Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach wlewamy sok z cytryny. Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy
AZgotuj!talerzu 😋 Jeśli macie brokuły mrożone, też się tutaj nadadzą 😊 Sałatka jest łatwa i szybka w wykonaniu. Składniki : świeży brokuł ok. 100 g wędzonego łososia kiełki rzodkiewki cytryna oliwa sól kilka kostek lodu Zagotować wodę. Porządnie osolić. Brokuł podzielić na różyczki wielkości "na jeden kęs". Różyczki wrzucić na osolony wrzątek tak, by łodygi były w nim zanurzone. Gotować(...)zimną wodę z kostkami lodu. Brokuły odcedzić i wrzucić do miski z zimną wodą. Ten zabieg pozwoli utrzymać żywo zielony kolor brokułów. Odcedzić. Brokuły wyłożyć na półmisek. Łososia podzielić na kawałki i ułożyć na brokułach. Posypać kiełkami. Całość polać oliwą i skropić z sokiem z cytryny. Bardzo dobrze pasuje tu też guacamole . Co jakiś czas zdarza mi się przeczytać jakąś
Weekendy w domu i ogrodziemleka 3 średnie jabłka 4 białka jaj stewia do posłodzenia 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 2 łyżki skórki z cytryny i 2 łyżki soku 4 łyżki wody konfitura z żurawiny Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż będą miękkie. W połowie mleka namaczamy żelatynę, drugą połowę zagotowujemy, wlewamy
Dieta moja pasjaręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią. Cytrynę i pomarańczę myjemy w letniej bieżącej wodzie. Następnie sparzcie owoce wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok- powinno być go niewiele ponad pół szklanki. Mleko skondensowane wlejcie
Karo in the Kitchennajmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka octu kolorowe posypki do dekoracji ( użyłam kuleczek zbożowych w różowej skorupce od Delecty) Z wody, cukru i octu gotujemy syrop. Białka ubijamy na parze
Cynamonowe szczęścieodchudzanie, niweluje łaknienie. Składniki: 2-3 plasterki świeżego imbiru 250 ml wrzątku opcjonalnie 1-2 plasterki cytryny lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny Przygotowanie: Zalać imbir wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odczekać około 2-5 minut aż woda nabierze mocno imbirowego smaku i aromatu. Opcjonalnie można dodać sok lub plastry świeżej cytryny. Smacznego
KreatywnePinypewno się każdemu przyda :) Podaje przepis na podwójną porcję, gdyż wg mnie pojedyncza to za mało :) Składniki: 400 kwiatów mniszka lekarskiego 1litr zimnej wody 1kg cukru 2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy * Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy(...)zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do następnego dnia. Napar musi się moczyć około 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy
Smakowy Rajprocencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły goryczkę. Rozmrożoną aronię i liście wiśni gotować przez 1 godzinę na małym ogniu, pod koniec
Jadło i czytadłodorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól , pieprz , chili , świeży rozmaryn** cytryna SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki.Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki.Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy
Ostra na Słodkojego wersje: - na ciepło - na zimno (z kostkami lodu) 2 łyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej wody. Następnie dorzucić należy kilka półplasterków cytryny, pomarańczy lub mandarynki i kilka gałązek świeżej mięty. Opcja 2: Zamiast pomarańczy i mandarynek można dać tylko cytrynę i maliny. www.kuchniasmakow.blogspot.com Sama
Kuchnia smakówmogłabym go podać, więc uznałam, że użyję awokado, które od jakiegoś tygodnia dojrzewało w mojej kuchni. Początkowo planowałam zblendować je z sokiem z cytryny i świeżymi listkami bazylii.. Brakowało czegoś- jakiegoś płynu. Uznałam, że woda, mleko czy coś w tym stylu, jest zbyt "zwykłe". Myśląc, czym mogę rozrzedzić mój sos, piłam zieloną herbatę. Dalszego przebiegu sytuacji można się domyśleć(...)kawałek cukinii, kilka orzechów nerkowca WYKONANIE: makaron gotujemy ok 5 min we wrzącej wodzie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą przygotowujemy napar z liści zielonej herbaty (parzymy ok 1 min)- odstawiamy do wystygnięcia awokado obieramy, umieszczamy w misce z sokiem z cytryny, młodym jęczmieniem, zaparzoną zieloną herbatą, bazylią i przyprawami- całość dokładnie blendujemy cukinię możemy upiec w piekarniku lub uparować - dobrze
healthy dreamstwardo 3 ogórki kiszone - średnie 1 cebula - mała 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego pieprz cytrynowy - do smaku sok z cytryny - do smaku Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstawić do moczenia - jeśli płyn nie przykryje całej ryby, można dolać trochę zimnej wody . Po 1 godzinie mleko wylać, filety ponownie wypłukać, osuszyć(...)pokroić w kostkę. Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, wrzucić do wrzątki i ugotować w łupinkach - stan ugotowania sprawdzać widelcem; lepiej żeby były lekko twardawe, niż zbyt miękkie i rozpadające się . Ogórki kiszone oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco
Grunt to przepis!biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki 30%, 1 łyżeczka do kawy soli, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 14 g żelatyny, sok z cytryny, owoce do przybrania Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, co jakiś czas uzupełniając wodę tak, aby puszka była cały czas przykryta. Mleko odstawić do ostudzenia. Dno tortownicy wyłozyć papierem do pieczenia. Biszkopty przyciąć(...)długości. Każdy biszkopt (stronę bez cukru) skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć biszkoptami boki i dno tortownicy (stroną z cukrem do tortownicy). Dłuższymi boki, krótszymi dno. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 50 ml letniej wody, dokładnie wymieszać, wstawić do garnka z gorącą wodą i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić. Nie przebić! Lepiej chwilę krócej ubijać, niż
królestwo garówpęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli morskiej ⅓ łyżeczki skórki otartej z cytryny ( tylko żółta, zewnętrzna część) ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól oliwa lub olej WYKONANIE Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Natkę pietruszki siekamy. Do miski wkładamy mięso(...)mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną cebulę, czosnek, skórkę otartą z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką i roztartym koprem włoskim. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 10-12 porcji i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe, owalne kotleciki. Każdy delikatnie spłaszczamy w dłoniach, nacieramy oliwą i nakłuwamy na osączony patyczek. Dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i przecieramy
cool and mintywypieków 70 g masła Szczypta soli 2 łyżki spirytusu lub wódki olej roślinny do smażenia Gla zura lukrowa: 1 szklanka cukru pudru 4 – 5 łyżek gorącej wody Kilka kropel naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto; Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy suche drożdże, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz cukier, wlewamy dość ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto(...)każdej strony kilka minut aż będą upieczone i złociste. Upieczone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, zostawić do wystygnięcia. Glazura: Cukier puder utrzeć z wodą oraz odrobiną cytrynowego aromatu, polać pączki, zostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego
Wanilia i Kardamon