doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy(...)dolewamy mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka
Wielki apetyttego sok jabłko – gruszka Hortex i śniadanie gotowe Składniki: Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu Pieczone gruszki: 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: uprażone i posiekane orzechy włoskie nasiona chia (opcjonalnie) sok jabłko gruszka „Hortex” Przygotowanie: Owsianka: Do rondelka(...)owsiane. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać. Pieczone gruszki: Gruszki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Od strony przecięcia skropić sokiem z cytryny, posmarować miodem i posypać cynamonem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przecięciem do góry) i piec
Oryginalny smaksól himalajska - sok z cytryny - 30g awokado Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć(...)trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut - Ryż po ugotowaniu odstawić na bok bez przykrywki, a dal najlepiej wystawić na parapet za okno, odczekać 3 minuty - Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć
Wegańska kuchnia orientalnawody50 ml octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko
Food Squarewody50 ml octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko
Food Squaresosie keczupowym jest ekspresowy w przygotowaniu, smakuje małym i dużym :) Kurczak w sosie z keczupem jest delikatnie pikantny i słodki. Jeśli macie ochotę, możecie zakwasić go odrobiną soku z cytryny. Ja doprawiłam go moim ulubionym czosnkiem niedźwiedzim, ale sprawdzą się inne Wasze ulubione zioła, na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich. Kurczak w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ryżem, ziemniakami(...)idealnie miękkie. Wlać śmietankę. Gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli jest za słodki, dodać sok z cytryny. Doprawić i ewentualnie zagęścić mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (mieszankę z mąki i wody dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu). Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchnicytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo(...)ciasto nie będzie nam się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste. Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki
kulinarne odsłony patimożecie znaleźć je np. w sklepie IKEA . Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą: 300 g limonek 1 kg cytryn 1,2 kg pomarańczy 1 pęczek świeżej mięty 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 litra wody ok. 300 g miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie(...)mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek 1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru 1 pęczek mięty 1,5 l wody ok. 500 g syropu różanego (lub miodu) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół
Cooking Monsterokoło 12 dkg ) 4 łyżki cukru ( cukier możesz zastąpić miodem ) 3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej 8 kostek lodu lub zimna woda Sposób wykonania : Cytrusy sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj szczoteczką. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy ( jedną pomarańczę możesz pokroić w cienkie plastry do dekoracji ). Do soku z cytrusów dodaj cukier, postaw na ogniu i zagotuj. Zdejmij
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: Gęś 2 duże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą(...)dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek
Pełny talerzjogurt naturalny gęsty (600 g) coca cola (1/3 szkl.) żelatyna (4 łyżeczki) Poncz: coca cola (1/3 szkl.) sok z cytryny (1 łyżka) Dodatkowo: dżem truskawkowy (4-6 łyżek) galaretka rubinowa o smaku coca coli (2 op. = 115 g) + gorąca woda (500 ml.) żelki coca cola do ozdoby Potrzebne gadżety: Tortownica 24 cm. Szpatułka Mikser Z racji tego(...)pudrem na krem. Dodajemy jogurt oraz wystudzoną coca colę z żelatyną. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. 3.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia. 4.) Poncz: sok z cytryny mieszamy z coca colą. Blat biszkoptu układamy w tortownicy. Ponczem nasączamy biszkopt, kładziemy cienką warstwę dżemu, 1/3 masy serowej, ostudzoną i tężejącą galaretkę
RITA food channelpieprz 100 g tartego parmezanu oliwa do smażenia skórka starta z 1 sparzonej cytryny 4 łyżki soku z cytryny kilka łyżek słonecznika z dynią, uprażonych na suchej patelni Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Na patelni rozgrzać(...)łyżki oliwy. Dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać szpinak i odrobinę wody. Dusić aż szpinak zwiędnie. Wlać śmietanę i około 3/4 szklanki wody. Dodać zioła do pizzy, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż sos nabierze odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron
Czerwień i błękitmusiałam tego robić. Po upieczeniu zostaw warzywa do przestygnięcia (choć według mnie można je jeść też na ciepło). W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj trochę zimnej wody i ubijaj, aż uzyskasz konsystencję miodu. Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku
Chilli Czosnek i Oliwapomysł na natkę pietruszki. Makaron z pesto pietruszkowym Składniki : (2 porcje) Pęczek natki pietruszki ¼ szklanki uprażonych pestek słonecznika 1 Ł. Soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku Sól do smaku Olej rzepakowy tłoczony na zimno i woda do pożądanej konsystencji ½ paczki ulubionego makaronu Dodatkowe pestki i ewentualnie natka do posypania Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję według przepisu. Natkę(...)naczynia blendera lub do pojemnika, w którym mieści się końcówka blendera. Dodaję pestki słonecznika, rozgnieciony czosnek i odrobinę soli. Dolewam sok z cytryny i trochę oleju. Wszystko miksuję do konsystencji pasty, w razie potrzeby dodając olej lub wodę. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerze. Nakładam po kilka łyżek pesto pietruszkowego i mieszam, by je połączyć z makaronem. Na koniec
Figa S-makiempomysł na natkę pietruszki. Makaron z pesto pietruszkowym Składniki : (2 porcje) Pęczek natki pietruszki ¼ szklanki uprażonych pestek słonecznika 1 Ł. Soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku Sól do smaku Olej rzepakowy tłoczony na zimno i woda do pożądanej konsystencji ½ paczki ulubionego makaronu Dodatkowe pestki i ewentualnie natka do posypania Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję według przepisu. Natkę(...)naczynia blendera lub do pojemnika, w którym mieści się końcówka blendera. Dodaję pestki słonecznika, rozgnieciony czosnek i odrobinę soli. Dolewam sok z cytryny i trochę oleju. Wszystko miksuję do konsystencji pasty, w razie potrzeby dodając olej lub wodę. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerze. Nakładam po kilka łyżek pesto pietruszkowego i mieszam, by je połączyć z makaronem. Na koniec
Figa S-makiempomysł na natkę pietruszki. Makaron z pesto pietruszkowym Składniki : (2 porcje) Pęczek natki pietruszki ¼ szklanki uprażonych pestek słonecznika 1 Ł. Soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku Sól do smaku Olej rzepakowy tłoczony na zimno i woda do pożądanej konsystencji ½ paczki ulubionego makaronu Dodatkowe pestki i ewentualnie natka do posypania Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję według przepisu. Natkę(...)naczynia blendera lub do pojemnika, w którym mieści się końcówka blendera. Dodaję pestki słonecznika, rozgnieciony czosnek i odrobinę soli. Dolewam sok z cytryny i trochę oleju. Wszystko miksuję do konsystencji pasty, w razie potrzeby dodając olej lub wodę. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerze. Nakładam po kilka łyżek pesto pietruszkowego i mieszam, by je połączyć z makaronem. Na koniec
Figa S-makiem