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
ZIELONY KOKTAJL ZE SZPINAKU I PIETRUSZKI 194

właśnie on jest głównym prowokatorem cudownego napoju.   Składniki:  2 garści szpinaku  1 korzeń pietruszki  1 dojrzałe mango  sok z 1/3 cytryny  pół pęczka natki pietruszki  szklanka przegotowanej wody  łyżka miodu z manuka ( opcjonalnie) 2 plasterki pomarańczy do dekoracji  Sposób przygotowania:   Jak ktoś posiada sokowirówkę, to wszystkie składniki wkładamy i miksujemy

pieprzny smaczek
Waniliowy mus z nerkowców 187

szklanka nerkowców 10 sztuk daktyli odrobina roślinnego mleka ½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie odrobina syropu klonowego Nerkowce zalej wodą, a daktyle roślinnym mlekiem (mleko wlej jedynie do takiej wysokości, aby przykryło daktyle) i pozostaw oba składniki do namoczenia na kilka godzin. Nerkowce odcedź, przełóż

Roślinna - blog wegański
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 186

kwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania