woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:337/1096)

Ciasto Milky Way 235

Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody. Na biszkopt wyłożyć mleczną masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.Wierzch polać czekoladą. Gotowe! Dodatkowo jeden blat posmarowałam konfiturą borówkową dla urozmaicenia smaku, ale nie jest to konieczne

Tagebuch po polsku
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 244

zastawić na 30 minut aby odpoczęło  piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika  wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do  1/5 szklanki zależy

W królestwie smaków Beaty
Baklava 199

sobie zdrowo dosłodzić!  Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo  150g masła 300g orzechów włoskich 150g cukru 1 łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą

Cakes By Kejt
Napoje chłodzące część I 177

Napój chodząco orzeźwiający  0,5 litra wody gałązka świeżej mięty 3 plasterki cytryny bez skórki, bo ona powoduje że będzie gorzki kilka kostek lodu

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kalmary faszerowane amarantusem 180

papryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, 200 ml wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną cukinię i kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką

Gotowanie jest łatwe
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 160

gram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez

Mango Papaja
Cytrynowo- waniliowa panna cotta z musem z mango 250

cytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym.  Do wystudzonej żelatyny dodajemy

DefinicjaSmaku
sos cytrynowo-cynamonowy 150

lubi imbir,) szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna mala łyżeczka cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżki duże miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.wody Wykonanie Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo 10-15 minut. Dodać przyprawy i miód i g otować jeszcze

w mojej kuchni
Hummus z burakiem 185

pysznym smakiem.   Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt

Mango Papaja
jagodowa zupa mojej babci 177

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 163

szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki

Smaki Ewy
Surówka z cukinii z dodatkiem bazylii i czosnku 173

przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą

Smaki Ewy
zupa jagodowa mojej babci 151

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Gazpacho 238

Składniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli

Mango Papaja
Biszkopt z musem truskawkowym 195

mascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt