woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:340/1096)

Zielono mi! 192

spróbujcie koktajlu w kolorze Shreka! :D   Owocowy koktajl ze szpinakiem Potrzebujesz: 50g świeżych liści szpinaku 1 mały banan 3 połówki brzoskwiń 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka miodu 3/4 szklanki wody / zalewy z brzoskwiń ( jeśli są z puszki) Sposób przyrządzenia: 1. Zmiksuj wszystko na gładko i pij! :) Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Multi-kulti 181

wrzucam pełne składniki :) Porcja dla całej rodziny! Wieloowocowy koktajl z imbirem Potrzebujesz: 1 kiwi 1 pomarańcza 1 banan 1 jabłko kilka kropel soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 500ml wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na koktajl. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z czereśniami, cytryną i cydrem 153

cukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla . Ustawić mikser na wolne obroty i wlewać powoli olej. Dorzucić skórkę startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem . Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal

Grunt to przepis!
Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką 350

obraniu i bez nasion) 2-3 łyżki majonezu 1 płaska łyżka chrzanu tartego 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż

Ala piecze i gotuje
Mini torcik czekoladowy 216

oleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem

Kuchnia Danusi
SAŁATKA Z GRILLOWANEGO ANANASA I KREWETEK 206

winegret :  sok z 1/2 cytryny  5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka musztardy  sól, cukier, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 255

myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem lub bitą śmietaną. P rzepis na truskawki

naRuszcie
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 156

HUMMUSY  Aktualnie w ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami.  Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają

Zdrowie na języku :P
Piwo imbirowe. 185

nuty imbiru i cynamonu. Chłodzi i jednocześnie ciepło szczypie w język! Ale fajnie :) Składniki: 100 g startego świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić

zadanie-gotowanie
Botwinka z ziemniakami 138

marchewkę,ziemniaki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować. botwinka z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Koktajl bananowo-winogronowo-szpinakowy. 168

Składniki: 1 banan 15 winogron czerwonych 2 garście świeżego szpinaku 170 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 cytryny Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera razem z resztą składników oraz z wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Smacznego

Moje-pitraszenie
Wegański pad thai z tofu 160

tofu 2 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki sok z jednej limonki lub cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów arachidowych   * najlepszy będzie płaski i szeroki  ** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori  Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można

wegujemy
Pomysł na obiad 207

jajka i bułki tartej. Surówka z tartej marchewki z łyżką chrzanu ( przepis ), plus surówka z gotowanych, tartych buraczków z cebulą, doprawiona solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( przepis ). Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, nie tłuczone. Artykuł Pomysł na obiad pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
KOKTAJL OWOCOWO - WARZYWNY 209

jest, czas pomyśleć o detoksie organizmu. Koktajl z imbiru, szpinaku, kiwi i cytryny doskonale się sprawdzi. 3 minuty roboty.   Składniki:  2 kiwi  pół cytryny 1 średni korzonek imbiru szklanka wody mineralnej  Sposób przyrządzenia Owoce umyć i obrać ze skórki, imbir koniecznie skrobiemy łyżeczką, żeby wszystkie niezbędne witaminy zostały na miejscu. Wszystko wrzucić do dzbanka, zblendować, dodać

pieprzny smaczek
Hummus z suszonymi pomidorami 146

święta). Sprawdź również jak zrobić tahini . Składniki: Ciecierzyca – 200g ugotowanej Tahini – 20g Suszone pomidory – 8 sztuk Sok z cytryny – 1/2 cytryny Czosnek – 1 ząbek Olej – 60ml Woda – 100ml Oregano – 2 łyżeczki Sól, pieprz i chili do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce lub kielichu blendera i miksuj na gładką, kremową masę

Blendman
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ 218

łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut. Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko

Ostra na Słodko
Jak usunąć osad po herbacie z czajniczka. 148

czajniczka po herbacie usuniesz w następujący sposób : Wlewamy do czajniczka ( do pełna ) ciepłą wodę zmieszaną z sokiem z połowy cytryny, pozostawiamy na kilka godzin np. na noc. Następnie myjemy czajniczek za pomocą szorstkiej ściereczki lub myjki do mycia naczyń. Zamiast soku z cytryny możemy wsypać łyżeczkę kwasku cytrynowego

Przepisy i porady kulinarne
Prosty gulasz ze słodkich ziemniaków i papryki 167

pokrojone warzywa i smaż je około 5 minut. Dolej syrop klonowy i poczekaj jeszcze chwilę, aż odrobinę się skarmelizuje.  Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki wody. Następnie całość zamieszaj, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Gotowy gulasz posyp wcześniej uprażonym sezamem i podawaj z kaszą kuskus.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Ciasto Milky Way 235

Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody. Na biszkopt wyłożyć mleczną masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.Wierzch polać czekoladą. Gotowe! Dodatkowo jeden blat posmarowałam konfiturą borówkową dla urozmaicenia smaku, ale nie jest to konieczne

Tagebuch po polsku
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 244

zastawić na 30 minut aby odpoczęło  piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika  wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do  1/5 szklanki zależy

W królestwie smaków Beaty
Baklava 199

sobie zdrowo dosłodzić!  Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo  150g masła 300g orzechów włoskich 150g cukru 1 łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą

Cakes By Kejt
Napoje chłodzące część I 177

Napój chodząco orzeźwiający  0,5 litra wody gałązka świeżej mięty 3 plasterki cytryny bez skórki, bo ona powoduje że będzie gorzki kilka kostek lodu

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kalmary faszerowane amarantusem 180

papryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, 200 ml wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną cukinię i kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką

Gotowanie jest łatwe
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 160

gram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez

Mango Papaja
Cytrynowo- waniliowa panna cotta z musem z mango 250

cytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym.  Do wystudzonej żelatyny dodajemy

DefinicjaSmaku
sos cytrynowo-cynamonowy 150

lubi imbir,) szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna mala łyżeczka cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżki duże miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.wody Wykonanie Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo 10-15 minut. Dodać przyprawy i miód i g otować jeszcze

w mojej kuchni
Hummus z burakiem 185

pysznym smakiem.   Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt

Mango Papaja
jagodowa zupa mojej babci 177

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 162

szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki

Smaki Ewy
Surówka z cukinii z dodatkiem bazylii i czosnku 173

przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą

Smaki Ewy
zupa jagodowa mojej babci 151

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Gazpacho 238

Składniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli

Mango Papaja
Biszkopt z musem truskawkowym 195

mascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
koktajl ze szpinaku 173

składniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Pączki hiszpańskie 179

mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).  Przygotowanie lukru:  200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki? Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków. Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/

Mania Wypiekania
Ekstrakt cytrynowy 167

się sprawdzi, ale wierzę w autorkę  oryginalnego przepisu , bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Tylko nie miałam ozdobnej buteleczki i wykorzystałam zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania  dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam

Kuchenne zapiski Edyty
Rozgrzewająca herbata na chandrę 205

Komentarz jest właściwie zbędny. :) 2 saszetki czerwonej herbaty (roiboos/ pu-ehr) korzeń imbiru kora cynamonu 3 ziarenka kardamonu 4 goździki 2 plasterki cytryny Parzymy herbatę w połowie litra wody. Jeśli lubimy - dosładzamy ją, dopiero później dodajemy przyprawy. Imbiru 2 plasterki i mały kawałek kory cynamonu łamiemy na kilka części. Trunek na poprawę humoru jest gotowy. Można również dodać do niego

Kuchenna Kontrrewolucya
Tarta z bananami i kajmakiem 175

nawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze

Wielki apetyt
Botwinka z jajkiem 199

dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem

O kuchni z uczuciem
Ananas i mango 169

świeży smak i soczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce

Pink Envelope
Fakty i mity żywieniowe #2 193

zamiast słodzonych płatków śniadaniowych kupuj zwykłe, owsiane i dodawaj   do nich owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy

Powiedz dietom nie
Pomarańczowiec 273

pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec

Kuchnia domowa Ani
Biały Barszczyk babci Jadzi 222

będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne

Tanio szybko zdrowo
Pomarańczowy krem batatee 255

dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Jak wzmocnić odporność? 192

tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu

Powiedz dietom nie
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 177

łyżek masła, krojonego na drobne kawałki  ¼ szklanki miodu (dałam więcej)  2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny  2 jajka, roztrzepane  ¼ szklanki ciepłej wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych

KUCHARNIA
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 204

Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że

kulinarnyJa
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 212

patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę

Moniki Smakołyki
Farfalle z łososiem wędzonym 297

oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć

Stare Gary
Marchewkowa galaretka 265

marchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Pij zielone-koktajl z jarmużu i ananasa 201

ulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki na 2 porcje:kilka lisci jarmuzu1/4 ananasakawalek swiezego imbiru1 szklanka wody mineralnej1 lyzka soku z cytryny lub limonkiWykonanie: Skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac .Wypic bezposrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 198

stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu

UgotujmyTo.pl
Puree z selera 240

puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtemPodstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki  Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka arbuzowo-jogurtowa 203

 Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy

Food Square
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 138

Jak pojawia się sezon na rabarbar to musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale

Z Majeczką w kuchni
SzaFran Spaghetii 209

dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK

Pasje Jolki
Zupa PHO z kurczakiem 480

wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna   Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy

Taste Of My Day
Sok z płatków róży 171

Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną.Zalewamy 1 litrem przegotowanej  letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy

Anioły w kuchni
Ciasto daktylowe z melasą 230

cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki  4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu

Apetyczna babeczka
Biszkopt z jabłkami 400

Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier

Kuchnia Danusi
Tort urodzinowy 246

Uwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos

Kuchnia Danusi
Jajko w koszulce, z wędzonym łososiem i figą! 202

pistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie pysznie! ;-D Buziak

SMYKWKUCHNI
Galaretka cytrynowo- imbirowa 229

cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do syropu z cukrem i skórkami cytryny, dosypać resztę

Proste Potrawy
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 253

rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z czarnej porzeczki 220

cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru.   Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół

Z miłości do słodkości
Racuszki bananowe 176

Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Przeczytaj cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami 579

The post Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
MOJITO MELONOWE NA PIERWSZY DZIEŃ LATA. 210

pochodzi z portalu, dla którego prowadzę dział kulinarny - Elegancka.pl MELONOWE MOJITO. /zainspirowany TYM przepisem; / 1/3 świeżego melona 1/2 pęczka mięty sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny) 200 ml rumu cukier brązowy woda gazowana lód Melona obieram, kroję na małe kawałki i wraz z miętą, cukrem brązowym i sokiem z limonki miksuję blenderem. Dodaję rum. W szklankach układam kostki lodu

W kuchni Karmel-itki
Gruszki w kremie angielskim 198

łyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem 253

wody lub bulionu drobiowego1-2 cytryny1 duża marchewkakawałek selera1 cebula2 łyżki masłasól z pieprzem Kamis100 ml słodkiej śmietankinatka pietruszki do posypaniaPierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny

Monia miesza i gotuje
Sałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i żółtym serem 213

Post Sałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 213

zależy od tego jak duży jest garnek, czy owoce są dojrzałe i słodkie, a przede wszystkim od tego, jaki sami lubicie.  W garnku zagotować wodę z cukrem, wanilią i goździkami. Wrzucić połówkę cytryny. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować ok. 5 minut. Podawać schłodzony.  Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje wprost z chochli(...)słojach, na zimę/  Należy zebrać jak najmniejsze papierówki, najlepiej jeszcze nie do końca dojrzałe, prosto z drzewa. Umyć i układać ciasno w wyparzonych słojach. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i goździkami. Zdjąć z ognia i przelać do słoi tak, by zakryła ułożone w nich owoce. Dokładnie zamknąć.  Kompoty pasteryzuję sposobem Babci - po kilka słoi przekładam

KUCHARNIA
Rolada zyg-zak z truskawkami 503

jednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać(...)brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody 10 truskawek przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim

Trzeci talerz
tabule owocowo orzechowe 209

nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty.  W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać(...)Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców),  następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy

Miód i pieprz
tabule owocowe 139

nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty.  W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać(...)Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców),  następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy

Miód i pieprz
Hummus 144

użyć konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, a jeśli lubisz także kumin.  Hummus Składniki: 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania: oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki Przygotowanie(...)blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody.  Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki. Doskonały dodatek do surowych

Moja smaczna kuchnia
Sałatka brokułowa z pomidorami 173

ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 jogurt naturalny lub 1/2 pojemnika śmietany sól pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuły czyszczę, gotuję w osolonej wodzie, studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo i kroję w ósemki. Pomidory oparzam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w ósemki. Ogórki obieram i kroję w plasterki

Bea(u)ty kitchen
Biały barszcz na kiełbasie 177

masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu około

kgwjanczewo