woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:334/1096)

ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 225

łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (ja użyłem w połowie z wodą gazowaną), 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki oliwy (aby lekko natłuścić ciasto), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub łyżeczka proszku do pieczenia), łyżeczka soku z cytryny (lub inny kwasek do reakcji z sodą oczyszczoną), 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie inne słodziwo) – jeżeli ktoś(...)kawałki). Do miski przesiać mąkę przez sitko, dodać suche składniki jak cynamon i soda oczyszczona. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodajemy składniki mokre (jajka, mleko i woda gazowana, oliwa i miód odrobina soku z cytryny) i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest dość rzadkie, w konsystencji trochę przypominające ciasto naleśnikowe, ale jest trochę gęstsze. Wylewamy około 2/3 ciasta

Gar Zdrowia
Jabłka w zalewie imbirowej 143

łyżeczka goździków Przygotowanie   Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroiłem na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyłem, cienko obrałem ze skórki, wycisnąłem sok. W rondlu zagotowałem 3 szklanki wody z cukrem, goździkami, imbirem, laskami wanilii i cynamonu, sokiem oraz skórką z cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od czasu

R'n'G Kitchen
Pianka truskawkowa na biszkopcie 169

cytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Mus truskawkowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wmieszać serek. Śmietanę ubić, dodać do masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić

Pełny talerz
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI 146

marchewki1 pietruszkakawałek selera1 seler naciowysólpieprz białyliść laurowyziele angielskieodrobina cytrynyWykonanie:Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane

Walijskie Pichcenie
Makaron z krewetkami i szpinakiem 105

dużych krewetek Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 4 szklanki szpinaku ¼ szklanki parmezanu 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj (często mieszając), aż będzie al dente. Odcedź i odstaw makaron. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną(...)końca usmażone. Dodaj oregano, szpinak i gotuj. Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 966,6 kcal Białko: 175,8 g Tłuszcze: 59,9 g Węglowodany: 180,9 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia

ale Pysznie
Uda z indyka "na dziko". 142

zgniecionych jagód suszonego jałowca 3 goździki 1 cm kawałek imbiru (lub pół łyżeczki mielonego) 125 ml czerwonego, wytrawnego wina sok z jednej cytryny i kawałek wyszorowanej skórki (1x2 cm)      Jarzyny i cebulę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, wino, sok z cytryny i kawałek skórki. Raz jeszcze zagotowujemy, wyłączamy

Rozpustne gotowanie
Humus z kuminem, Tajemnica Filomeny 186

około 3zł), a drugie można zrobić samemu lub kupić w większych supermarketach (np. Piotr i Paweł). Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) ½ szklanki zimnej wody (lub wię cej) sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3-4 łyżki tahiny 3-4 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa lub zwykła Zmiksuj lub zblenduj ciecierzycę

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort pszczółka-z miodowymi spodami,biszkoptem i kremem 201

spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica 21 cm BISZKOPT 5 jajek 3/4 szkl cukru 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka 1250 ml 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)łyżki miodu  pół szklanki cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu spirytusowgo 10% 2 jajka PONCZ  1 łyżka soku z cytryny  2 łyżki wódki 100 ml wody łyżeczka miodu DODATKOWO DO DEKORACJI czekolada gorzka kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 167

żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier(...)upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej,wymieszać ,a następnie połączyć z pozostałą częścią masy serowej. Ubić śmietanę na sztywno,dodać

Przepisy i porady kulinarne
Poniedziałek: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 118

koktajlowych 3 ząbki posiekanego czosnku 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek siekanej pietruszki 1/3 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli planujesz zabrać makaron do pracy, albo odgrzać go później(...)posól i popierz. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj po kawałku 2 łyżki masła, mieszając żeby ładnie rozpuściło się w sosie. Wlej łyżkę soku z cytryny i zamieszaj. Krok 3 Dodaj kilka łyżek wody spod makaronu do sosu z krewetkami, wymieszaj. Odcedź makaron. Przełóż do garnka z makaronem krewetki z sosem, dodaj pomidorki, posiekaną natkę pietruszki, parmezan. Wymieszaj. Smacznego! Artykuł

Niedzielny kucharz
Smaczny obiad z dorsza 113

duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 600 g ugotowanych ziemniaków 25 g masła 100 ml ciepłego mleka Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź(...)marchewkę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza

codojedzenia
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 177

rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź(...)wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli

karmelowy
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 125

miodu 50 gramów płatków migdałów garść świeżej kolendry 2-3 łyżki pestek granata sól świeżo mielony czarny pieprz Składniki na kuskus: 1 szkl kuskusu 1 cytryna 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz woda P odudzia z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać przyprawy (paprykę, kurkumę, kumin, imbir, płatki chili, cynamon). Kurczaka(...)miski. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kuskusu i przykryć miskę talerzykiem lub pokrywką. Po ok 5 minutach kuskus powinien wchłonąć całą wodę. Wzburzyć go lekko widelcem, wmieszać posiekaną natkę pietruszki, sok i skórkę z ok 1/2 cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów, świeżą kolendrą i pestkami granata. Potrawkę z kurczaka podawać

olalacooking
PIECZONY KALAFIOR, SMAŻONY ŁOSOŚ 142

kurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny  Sposób przygotowania: Rybę dokładnie płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.  łososia kładę skórą

W kuchni Karmel-itki
ZIELONY KOKTAJL 145

Podobno wszytsko to co zielone to samo dobro dla naszego organizmu :) Zapraszam i NA ZDROWIE :)  SKŁADNIKI dla 1 osoby: 150 ml wody niegazowanej 3 garście szpinaku 1 pęczek natki pietruszki 1 łodyga selera naciowego Sok z cytryny ok 3 łyżki 2 łyżeczki młodego zielonego jęczmienia PRZYGOTOWANIE:  Do kubka blendera wkładam umyty świeży szpinak. Ja dałam(...)garści. Następnie łodygi selera myję i kroję na pół dodaję do kubka. Natke pietruszki myję również dodaję do kubka. Wyciskam 3 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodaję 2 łyżeczki mielonego jęczmienia. Dodaję wodę. Blenduję do połączenia składników i powstania jednolitej konsystencji. Piję od razu

Gotowanie Patki
Złoty koktajl z kurkumą 114

barwi  na żółto.   Składniki na 2 porcje: 1 duża pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 kłącze kurkumy 3- cm kawałek imbiru 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu Wykonanie: obrać owoce, imbir i kurkumę na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze kawałkami owoców i zblendować do pożądanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z pesto z rukoli i gorgonzoli (Pasta al pesto di rucola e gorgonzola) 135

cytryny i sok z cytryny z oliwą extra vergine. Ugotuj makaron al dente. Pesto wymieszaj z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron wymieszaj z pesto. Udekoruj cytryną i miętą. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Sajgonki z warzywami 117

sajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda Dip: pół łyżeczki oleju sezamowego sok z ćwiartki cytryny łyżka oleju arachidowego łyżka oliwy 2 łyżki sosu sojowego Moczyć płat papieru ryżowego w wodzie aż zmięknie. Osączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Przełożyć na deskę

Weekendy w domu i ogrodzie