woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:344/1096)

Zupa wiśniowa z makaronem 172

ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny makaron, dowolny według upodobań Sposób przygotowania Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku z cytryny. W tzw. „międzyczasie

Mr. Taste
Risotto z brokułami 266

brokułów. Oprószony startym parmezanem. Pychota! Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 średni brokuł; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z 1/2 cytryny; 1 łyżka(...)masła; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni

Gospodyni Miejska
Ciasto pomarańczowe 206

średnicy 26 cm. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru 2 pomarańcze 5 jajek 3 łyżeczki proszku + 3 pomarańcze, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka żelatyny, sok z połówki cytryny Jak zrobić ciasto pomarańczowe? 3 pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy pokrojone pomarańcze i gotujemy(...)rozgrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Do zostawionego wcześniej syropu, w którym gotowały się plasterki pomarańczy dodajemy sok z połówki cytryny i łyżkę żelatyny. Podgrzewamy na małym ogniu (nie wolno zagotować syropu z żelatyną) i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Pikantna kasza gryczana z halloumi i szparagami 230

chili   220 g sera halloumi   łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta sol i pieprzu spora szczypta pikantnego pimentonu   łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy francuskiej   starte rzodkiewki Szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy do niej opłukaną kaszę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie grillujemy ser oraz szparagi natarte oliwą i przyprawami

Mienta blog
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 170

octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę 3/4 szklanki bulionu lub wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra vergine  + 1 łyżka  sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości(...)sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnku do napęcznienia (na około 5 minuty). Przesypujemy na talerz. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie

cool and minty
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem 226

kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej wody 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% 2 żółtka jaj 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz, kurkuma Makaron ugotować .Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą(...)osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i  pieprzem. Nałożyć porcje makaronu i polać sosem! Gotowe! Smacznego

Cukier&Puder
Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście 220

zimnej wody 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1 szklanka mąki ryżowej Mus: 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy

Truskawkowa Fiesta
KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 172

cytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, szczyptą chili oraz startym na tarce czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, bez termoobiegu. Łososia wkładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, wyjmujemy na blat i i zgrubnie(...)minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosem cytrynowym. SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY: w rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę rozprowadzoną z 2 łyżkami zimnej wody. Gotujemy 2 minuty, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku

cool and minty
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 172

łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.  Maliny podgrzewać na średnim ogniu do momentu(...)całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstałe puree malinowe przelać z powrotem do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Frużelinę malinową można

Opowieści z piekarnika
KASZA JAGLANA na 5 szybkich sposobów – smacznie i zdrowo! 235

mleko do ugotowania suszone daktyle kurkuma cynamon zmielone siemię lniane dodatkowo wybrane bakalie lub owoce 2. Kasza jaglana z bananem Czego potrzebujesz? kasza jaglana + woda lub wybrane mleko do ugotowania dojrzały banan sok z cytryny suszone daktyle dodatkowo cynamon lub kakao 3. Kasza jaglana z truskawkami Czego potrzebujesz? kasza jaglana + woda lub wybrane mleko do ugotowania truskawki (możesz też użyć

Via Gusto
Dżem z jeżyn z miętą 165

Składniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy

Atlas Smaków
Hibiskusowy krem jaglany 143

gram kaszy jaglanej  200 gram twarogu bez laktozy  Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan  sok z ćwiartki cytryny  truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji  *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa  3 szklanki wody  3 szklanki cukru  Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty(...)wsyp cukier i gotuj syrop do rozpuszczenia cukru przez około 30 minut. Syrop powinien się zredukować i stać się gęsty.  Kaszę gotuję w wodzie. Ugotowaną miksuję z twarogiem, syropem hibiskusowym, bananem i sokiem z cytryny na gładki krem. Gotowy krem przekładam do miseczek i dekoruję owocami, pistacjami i pozostałym syropem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bób -sałatka z bobem, brokułami i bulgur 200

sucha 1 duży brokuł ½ kg bobu 3 łyżki mięty pieprzowej, pokrojonej 3 łyżki oliwy 2 łyżki jasnego balsamico 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego Umieść bób w garnku, wlej wodę i posól. Blanszuj bób przez 3 minuty, odcedź i opłucz zimną wodą(...)Ostudzony bób obierz. Ugotuj bulgur w lekko osolonej. Podziel brokuł na małe różyczki i również zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do małego słoiczka wlej olej, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij energicznie. Wymieszaj bulgur, bób, brokuły i posiekaną miętę z dressingiem. Odstaw na 20 minut aby sałatka się przegryzła

codojedzenia
Śledź w śmietanie 181

Składniki: 2-3 płaty śledziowe solone a’la matias kawałek winnego jabłka (opcjonalnie) śmietanka 18% lub jogurt naturalny pęczek szczypiorku z cebulką cytryna pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie przynajmniej 1 godzinkę kilkakrotnie wymieniając wodę. W między czasie jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę   po czym skropić cytryną i lekko posypać cukrem. Dodać

W garach u Gosi
Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami 143

filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego z pomidorów suszonych skórka otarta z połowy cytryny Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, na połowę szklanki kaszy przypada 1 szklanka wody, do momentu(...)wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia w kostkę. Ugotowaną

Mango Papaja