woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:311/1096)

Nernik - wegański sernik z nerkowców :) 135

Masa serowa: 300 g nerkowców (Edena) 70 g ksylitolu w pudrze (Edena) 125 ml mleka kokosowego (Edena) 1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka soku z cytryny  Przygotowanie: Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez noc.  Spód przygotuj poprzez zmiksowanie wszystkich składników w malakserze do ich połączenia. Masa nie musi być idealnie zmielona, ważne żeby się spójnie kleiła

Zdrowie na języku :P
JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BOBU? ARABSKA KUCHNIA PEŁNA SMAKU! 122

sumaku - 1 łyżka sezamu - 1/5 szklanki wody WYKONANIE; Bób, wodę, czosnek, tahini i oliwę umieść w blenderze zmiksuj na gładką masę, gdyby była za gesta dodaj wody. Dodaj przyprawy i sok z cytryny, zmiksuj i dopraw do smaku solą. Całość włóż do lodówki na minimum 2 - 3 godziny aby smaki się przegryzły. Hummus przełóż do miseczek, zrób wgłębienie, posyp przyprawami

SMYKWKUCHNI
Babeczki jogurtowe z letnimi owocami 86

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub olejek waniliowy według uznania owoce – jagody, porzeczki Lukier: 15dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Składniki polewy ucieramy w miseczce na jednolitą, gładką masę. Wykonanie : Do miski wlewamy jogurt. Do kubeczka po jogurcie wlewamy olej (tyle samo co jogurtu) i przelewamy

Kasia i jej kobiecy świat
KOKTAJL Z ARBUZA I MALIN 210

koktajl z arbuza i malin przygotujecie w kilka minut, a oprócz orzeźwienia dostarczy Wam wielu cennych witamin 🙂 Składniki: – 400g arbuza – szklanka malin – 200ml wody – opcjonalnie sok z 1/2 cytryny Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Maliny Czytaj więcej → Artykuł KOKTAJL Z ARBUZA I MALIN pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
TARTA Z FASZEROWANYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JAJKAMI POCHE 109

zapiekamy ok. 18-20 minut w 170C. Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę parmeńską i ugotowane wcześniej jajka w koszulce ( ok. 1,5 minuty we wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny i soli ). Chwilkę zapiekamy, posypujemy świeżymi ziołami i zajadamy na gorąco! Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto szpinakowe z czarną porzeczką 225

każdej strony margines około 2 cm , dzięki temu uzyskamy równy blat ciasta, ponieważ brzegi ciasta zawsze są nieco wyższe. Odkrojone brzegi pokruszyć na drobno. Sok z połówki cytryny wymieszać z 150 ml wody i nawilżyć nią biszkopt. Biszkopt włożyć do formy. Drzem podgrzać wraz cukrem pudrem i galaretką do całkowitego jej rozpuszczenia (nie gotować). Schłodzić. Zimną śmietanę ubić i dodać

Jadło i czytadło
Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) 382

serdecznie i życzę pięknego weekendu ;):) SKŁADNIKI 350 g ricotty 200 g kaszki semolino 100 g cukru 50 g masła 500 ml mleka 500 ml wody  1 laska wanilii 1 cytryna 4 jaja szczypta soli **** INGREDIENTI 350 g di ricotta 200 g di semolino  100 g di zucchero 50 g di burro 500 ml di latte

La grande e la piccola cuoca
Red Velvet Cake 242

jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 200ml maślanki 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego) Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy 475

jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady

Smakołyki Asi
Baklava 119

migdałów) 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru pistacje drobno posiekane do dekoracji  200 ml klarowanego masła roztopionego  syrop szklanka cukru 2 łyżki miodu 180 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny  Przygotowanie:  syrop wszystkie składniki syropu zagotować w małym garnku, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 minut, aż powstanie konsystencja syropu. Odstawić do ostygnięcia

Niezły Młynek
Makowiec na kruchym spodzie 192

szklanki miodu dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g) szczypta soli Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 6 łyżek zmielonych biszkoptów   Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Przeczytaj cały przepis - Makowiec na kruchym spodzie at AleTorcik

AleTorcik
JAK ZROBIĆ DOMOWY SOK POMARAŃCZOWY 111

też , a co najważniejsze , jest bez konserwantów i różny dodatków smakowych w tym aspartamu.Wszystko jest na naturalnych składnikach i bardzo polecam ten przepis.Zapraszam. 1 duża pomarańcza 1 cytryna 30 dag.cukru 4 litry wody 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ************************************************* Przygotować dwa garnki. Owoce sparzyć ,przekroić na cztery części każdy.Do jednego  garnka wlać litr wody , dodać pokrojone wraz ze skórką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
makowa panienka 138

mieszając). W osobnym naczyniu miksujemy masło z sokiem oraz skórką z cytryny. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: poncz (50 ml soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto cytrynowe + przepis na olejek cytrynowy. 129

razem. Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200 stopni, Do złotego koloru i suchego patyczka.  Przepis na olejek cytrynowy Cytrynę umyj i sparz gorącą wodą, zetrzyj skórkę na cieniutkie wiórki, zalej olejem rzepakowym. Całość wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Po 2-3 tygodniach należy odcedzić

Kurnikowo
SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM ORZECHOWYM 107

jest u mnie z sosem z tego przepisu. Składniki: masło orzechowe słodko-pikantny sos chilli sos sojowy olej sezamowy czosnek sok z limonki (lub cytryny) ostra papryka pieprz sól woda cukinia zawsze robię ten sos „na oko” – do [...] Artykuł SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM ORZECHOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Domowe syropy. 3 sposoby na odporność, kaszel i przeziębienie 163

dziennie, dla dorosłych 2 łyżki dziennie. Czosnek i sok z cytryny mają właściwości antyseptyczne , rozpuszczają wydzielinę oraz niszczą bakterie. Małym dzieciom podajemy syrop bez miodu. Czosnek, dwie cytryny i szklanka przegotowanej zimnej wody. Syrop z czosnkiem i cebulą  Dwie duże cebule  pokrój w plasterki i zasyp cukrem, dodaj 6 ząbków czosnku startych na tarce lub przeciśniętych praską. Odstaw

Kurnikowo
Aksamitne serniczki z musem z mango 177

sera twarogowego mielonego* • 1 torebka galaretki cytrynowej • 200 ml wrzątku Mus z mango: • 1 owoc mango - około 600 g** • 1 pełna łyżka żelatyny w proszku • 50 ml wody • 2 łyżki soku z cytryny

AniaGotuje.pl
Ciasto Kubuś 248

Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 200 g masła Wszystkie składniki powinny być

kulinarnyswiatdomi
Pyszna sałatka z kurczakiem 699

pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Sałatę myjemy i rwiemy

Różne smaki w kuchni
PULPECIKI Z MAKARONEM W SOSIE BAZYLIOWYM 166

ognia. Blendujemy wszystko na gładki sos. Sos ponownie umieszczamy na ogniu i trzymamy, aż lekko zgęstnieje.  Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem bazyliowym

Kuchnia MagdaLeny
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 150

boków tortu, a resztę wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (jeżeli lubimy bardzo wilgotne torty albo używamy śmietan fixu nasączamy każdą część wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem) i przełożyć masą śmietanowo-truskawkową. Wierzch i boki posmarować dość równomiernie wcześniej odłożoną bitą śmietaną. Truskawki pokroić na plastry i poukładać dowolnie na torcie.   Artykuł

Pieguskowa Kuchnia
Woda z miętą i cytryną 173

Najlepsza na upały woda :) Składniki: woda mineralna niegazowana kilka plasterków cytryny kilka listków mięty ewentualnie kostki lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dzbanku :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY TORT OKOLICZNOŚCIOWY 197

łyżki karobu, 4 łyżki melasy karobowej, 2 puszki mleka kokosowego (stała część). Masa kokosowa: 2 puszki mleka kokosowego (stała część), 2 szklanki płatków kokosowych, 100 ml wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki ksylitolu w pudrze.  Dodatkowo: Domowe czekoladki z TEGO przepisu, starta czekolada, jagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt

Jeść, by żyć w zdrowiu
ROSZPONKA Z BURAKAMI 147

proszę! Taki rarytas!  :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno

wege i kropka
Tort fistaszkowo-czekoladowy 129

temperatury pokojowej 40 g cukru 45 g mąki bezglutenowej biszkoptowej 5 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml oleju  Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 dużej cytryny 1 płaska łyżka cukru Masa fistaszkowa: 250 g masła lub dobrej margaryny 250 g masła orzechowego solonego 150 ml cukru pudru Mus czekoladowy: 350 g czekolady gorzkiej

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 176

będzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej cytryny 4 łyżki cukru ewentualnie 1 łyżka spirytusu Wykończenie tortu Wystudzony biszkopt przekroić na trzy lub dwie części - w zal eżności od w ysokości ciasta jaką uzyskaliśmy. Spodnią

Ze smakiem bez glutenu
Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego 152

pieczenia 25 ml oleju Masa fistaszkowa: 300 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej 1,5 szkl cukru pudru 250 g masła fistaszkowego Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 średniej cytryny 1 czubata łyżka cukru Polewa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru 2 płaskie łyżki kakao 3 - 4 łyżki

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto jabłkowa bajka 281

lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa: 1,2 kg winnych jabłek 4 łyżki cukru 2  galaretki agrestowe Dr.Oetker Masa budyniowo-śmietanowa: 1 szklanka śmietany

Wanilia i Kardamon
Humus - pasta z ciecierzycy 103

200g ciecierzycy   50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*)   2-3 łyżki soku z cytryny  2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem.  (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy humus można przechowywać w lodówce przez

Di gotuje
słodko kwaśna karkówka z ananasem, na wietnamską modłę 215

łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch cytryn mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą Mięso pokroić na cienkie plasterki, zamarynować przez przynajmniej 20 minut w sosie rybnym z cukrem. W międzyczasie pokroić: paprykę w paski ananasa w niezbyt grubą kostkę pomidory

stajnia gołębie od kuchni
Makowiec 111

cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 138

kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Ciasto : Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy

Różne smaki w kuchni
Koktajl z sałatą i awokado 142

Składniki: 1/2 awokado 5 liści sałaty 1 łyżka soku z cytryny 1 jabłko 250 ml wody 1 banan mały kawałek imbiru Jabłko obrać ze skórki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity, gęsty koktajl. Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne poranki

Moja Galeria Smaku
Śniadaniowy koktajl witaminowy. 164

gofry pełnoziarniste- przepis  tu Przepis na dwie porcje 1/2 świeżego ogórka - bez skórki 1 dojrzały banan trzy gałązki natki pietruszki 1/2 dużej cytryny - wyciśnięty sok 3/4 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki soku pomarańczowego- najlepiej wyciśnięty z pomarańczy 1 łyżka nasion chia Zmiksujcie wszystkie dodatki oprócz nasion chia. Możecie ewentualnie dosłodzić do smaku.  Do gotowego koktajlu dodajcie nasiona

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Blanszowanie – co to jest i jak się robi? 145

poddawania ich obróbce cieplnej trwa tutaj o 1,5 raza dłużej niż w przypadku wrzątku. Warzywa w większości blanszujemy od 2-4 minut. Do blanszowania pieczarek użyj wody z dodatkiem soku z cytryny. W przypadku pieczarek i innych grzybów, lepiej sprawdzi się blanszowanie na parze. Artykuł Blanszowanie – co to jest i jak się robi? pochodzi z serwisu Blog kulinarny

PysiaGotuje.pl
Śniadaniowa jaglanka z bakaliami 139

migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny

Book of spells
Klopsiki z indyka z kaszą jaglaną na parze w sosie pieczarkowym 170

natką pietruszki z sałatką według uznania. 12 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny

Book of spells
Pączki z piekarnika 4283

nadzienie: domowej roboty konfitura z wiśni  do posmarowania pączków: 1 żółtko 2 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody  do posypania:  karmelowa posypka Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia

Kolorowa kuchnia Elki
Smoothie z banana, melona, kiwi i jarmużu 85

jest w lodówce więc korzystam i robię kolejne smoothie.   Składniki: banan, melon, kiwi, jarmuż, woda, limonka. Przygotowanie: do blendera włożyć pokrojonego banana, melona, kiwi. Wlać trochę wody, soku z limonki lub cytryny, zblendować, przelać do szklaneczek i wypić

Państwo Wojtczuk gotują
Herbata mrożona Posti 90

takie zapowiada się lata filiżanka mrożonej herbaty przyniesie orzeźwienie. Bo nic tak, jak mrożona herbata nie gasi pragnienia. Do przygotowania potrzebujemy 1 saszetkę herbaty mięty z cytryną j Posti , 1/2 litra wody sodowej, cytrynowej, lód, mięta, pomarańcza.Najpierw musimy

Kulinarne pyszności Molki
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 137

ząbki drobno siekamy wraz z cebulą,i szklimy na oliwie.Dodajemy ostatnią część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę.Mieszamy .Doprawiamy trzema szczyptami oregano,ponownie mieszamy.Dodajemy odrobinę skórki z cytryny i zmiksowane pomidory.Dolewamy odrobinę wody,doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem.Mieszamy,gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu czyli na małym ogniu redukujemy ilość sosu( odparowujemy na małym gazie). Gotowy sos wlewamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Razowa rustykalna szarlotka 124

średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową 173

porządna 1 łyżka cukru – czubata 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości ) Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą ziemniaczaną , związujemy . Parzymy w piekarniku

Ogrodnik w podróży
Baklava 130

ciasta filo 500 g mielonych orzechów włoskich szklanka masła klarowanego 1 łyżka cynamonu pół szklanki zmielonych pistacji pół szklanki cukru na syrop: 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny opcjonalnie 1 laska cynamonu 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru Wykonanie: Masło roztapiamy. Orzechy, cynamon i cukier mieszamy i dzielimy na 3 części. Ciasto filo

Pysznie & Pięknie
Pasztet drobiowy z orzechami. 120

imbiru sól i pieprz do smaku 2- 3 łyżki manny Orzechy ścieramy na tarce na drobne wiórki, tzn na tym ostrzu na którym ociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu

Dieta moja pasja
Ciastka przez maszynkę z marmoladą 189

masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny  Dodatkowo: cukier puder, gorąca woda dowolny olejek (u mnie rumowy) Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej

My simple kitchen
Makaron z kremowym sosem szczawiowym 118

było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski

R'n'G Kitchen
Rolada jagodowa w kratkę 128

zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę

wesoła kuchnia
PIETRUSZKOWO - SELEROWA BOMBA WITAMINOWA 108

SKŁADNIKI : 1 pęczek natki pietruszki 1 banan 2 pomarańcze 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny  1 spory kawałek selera naciowego kiełki do dekoracji                                                                 PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 536

rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać. 1. Najlepiej zacząć

Gotowanie...to proste !
Ostatnie dni do świąt 160

umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie.   Na dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę i obrus. Jeśli chcesz żywą choinkę to najlepszy czas, aby ją kupić

Gotuję Testuję
Zapiekanki 107

pietruszki, Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby umyć, odciąć korzonki. Pokroić w grube plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na dwóch łyżkach masła. Dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę posmarować masłem, Ułożyć na niej pieczarki z cebulą, posypać liśćmi pietruszki i serem

królestwo garów
Cukinia pod migdałowym beszamelem 176

ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut z dodatkiem masła, posiekanej cebuli, soli i przyprawy naturalnej

Smakuje zdrowo
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 171

Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre

Plate of Joy
Pierś smażona w papierze do pieczenia 141

skórki i kroimy go w ćwiartki, pomidora smażmy i kroimy w ćwiartki , sałatę myjemy i rwiemy w palcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja

Różowa kuchnia
Spaghetti bolognese 154

cebulą. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion, pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem. W osolonej wodzie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron. Na końcu połącz makaron z sosem, posyp tartym parmezanem. Ja dodałam także - zamiast bazylii - natkę pietruszki. Do woli, oby świeże

Zasmakuj Kuchni
Napój na upały i.. płaski brzuch. Letni detoks. 32408

zwykłej wody kilka składników, by zamieniła się w oczyszczający z toksyn napój, który pomaga na płaski brzuch, a przy tym jest niezwykle orzeźwiający i nawadniający. Mowa o wodzie z dodatkiem ogórka i cytryny. Ja wzbogaciłam ją jeszcze o rozmaryn i miętę, a zamiast cytryny użyłam limonki.   W okresie letnim marzymy o tym, […] Artykuł Napój na upały

Wiszniówka
Nalewka truskawkowo-cytrynowa 146

kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy

Bajeczna Kuchnia
Gryczane babeczki z bananami i orzechami 176

szczypta soli 1 szkl orzechów włoskich   Mokre: 3 banany, rozgniecione widelcem na "papkę" 1/2 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl mleka sojowego 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny      Przygotowanie:   Suche składniki wymieszać w misce, w innej wymieszać składniki mokre. Zawartość obydwu misek połączyć mieszając łyżką.   Powstałą masę przelać

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańska babka z karobem na oliwie 174

cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu szczypta soli morskiej 3 łyżki karobu 1 łyżeczka sody 1/3 szkl oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szkl. wody skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia

FitKot
Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym 216

rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody  400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy albo oleju

Wino Francja Kuchnia
Lekka sałatka z granatem. 143

inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata  sos: 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy

Kuchnia Beaty
PĄCZKI TRADYCYJNE 145

szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki spirytusu dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia kandyzowana skórka z pomarańczy lukier: 10 łyżek cuk ru pud ru 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i odstawić

Prosto i Smacznie z Anetą
Picnic time 138

lodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min. SOS SLODKO -OSTRY: - 1 łyżka musztardy Dijon - 2 łyżki miodu - 1/2 cytryny wyciśniętego soku - 1 łyżka wody Wymieszać  dokładnie aby nie bylo grudek, do sloiczka i gotowe. MUS AVOCADO - DOJRZALE AVOCADO - 1/2 ZĄBKA CZOSNKU - 1/2 PAPRYCZKI CHILI CZERWONEJ

Lajtkraft food intolerance
Humus - pasta z ciecierzycy 194

Skworcu )   50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*)   2-3 łyżki soku z cytryny  2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)solić wody ponieważ ciecierzyca będzie twarde!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny,  Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem.  (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy humus można przechowywać w lodówce

Di gotuje
Lokma czyli tureckie pączki 147

lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :) SKŁADNIKI  3 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka drożdży 2 łyżki stopionego masła szczypta soli 3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 szklanki oleju ciepła woda przegotowana cynamon PRZYGOTOWANIE W misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 204

żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej   Różowa pianka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego) 3/4 szkl cukru pudru 1,5 op. kisielu truskawkowego

Nastoletnie Wypiekanie
Kwadratowe mini pączki 169

szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier   Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn. Do przesianej mąki (w dużej misce) dodać

Di gotuje
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 194

łyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
Paluszki rybne 613

młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec

Smakołyki Asi
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 203

łyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
Kokosowe ciasto z jabłkami 126

wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy ze  skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy do 1/2 szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony. W misce ucieramy masło z  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Szybka konfitura z gruszek i jabłek 138

laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać

Gotowanie...to proste !
Pieczone pączki-donaty 163

stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić

O kuchni z uczuciem
Zielona sałatka. 131

listków zielonej sałaty 2 ogórki pół pojemnika kiełków brokuła kilka łodyg selera naciowego pół pęczka koperku kilka listków mięty Sos; 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, przyprawa do sałatek Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut. Warzywa oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera i ogórka pokroić

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno ) 153

czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru   Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać

kolorowotorcikowo
Sok na piękną cerę i gładką skórę z opisem składników 159

ujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen Składniki (700 ml): 1/2 brokuła (ok 220 g) 5 marchewek 2 jabłka 1 pomidor 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/3 szklanki wody pestki dyni do posypania Przygotowanie  (7 minut): - Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę jak zawsze polecam wycisnąć razem

Pora na pora i pomidora
Tonik z cytryny 130

Sposób przygotowania Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody (może być ewentualnie woda mineralna) wycisnąć około pół cytryny. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Działanie Tonik sprawdza się w przypadku skóry zmęczonej, poszarzałej i pozbawionej blasku ze względu na jego działanie odżywcze i rozświetlające. Kosmetyk ten jest też świetnym sposobem na rozjaśnienie cery, a w szczególności blizn potrądzkowych. Wykazuje także działanie

Kuchenne innowacje
Grillowane krewetki 123

łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy

R'n'G Kitchen
Amerykany ciastka z dzieciństwa 116

cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko,  a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę.  Mąkę przesiać wraz

O kuchni z uczuciem
Grzaniec korzenny 140

anyżku  Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę

Wanilia i Kardamon
Lemon Curd-cytrynowy budyń 136

cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Sernik z Lemon Curd 175

osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 104

łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem

My simple kitchen
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 147

piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki

My simple kitchen
Francucka tarta rabarbarowa 144

kawałki (mają być nieco węższe niż foremka).  Do garnka wsypać cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć z niej ziarenka, ziarenka odłożyć), sok z cytryny i ok 300 ml wody.  Podgrzać tak, aby rozpuścił się cukier.  Włożyć pokrojony rabarbar i gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut.  Zdjąć z ognia i odstawić rabarbar w syropie do całkowitego

Sto kolorów kuchni
Topinambur z piekarnika 240

Uwagi : zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie - octem lub sokiem z               cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 148

upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 171

zrobić, a zmarnować przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki

BaRepas
Pieczone pączki 188

piekarnika i wykładamy na kratce. Lekko przestudzone pączki (po ok. 10 minutach) lukrujemy. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. 250 g), dodajemy trochę soku z cytryny i 2-3 łyżki wody, dokładnie rozmieszać łyżką, jeśli lukier jest za gęsty możemy dodać jeszcze wody. Polukrowane pączki posypujemy skórką pomarańczową.  Smacznego

Plate of Joy
Spritz – orzeźwiający smak Italii 197

orzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia. Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać: 60 ml Prosecco 40 ml Aperolu wody sodowa plasterek pomarańczy lub cytryny lód

Bon Ton Italia
Baranina ze śliwkami i migdałami 96

rumiano. Mięso przełożyć na talerz.  Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy. Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze pół godziny

królestwo garów
Ciasto "Afrodyta" 364

razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą. 2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny

In my kitchen
Babka z kremowym serkiem 119

łyżki wanilii (dałam jeden cukier waniliowy) 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą

O kuchni z uczuciem
Babka cytrynowa 142

minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciastka półksiężyce z lukrem 279

cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek

kuchcikownia
Deser jabłkowy z pomarańcza i granolą 117

cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka  i pomarańczę obrać , pokroić  w kostkę. - Przełożyć  do rondelka, skropić sokiem z cytryny,  dodać 3-4  łyżki wody, wrzucić goździki   i dusić  do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę  pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki  usunąć. -W szklanych miseczkach układać

Zakamarki mojej kuchni
Przysmak króliczka playboy'a, czyli sałatka w stylu PRL – u :) 233

Idealnie nadaje się zwłaszcza do obiadów latem. Najbardziej kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Składniki: 1 główka zielonej sałaty masłowej 250ml przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 50ml słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę. Sałatę masłową myjemy i rwiemy

Smakowy Raj
Tzatziki i giełda staroci 175

ogórki, starte na tarce 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego/greckiego sól, pieprz świeży posiekany koper suszone oregano 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane opcjonalnie: sok z cytryny Ogórki odciśnij z nadmiaru wody. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Możesz skropić odrobiną oliwy przed podaniem. Tzatziki A light and refreshing sauce, e.g. for sandwiches, barbecue dishes or dinner

Qlinarnie i Qlinarnie
4. Bananowe zawijańce 133

Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem

Jadło i czytadło
104. Porzeczkowy kolorowy raj 205

mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy masę porzeczkową: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną. Delikatnie mieszamy

Jadło i czytadło
Kurczak w sosie curry z ananasem 179

pieprzem ,  przyprawą curry /1  łyżeczka/  i obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej  plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody  i poddusić kilka minut  /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry  ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z łososiem 356

tuż przed podaniem. S.O.S Kiedy zabraknie Wam miodu jest na to sposób. 2 łyżki musztardy + 2  łyżki oleju + 2 łyżki ciepłej wody, odrobine cukru, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszać. Na początku wygląda na zważony ale po kilku minutach nabiera aksamitnej konsystencji

pieprzny smaczek
Makowiec zawijany 802

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z

Słodkości i nie tylko
Makowiec nie tylko świąteczny 365

 W tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku

Smaki Edyty
Tort czekoladowy 214

Tort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam

Kuchnia domowa Ani
WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU 124

suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Filety z kurczaka w cebuli z indyjska nuta 173

Filety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 226

minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii . Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę

Basia w kuchni
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 178

Chocolate risottoSkładniki-2 porcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Kruchości miodowo-pomarańczowe 145

Orange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z

Kulinarny karnet Christophera
Różowy majonez :) z fasoli 163

domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza

chwile dla mnie
Tort śmietanowo czekoladowy 208

pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl  przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno

Kuchnia Danusi
Nalewka na owocach bzu czarnego 528

laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie

Proste Potrawy
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 196

rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły

Moniki Smakołyki
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 159

misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje

SMYKWKUCHNI
Zielone szparagi na cieście francuskim 157

łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 176

Wszystkie panie  zazwyczaj szaleją za nim :)  Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki

Kolizje Smaków
Czekoladowa niespodzianka 189

czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu

Kolizje Smaków
Sałatka z wędzonym łososiem znad Bałtyku! ;-) 206

wędzonego łososia około 100-120 g  - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz  - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody

SMYKWKUCHNI
Letnia sałatka z morelami 203

orientacyjnie, można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub prowansalskich), sól, pieprz Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na strzępy. Morele sparzyć, obrać i pokroić

Czerwień i błękit
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 247

pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki

Czerwień i błękit
Rumowe Półksiężyce 150

około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce.   Lukier:   150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny   Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości.   The post Rumowe Półksiężyce appeared first on Made

Made By Mom And Son
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 192

okazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej(...)myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania

Symfonia Smaków
Woda - dlaczego warto ją pić? 103

organizmu zbędne toksyny wyrównuje pH reguluje temperaturę ciała Dziennie zaleca się wypicie minimum 8 szklanek (1,5l), dzięki temu świetnie nawadnia organizm. Jeśli nie przepadamy za mineralną wodę poleca się wrzucenie plasterka cytryny, która dostarcza jeszcze więcej witamin. Pozdrawiamphoto © Google

Truskawkowa Fiesta
Szybkie kremówki na biszkopcie 401

odstawić do całkowitego przestygnięcia.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.  Ciasto wstawić do lodówki.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Pyszna sałatka z kurczakiem 24404

pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej     Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.Sałatę myjemy

Słodkości i nie tylko
Makowiec 225

cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione

Słodkości i nie tylko
Truskawkowa pokusa 173

zagęszczonego 2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 30 dag truskawek Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 4 szklakach wody. Ostudzić. Truskawki umyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia. 1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek

na moim stole...
Drożdżowa szarlotka z budyniem 143

Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką(...)dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Jabłka prażymy, czasem można podlać wodą, aby się nie przypaliły. jabłuszka rozgotowujemy, ale dobrze jak zostanie kilka większych jabłuszek (mniej rozgotowanych. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą gotowe zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę ostygły.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Budyń:Budynie zagotować

Moje pyszne gotowanie
Oczyszczający koktajl z pietruszki i banana 137

Pyszny i zdrowy koktajl o intensywnym zielonym kolorze, wspaniale orzeźwia i oczyszcza organizm. Natka pietruszki znakomicie komponuje się z słodkim bananem i odrobiną soku z cytryny co daje mu bardzo wyrazisty i ciekawy smak. Natka pietruszki posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny(...)menstruacyjny. zapobiega anemii (dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza), posiada właściwości antyseptyczne.   pęczek natki pietruszki 1 banan sok z 1/2 cytryny kilka kostek lodu 1/2 szkl. wody Z natki poobrywać same listki,banana obrać i pokroić na części. Do kielicha blendera wlać wodę,dodać natkę,banana i kostki lodu. Zmiksować wszystko razem,przelać

Kolorowa kuchnia Elki
HUMMUS 181

amatorom zdrowej żywności i kuchni wegetariańskiej. SKŁADNIKI 1 puszka (400 g) ciecierzycy / odsączonej  2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 4 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini / użyłam takiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz zimna woda(...)1/3-1/2 szklanki) DODATKOWO: pestki granatu, czerwona cebula, natka pietruszki, sezam, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, szczypta słodkiej czerwonej papryki, ćwiartka cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera lub malaksera i miksujemy, stopniowo dolewając zimną wodę, tak, aby uzyskać jasną pastę o konsystencji gęstej śmietany. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykładamy

cool and minty
Harira 98

łyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej 2 szkl. wody i gotuj przez 25 minut. Zestaw z ognia, nie odcedzaj. Mięso(...)przykryciem na niewielkim ogniu. Wlej passatę oraz dodaj ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotuj przez 15-20 minut. Zdejmij zupę z ognia, dopraw solą i pieprzem, wsyp kuskus. Dobrze zamieszaj i pozostaw na 5 minut. Harirę podawaj skropioną oliwą, sokiem z limonki lub cytryny oraz posypaną natką pietruszki lub kolendry

Delicious Place
Konfitura śliwkowa 137

śliwkami ustąpiło po spróbowaniu przygotowanej konfitury. Była pyszna i na pewno przygotuję więcej, aby było co zimą pałaszować. Składniki: 70 dag śliwek  100 ml wody 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śliwki umyć, jeśli jest to możliwe to wyjąć pestki (u mnie pestki były mocno związane z miąższem) włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę

Kuchcik gotuje
Tartaletki z jabłkowymi różami 223

migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki(...)minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć

Pełny talerz