woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:393/1096)

Lody Malinowe Domowe 360

którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe  ( nabyłam w sklepie internetowym(...)cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka

Blondynka Gotuje
Lody Jeżynowe Domowe 209

którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek(...)cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka

Blondynka Gotuje
Czerwone banany… 229

jabłkami. Składniki. 2 banany czerwone 1 jabłko ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki chilli ½ łyżeczki kardamonu 1 łyżka cukru brązowego 1 cytryna 1 łyżeczka masła Wykonanie. Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry bananów i jabłka. Wszystkie przyprawy wymieszać z cukrem i posypać owoce. Zapiekać 8-10 minut(...)skórę, a nawet wygładzają drobne zmarszczki. Maseczka ujędrniająca. ½ banana 1 łyżeczka słodkiej śmietanki 5 kropel soku z cytryny Rozgnieciony banan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem. Maseczka odżywiająca. 1banan 1 łyżeczka oliwki z pestek winogron lub oliwy z oliwek Składniki wymieszać, nałożyć na twarz i szyję

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowane gruszki na 2 sposoby 177

zdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można je skropić sokiem z cytryny. Miód - jeżeli jest twardy należy słoiczek wstawić do ciepłej wody, powinien się rozpuścić. 1. FARSZ Z WĄTRÓBKI: Wątróbkę należy umyć, odsączyć i pokroić w zgrabną kostkę, Cebulę i salami również kroimy w niewielkie kwadraciki. Rozgrzewamy patelnię(...)wątróbkę z cebulką. Po kilku minutach dodajemy salami i podlewamy odrobiną wody (może być bulion, jeśli akurat macie) i podduszamy przez kolejne 5 min.. Doprawiamy solą i pieprzem.  Farszem wypełniamy gruszki, i smarujemy miodem ,(najlepiej wykonać to silikonowym pędzelkiem) skrapiamy sokiem z cytryny i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.* Miód skarmelizuje

Kuchnia od dwojga
Łosoś w sosie cytrynowym 175

żółtą część. Resztę wyciskamy do szklanki. 3. Na patelni podsmażamy łyżkę masła i łyżkę mąki. 4. Dodajemy 1/2 bulionu rozpuszczonego w 1/2 szklance gorącej wody. 5. Dodajemy śmietanę 12%. 6. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Całość cały czas mieszamy, aż zrobi się sos o gęstej konsystencji. Wsio!:) fot. Aga Prus fot. Aga Prus fot. Aga Prus

Kuchnia smaków
Pieczone brokuły 130

Potrzebujesz 1 duży brokuł  60 g masła  parmezan lub kozi ser do posypania  2 łyżki soku z cytryny  śmietana 18% zioła prowansalskie  pieprz  Przygotowanie: Do wrzącej osolonej wody wrzuć  umyte różyczki gotuj przez 3-4 minuty. Po czasie przełóż osuszone brokuły do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Całość dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Obwicie

Kukuleczki
Humus 191

Jest szybki i prosty do przygotowania. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy. Wrzucamy ją do dużej miski i zalewamy wodą. Ciecierzycę odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie co moczyliśmy. Gotujemy, aż będzie miękka. Wodę(...)tego dodajemy również oliwę i całość miksujemy. Dodajemy do tego również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Stale mieszając dodajemy do tego powoli ciecierzycę. Wszystko blendujemy ze sobą. W tym momencie powstanie nam sucha masa, więc dodajemy stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy. Dodajemy jej w ilości wedle naszego uznania, w zależności jaką chcemy uzyskać gęstość. Doprawiamy solą

CookMag
Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi 202

porcje 150 g jarmużu 300 g kalafiora 150 g halloumi 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki berberysu 1 łyżeczka kokosowego oleju + 1 łyżka wody 2 łyżki nasion słonecznika, prażonych 1 łyżka oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżka pokrojonej mięty sól do smaku Kalafior podziel na różyczki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą, posyp solą i chili i piecz(...)talerzu. Na wierzchu ułóż upieczony kalafior. Na patelni rozpuść kokosowy olej z wodą i wsyp berberys. Smaż przez minut. Na grillowej patelni grilluj halloumi podzielone na kawałki. Połóż ser na sałatce, posyp prażonym słonecznikiem i berberysem. Całość posyp drobno pokrojoną miętą. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny. Smacznego!       The post Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi

codojedzenia
Baklava 167

cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy) 200 g masła Syrop: 150 ml wody 50 g miodu 170 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: posiekane pistacje do dekoracji Orzechy drobno posiekać ręcznie lub w melakserze, aby tak, żeby były jeszcze kawałki (nie za drobno). Wymieszać z cynamonem(...)minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.  Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie dalej gotować na średnim ogniu, aż powstanie syrop, tj. około 10-15 minut. Ściągnąć z kuchenki i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odczekać z 5 minut i polać zimnym syropem

Świat Ciasta
Szarlotka ze śmietaną 185

łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku 1 łyżeczka cynamonu 7 listków żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo 300 ml śmietanki, 36% 2 łyżki cukru pudra ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel(...)ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut. Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny

codojedzenia
Sałatka z tortelloni 363

nadzieniem- mała czerwona papryka- 1 pomidor (obrany)- 3 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku- 1 puszka kukurydzy- czerwona cebula- olej sezamowy- 1,5 łyżki soku z cytryny- pieprz kolorowy- sól Tortelloni gotujemy we wrzącej, posolonej  wodzie ok. 6 minut. Odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki. Paprykę i pomidora kroimy w niedużą kostkę, w drobną kostkę czosnek, siekamy szczypiorek, dodajemy odsączoną

mojewypiekiinietylko
Makaron z sosem koperkowym 220

Składniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać kopiastą łyżkę mąki - przesmażyć Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać(...)chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany

Proste Potrawy
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 216

24cm). Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę, oraz wyciskamy sok. W misie miksera umieszczamy jogurt grecki, mascarpone, cukier oraz skórkę i sok z cytryny, miksujemy krótko. Żelatynę zalewamy ok. 1/5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Jedną łyżkę masy serowo-jogurtowej mieszamy energicznie z żelatyną, a gdy ładnie się(...)lodówki, do schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rabarbar kroimy na 10 cm kawałki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość polewamy miodem i sokiem z cytryny i pieczemy ok. 8-12 minut. Po upływie 4-6 minut możemy całość obrócić. Upieczony wykładamy na talerzyk i schładzamy. Następnie rozkładamy go na środku serniczka i polewamy powstałym syropem

Smaki Na Talerzu
Śledzie w curry 179

naturalnego 5 łyżek majonezu 15 g przyprawy curry – tu jest bardzo dobra 1 duża cebula 2 łyżki sparzonych rodzynek sok z połowy cytryny Przepis – śledzie w curry Nasz przepis zaczynamy od wymoczenia w zimnej wodzie przez 2-3 godz. filetów śledziowych. Warto pamiętać, by średnio co godzinę zmieniać wodę w śledziach, sól wtedy zostanie porządnie wypłukana. Śledzie kroimy(...)powinniście płakać. Drobno ją posiekajcie i przerzucie do półmiska, w którym będziecie przygotowywać za chwile sos. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i moczcie przez ok. 5 min. Następnie dodajcie je do cebuli. Do rodzynek i cebuli dodajcie jogurt, majonez, sok z cytryny i curry. Zacznijcie dokładnie całość mieszać. Gdy sos będzie miał jednolitą formę wlejcie go odrobinę do docelowego półmiska, czyli

Kuchennyviral.pl