wody50 ml octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko
Food Squaresosie keczupowym jest ekspresowy w przygotowaniu, smakuje małym i dużym :) Kurczak w sosie z keczupem jest delikatnie pikantny i słodki. Jeśli macie ochotę, możecie zakwasić go odrobiną soku z cytryny. Ja doprawiłam go moim ulubionym czosnkiem niedźwiedzim, ale sprawdzą się inne Wasze ulubione zioła, na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich. Kurczak w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ryżem, ziemniakami(...)idealnie miękkie. Wlać śmietankę. Gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli jest za słodki, dodać sok z cytryny. Doprawić i ewentualnie zagęścić mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (mieszankę z mąki i wody dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu). Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchnicytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo(...)ciasto nie będzie nam się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste. Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki
kulinarne odsłony patimożecie znaleźć je np. w sklepie IKEA . Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą: 300 g limonek 1 kg cytryn 1,2 kg pomarańczy 1 pęczek świeżej mięty 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 litra wody ok. 300 g miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie(...)mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek 1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru 1 pęczek mięty 1,5 l wody ok. 500 g syropu różanego (lub miodu) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół
Cooking Monsterokoło 12 dkg ) 4 łyżki cukru ( cukier możesz zastąpić miodem ) 3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej 8 kostek lodu lub zimna woda Sposób wykonania : Cytrusy sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj szczoteczką. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy ( jedną pomarańczę możesz pokroić w cienkie plastry do dekoracji ). Do soku z cytrusów dodaj cukier, postaw na ogniu i zagotuj. Zdejmij
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: Gęś 2 duże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą(...)dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek
Pełny talerzjogurt naturalny gęsty (600 g) coca cola (1/3 szkl.) żelatyna (4 łyżeczki) Poncz: coca cola (1/3 szkl.) sok z cytryny (1 łyżka) Dodatkowo: dżem truskawkowy (4-6 łyżek) galaretka rubinowa o smaku coca coli (2 op. = 115 g) + gorąca woda (500 ml.) żelki coca cola do ozdoby Potrzebne gadżety: Tortownica 24 cm. Szpatułka Mikser Z racji tego(...)pudrem na krem. Dodajemy jogurt oraz wystudzoną coca colę z żelatyną. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. 3.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia. 4.) Poncz: sok z cytryny mieszamy z coca colą. Blat biszkoptu układamy w tortownicy. Ponczem nasączamy biszkopt, kładziemy cienką warstwę dżemu, 1/3 masy serowej, ostudzoną i tężejącą galaretkę
RITA food channelmusiałam tego robić. Po upieczeniu zostaw warzywa do przestygnięcia (choć według mnie można je jeść też na ciepło). W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj trochę zimnej wody i ubijaj, aż uzyskasz konsystencję miodu. Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku
Chilli Czosnek i Oliwapomysł na natkę pietruszki. Makaron z pesto pietruszkowym Składniki : (2 porcje) Pęczek natki pietruszki ¼ szklanki uprażonych pestek słonecznika 1 Ł. Soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku Sól do smaku Olej rzepakowy tłoczony na zimno i woda do pożądanej konsystencji ½ paczki ulubionego makaronu Dodatkowe pestki i ewentualnie natka do posypania Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję według przepisu. Natkę(...)naczynia blendera lub do pojemnika, w którym mieści się końcówka blendera. Dodaję pestki słonecznika, rozgnieciony czosnek i odrobinę soli. Dolewam sok z cytryny i trochę oleju. Wszystko miksuję do konsystencji pasty, w razie potrzeby dodając olej lub wodę. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerze. Nakładam po kilka łyżek pesto pietruszkowego i mieszam, by je połączyć z makaronem. Na koniec
Figa S-makiempomysł na natkę pietruszki. Makaron z pesto pietruszkowym Składniki : (2 porcje) Pęczek natki pietruszki ¼ szklanki uprażonych pestek słonecznika 1 Ł. Soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku Sól do smaku Olej rzepakowy tłoczony na zimno i woda do pożądanej konsystencji ½ paczki ulubionego makaronu Dodatkowe pestki i ewentualnie natka do posypania Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję według przepisu. Natkę(...)naczynia blendera lub do pojemnika, w którym mieści się końcówka blendera. Dodaję pestki słonecznika, rozgnieciony czosnek i odrobinę soli. Dolewam sok z cytryny i trochę oleju. Wszystko miksuję do konsystencji pasty, w razie potrzeby dodając olej lub wodę. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerze. Nakładam po kilka łyżek pesto pietruszkowego i mieszam, by je połączyć z makaronem. Na koniec
Figa S-makiempomysł na natkę pietruszki. Makaron z pesto pietruszkowym Składniki : (2 porcje) Pęczek natki pietruszki ¼ szklanki uprażonych pestek słonecznika 1 Ł. Soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku Sól do smaku Olej rzepakowy tłoczony na zimno i woda do pożądanej konsystencji ½ paczki ulubionego makaronu Dodatkowe pestki i ewentualnie natka do posypania Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję według przepisu. Natkę(...)naczynia blendera lub do pojemnika, w którym mieści się końcówka blendera. Dodaję pestki słonecznika, rozgnieciony czosnek i odrobinę soli. Dolewam sok z cytryny i trochę oleju. Wszystko miksuję do konsystencji pasty, w razie potrzeby dodając olej lub wodę. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerze. Nakładam po kilka łyżek pesto pietruszkowego i mieszam, by je połączyć z makaronem. Na koniec
Figa S-makiempęczki botwinki 3 litry bulionu warzywnego 2 łyżki siekanego koperku 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) 2 łyżki mąki pszennej + 1/2 szkl. wody 50 g śmietany 30% pieprz i sól do smaku (w przypadku bulionu z domowej bulionetki z solą ostrożnie) jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy
Kolorowy Przepisownikkrojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy opłukane(...)ciepłej wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy.Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmarchewka żółta 1 marchewka fioletowa 4 łyżki ziarna amarantusa bio liście mizuny Przyprawy : pieprz czarny czosnek granulowany kmin rzymski mielony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim i smarujemy musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy mięso
Parowar Facetajego przygotowania, może nawet podwójnej porcji, bo krem jest obłędny i znika w oczach :) Składniki: 500 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 5 żółtek skórka otarta z 1/2 cytryny szczypta soli 50 g masła Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać połową cukru, dodać wodę
Domowa Cookierenka Agi