Łatwe Tanie Przepis na zaskakujący dżem z dyni z pomarańczą i cytryną. Składniki 5 kg dyni 0,5 szklanki wody 0,5 kg cukru cukru 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka limonka z trawą cytrynową sok z 1 cytryny 2 duże pomarańcze 2 żelfixy 2:1 Sposób przyrządzenia 1 Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie usunąć […] Artykuł Dżem
PysiaGotuje.plSara dziekuje Tobie i Twoim rodzicom -w szczególności tacie, że pokazał mi jakie bogactwo smaków kryje sie w jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwaniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z tych dwóch cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą (innymi słowami w kąpieli wodnej). Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy masło wraz z rozkłóconymi jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć(...)Uważamy by woda się nie zagotowała, bo wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu
Kolizje Smakówwodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy(...)silnie rozgrzany wrzucamy kurczaka. Szybko obsmażamy. Wyciągamy i wrzucamy warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucamy kurczaka. Smażymy jakieś 3-4 minuty. Dodajemy pokrojone grzybki mun, chwilę smażymy i zalewamy wodą. Dusimy, raz na jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia wsadzamy makaron, zalewamy wrzątkiem prosto z czajnika i lekko solimy. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się
ladykitchenstopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać na babce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz. Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać
SzczyptaSmaQtruskawek. Oto składniki na kompot z jabłek, gruszek i truskawek: 3 jabłka 2 gruszki 1 szklanka truskawek - świeżych lub mrożonych (poza sezonem) 2 litry wody stołowej 0,5-3/4 szklanki cukru sok z cytryny do smaku Przepis na domowy kompot - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce wrzucić(...)szypułki. Krok 2. W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać cukier. Następnie do wrzącego syropu wrzucić owoce, jedną warstwą na powierzchni. W razie konieczności robić to partiami. Owoce obgotować, obracając je co jakiś czas w syropie. Na końcu do wrzącego syropu dodać truskawki i podgrzewać jeszcze chwilę. Można dodać sok z cytryny do smaku. Podgotowane owoce porcjować do kompotierek
Moja Książka Kucharskaząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki
królestwo garówSkładniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 1 jajko szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nałożenie: 1 kg jabłek ( u mnie koksa) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka miodu laska wanilii na syrop: 30 ml wody 60 g ksylitolu cynamon - opcjonalnie Wykonanie: mąkę z cukrem wsypać(...)misy robota, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć mieszadłem do powstania drobnej kruszonki. Wbić jajko, następnie wlać wodę i miksować do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta. Uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić w cienkie plasterki o grubości około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli(...)smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę. Po kilku minutach rozmieszać go widelcem i odstawić do wystudzenia. Do kuskusu dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno szalotkę, pestki granatu oraz dorpawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy. W kielichu blendera umieszczamy
DefinicjaSmakuśmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę (mają zbieleć) Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy. Dodajemy wodę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę (mają zbieleć) Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy. Dodajemy wodę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPowidło z dyni i pomarańczy Składniki : 2 kg dyni 2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka(...)dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce tak jak dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około 10 minut. Przekrawamy na ćwiartki wyciągamy
Przepisy i porady kulinarnestarta skórka) 3/4 kostki masła 4-5 łyżek miodu WYKONANIE: krem przygotowuję w kąpieli wodnej do miski wrzucam sok i skórkę z cytryn, masło, jajka i miód umieszczam miskę nad gotującą się wodą i mieszam składniki, aż się rozpuszczą i połączą gotuję mieszankę ok. 20 minut, aż powstanie gęsty krem przelewam przez sito, aby pozbyć się skórek z cytryny odstawiam
Upiecz sobie babeczkęnazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość według potrzeb) - wrząca woda - różowa sól himalajska - kukurydza - czosnek - dymka ze szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna (skórka z całej i sok z 1/2) Dodatkowo: - pesto z buraków pieczonych Do dużej miski odmierzamy potrzebną ilość kuskusu, solimy, zalewamy wrzącą wodą(...)woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 8 – 10 minut. Kroimy dymkę ze szczypiorkiem, w drobną kostkę kroimy ząbki czosnku. Cytrynę dokłanie szorujemy, wyparzamy. Przy użyciu specjalnego nożyka obieramy skórkę, drobno siekamy (możemy zetrzeć ją na drobnej tarce). Odsączamy kukurydzę z zalewy. Zdejmujemy folię z miski i widelcem rozpulchniamy kaszę. Dodajemy dymkę
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego otarta skórka z połowy cytryny lukier 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki przegotowanej wody posypka kolorowa Na samym początku jajka umyć, wytrzeć i białka oddzielić od żółtek. Cytrynę sparzyć, a skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja starłam tylko połowę(...)cytryny). Żółtka przelać do miski i miksować, co jakiś czas dodając zwykły cukier. Miksować, aż uzyskamy jasny kolor, a składniki się ze sobą połączą. Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym
Ugotowaćdomu. Polecam! Składniki : 200g spagetti 150-200g tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki kaparów kilka gałązek szczypioru lub dymki dwie szczypty płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente, zostawić nieco wody z gotowania. W dużej(...)misce rozdrobnić tuńczyka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, połowę kaparów (posiekanych), szczypior lub dymkę (drobno pokrojoną), sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Do tuńczyka dodać niewielką ilość wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać spagetti, dokładnie wymieszać aż makaron połączy się z sosem tuńczykowym. Nałożyć na talerze, posypać pozostałymi kaparami i od razu podawać
Codzienne Gotowaniewyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować
Mała Cukierenkaokraszone masełkiem z cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 250 mąki ziemniaczanej łyżeczka chrzanu trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki startej skórki z cytryny Przygotowanie: obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu; następnie odlewam wodę, chwilę odparowuję na ogniu, potem tłukę je dokładnie w garnku lub przepuszczam przez praskę; do masy dodaję mąkę
Zasmakuj Kuchnioleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Do jeszcze gorącej kapusty dodajemy
Rozpustne gotowanie