woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:344/1096)

Propozycje przekąsek, które wyjdą Ci na zdrowie! 236

tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz ulubione zboża - niewiele, tak by zagęścić koktajl ; to mogą być płatki lub otręby owsiane, czy ugotowana wcześniej kasza   dla wzmocnienia smaku dodaj odrobinę soku z cytryny, miód, cynamon (jeśli koktajl jest na słodko) dodaj niewielką(...)propozycje to : koktajl bananowy : 2 banany, szklanka jogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny  pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika

Kuchnia Ellie
Smarowidło z ciecierzycy i orzechów 148

całej cytryny W pojemniku miksera/blendera umieszczamy orzechy, zioła oraz przyprawy. Krótko miksujemy. Następnie partiami dodajemy ciecierzycę i miksujemy – dodając wodę w zależności od potrzeb, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz całość mieszamy. Wierzch posypujemy ziołami. Przechowujemy w lodówce ok 3-4 dni. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
filet z pstrąga w galarecie 140

cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów  dzielimy nożem na cztery(...)pięć kawałków, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy

Miód i pieprz
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 266

suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą. Szaszłyki ( na ok. 20 sztuk ) : 1 kg piersi z kurczaka 1 świeży ananas(...)limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny.  Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut .  Następnie dodaj imbir, sól i czosnek.  Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem

Food Square
Frużelina porzeczkowa 180

Składniki : czarna porzeczka - 4 kg żelatyna - 14 łyżeczek woda do żelatyny - 1 szkl   3 szkl - cukru białego kryształ Polski Cukier mąka ziemniaczana - 15 łyżeczek woda do mąki - 1 szkl i 5 łyżek cytryna - 1 szt Przygotowanie: Porzeczki odszypułkować, opłukać, przełożyć do dużego garnka. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do owoców. Gotować na wolnym ogniu, kilka minut. Następnie ciągle mieszając

Kuchnia Danusi
PASTA JAJECZNA 125

majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka fety sól i świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO : opieczona bagietka, różowy pieprz, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE  Do rondelka z ciepłą wodą wkładamy jajka, przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu doprowadzając do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, wstawiamy do zlewu(...)zalewamy zimną wodą. Zbijamy skorupki i zostawiamy jajka na kilka minut w chłodnej wodzie. Obieramy ze skorupek, kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki  1 łyżeczkę fety rozcieramy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstały sos mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, pokruszoną

cool and minty
Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą 114

łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy

Mania Gotowania
Tarta cytrynowa 182

oryginale z grejpfruta )* 180 g masła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest 7 g )Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek.Sok z cytryny i pomarańczy oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy(...)Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru*   75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna przekroczyć 120 stopni C ).Gotowy syrop wlewać cienkim strumieniem do białek - nie przerywając ubijania

kolorowotorcikowo
Sandacz w galarecie 150

angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, sok z cytryny, żelatyna, 2 białka, cukier Ja użyłam całą rybę, sama filetuję. Głowa i szkielet nadają smak wywarowi, z którego będzie galareta. Jeżeli kupujemy płaty, mona w sklepie zapytać o głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić(...)gorącej wody, żelatynę (ilość żelatyny odpowiednia do ilość wywaru według przepisu na opakowaniu), dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić aby lekko przestygła. Pokryć dno naczynia (miska, salaterka... przelana zimną wodą) galaretką, odstawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć „dekorację” (u mnie pokrojone ugotowane na twardo jajko, marchewka pokrojona w kostkę, groszek, koper włoski), zalać

królestwo garów
Konfitura z cytryn 107

cytryn 600 g cukru Przygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć Zagotować wodę  z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień i smażyć konfiturę około 1-2 godz ( nie zapominać mieszać ) Moja konfitura do zagęszczenia potrzebowała

Proste Potrawy
Sos malinowy na zimę 220

łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wedle uznania Sposób Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki

Kuchenne aromaty
Deser malinowy z nutką cytryny 249

mascarpone- 2 łyżki jogurtu greckiego- 2 łyżki cukru (do sosu malinowego)- 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)- 1 łyżka soku z cytryny- skórka z cytryny (starta i wykrojona) Maliny płuczemy i odsączamy z wody na sitku. Odkładamy kilka ładniejszych sztuk do dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Śmietanę ubijamy

mojewypiekiinietylko
Sposoby na spuchnięte nogi 100

delikatnie dowolny balsam, tak aby pobudzić krążenie żylne . Możesz wdrożyć do swojej diety wyciągi z winogron lub borówek , które również usprawniają drenaż limfatyczny. Pamiętaj aby do wody, która pijesz w ciągu dnia dodawać cytrynę (najlepiej wyciśnięty sok), który pobudza przemianę materii i wpływa moczopędnie oraz oczyszczająco na organizm. Unikaj ciasnych rajstop bądź butów, które utrudniają swobodny przepływ limfy. Podczas kąpieli

MintTaste
Izaura- sernik na murzynku 201

może być z wiaderka) 6 jajek 125 g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki cukru 1 torebka budyniu śmietankowego (40 g) łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny dodatkowo: 2 łyżki kokosu  Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia