pęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana 30% 200 ml wołowina 400 g (chuda najlepsza) Wykonanie: Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy(...)zalewamy wodą, dodajemy marchew,,pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru. Wyjmujemy mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku
Różowa kuchniaquinoy 1 szklanka mrożonego groszku Bonduelle już przygotowanego na parze 80 ml mleka kokosowego 3 garście świeżej mięty 6 łyżeczek erytrolu 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżeczek żelatyny 1 gram agaru 300 ml wody pół szklanki oleju (do przygotowania kawioru) młode listki mięty i jadalne kwiaty (do ozdoby) Wykonanie: Olej należy bardzo dobrze schłodzić(...)lodówce, lub w zamrażalce jeśli zależy nam na czasie. Miętę zaparzamy 300 ml gorącej wody, a następnie słodzimy 2 łyżeczkami erytrolu. Tak przygotowany napar przecedzamy i dzielimy na 3 równe części po 100 ml. W jednej z nich rozpuszczamy starannie półtorej łyżeczki żelatyny (napar musi być gorący) Wlewamy do półkulistych foremek silikonowych i gdy przestygnie odstawiamy do lodówki, aby galaretka
Quinoa Raz!marchewki 2 małe ,lub jedna duża cytryna 3 średnie jabłka pęczek zielonej naci pietruszki opcjonalnie owoce goji Wykonanie Marchewkę oczyścić ,jabłka pokroić na ćwiartki ,a cytrynę na cząstki,liście natki wypłukać pod bieżącą wodą .Następnie wszystko po kolei , przepuścić przez wyciskarkę i cieszyć się z rana świeżym pysznym sokiem:)) Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia(...)Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.Cytryny mają silne działanie antybakteryjne działają przeciw wirusowo i wspomagają układ odpornościowy. „ myją od wewnątrz” cały układ pokarmowy i wątrobę. Cytryny to także kopalnia składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę C, B-kompleks, wapń, żelazo, magnez, pektyny, potas, a nawet błonnik. (Jako ciekawostka: cytryny zawierają więcej potasu niż jabłka czy winogrona
w mojej kuchniNaleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą(...)zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak. Powinien on zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje
Poezja smakuszklanka bulionu pieprz, sól Sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżka masła klarowanego 200 ml śmietany 30% pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie(...)minut. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem kurkowym. Wierzch
Kuchnia MagdaLenytorebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango(...)miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można
Luźna KuchniaPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
W kuchni Katieszkl. jaja 4 szt. cukier puder 3/4 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. ciepła woda 1/4 szkl. kakao ekstra ciemne 2 łyżki proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op. mleko 700 ml. masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka(...)ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek wlać strużką olej oraz wodę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat i sok z cytryny. Zmiksować. Dodać białka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao
Kuchnia Paulettesdeserów. SKŁADNIKI: 1/2 litra wody 1/2 kg cukru 1 limonka duża garść listków mięty (z ok. 15 gałązek) skórka starta z 1 cytryny (ja pominęłam bo nie miałam) 1. Liście drobno mięty posiekać. 2. Wodę zagotować z cukrem, wcisnąć do niej sok z limonki i wrzucić posiekaną miętę. Zagotować. Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak na kilka
Kto ugości moich gości?dosmaczona koperkiem. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - małe jabłko - kilka plasterków wędzonego boczku - odrobina soli do smaku - kminek mielony - koperek świeży - kilka kropel cytryny, lub octu - łyżeczka mąki Wykonanie Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą, zagotować. Dodać jabłko pokrojone w cienkie plasterki i całą, obrana cebulę. Doprawić solą. Kiedy kapusta już zmięknie(...)wyjąć cebulę,odlać nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego, sól morska, pieprz czarny, tymianek, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)garnka wkładamy masło, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, wrzucamy posiekaną pietruszkę, wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
My Culinary Artzrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki bułki tartej, 4 jajka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie: rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy(...)całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą tak, aby była konsystencja gęstej papki (nie można dać za dużo żeby ryba była delikatna, a nie ścisła i twarda). Następnie bierzemy kawałek folii układamy na stole, obrywamy następny takiej samej długości kawałek i układamy na zakładkę na stole.Na nią wykładamy rybę formujemy baton, a następnie zawijamy
Państwo Wojtczuk gotująziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% Wykonanie: Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała(...)praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek
Kuchnia MagdaLeny