nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam
Bea(u)ty kitchenblogu. Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego 100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy 10 listków mięty szklanka wody Po owoce wpadajcie tutaj zawsze będzie taniej Przygotowanie: Do dzbanka wrzucamy siemię lniane i zalewamy szklanką gorącej wody - odstawiamy na 20 minut. Dodajemy truskawki
Niezły Młyneksłonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny Fasolkę umyć i ugotować (10 minut) w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, oliwą i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika uprażyć, wymieszać z fasolką i dressingiem
Zapiski Młodej Żonycukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków
Z miłości do słodkościmleka kokosowego sprawia,że jest jeszcze lepszy .Polecam. Składniki: na dwie porcje 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego o,5 szklanki wody 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia Kaszę prażymy na suchej patelni 2 minuty ,cały czas potrząsając patelnią ,aby ziarna się nie przypaliły i równomiernie się uprażyły .Następnie przekładamy(...)garnka z gotującą się już wodą z mlekiem kokosowym . Dajemy 0,5 szklanki wody i o,5 szklanki mleka .Kaszę gotujemy na małym ogniu 15 minut . Jeszcze ciepłą przekładamy do blendera ,dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego ,sok z cytryny i banana pokrojonego na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus .Gęstość kontrolujemy mlekiem kokosowym,jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę
Ladylaura.odsączam pokrojone już drobno pomidory na sicie. Jak długo można przechowywać sałatkę tabbouleh Dzięki dodatkowi oliwy i soku z cytryny lub limonki, przechowywana w lodówce sałatka tabbouleh zachowuje świeżość do dwóch dni. Ważnym jest, aby poszczególne składniki zawierały jak najmniej wody. Jednak podobnie jak większość sałatek tabbouleh arabska sałatka z pietruszki najlepiej smakuje po około 30 minutach od przyrządzenia, kiedy(...)odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie (można ją dodatkowo odcisnąć przez lnianą ściereczkę) aby pozbyć się nadmiaru wody. Wszystkie warzywa i zioła posiekać najdrobniej jak to możliwe. Dodać sok z cytryny lub limonki i oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Dodać odsączoną kaszę bulgur i ponownie delikatnie wymieszać. Przed podanie schłodzić w lodówce około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalimonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować min. 3 miesiące w mieszaninie soli i soku cytrynowego) 2 łyżki cukru białego (lub 4 jeżeli nie mamy syropu(...)limonki i zalać sokiem z limonki. 2 . Zrobić sos - rozpuścić na niewielkiej patelni cukier biały i brązowy, melasę, plastry kiszonej cytryny i lekko gotować 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli jednak będzie rzadkie, zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Powinno mieć konsystencję rzadkiego kisielu. Przykryć patelnię i zestawić z ognia. 3 . Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa
Kuchnia Prezydentowejdżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC. Jajka przelewamy ciepłą wodą i wycieramy. Dokładnie oddzielamy sześć żółtek od sześciu białek. Białka ubijamy(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy cukier i wiórki. Smażymy, często mieszając, aż wiórki zaczną przybierać złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy poncz. Do ¾ szklanki wody dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki likieru, a następnie mieszamy. Łabędzi puch: Biszkopt przekrawamy w połowie wysokości wzdłuż na dwie części. Spodni biszkopt wkładamy do blaszki w której go piekliśmy
Poezja smakuTrzymajcie kciuki, aby wyszedł nam ten smakołyk :) 5 litrów pełnotłustego mleka (świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 3/4 szklanki gorącej wody lub 12 łyżek soku z cytryny W dużym garnku zagotowujemy mleko, podgrzewamy jeszcze przez chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Zmniejszamy ogień i zanim pianka na mleku opadnie dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy
Marder&Marder Manufacturezasięgnęłam od Babeczki35 z Doradcy Smaku Składniki: (na ok. 4 słoiki 250g) 400 szt. (300g) kwiatów mniszka (uważać na ogonki bo mają gorzkie mleczko) 2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. (I tak oglądałam każdy kwiatek osobno a jednak(...)którego znalazłam dopiero w garnku :/ ) Przekładamy kwiaty do garnka i zalewamy wodą (nie widać jej z wierzchu). Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, w sumie jak mocna herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi bo musiałam dodać więcej cukru
W kuchni bez szafekcebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda – ok. 0,5 szkl * oliwa – 3 łyżki * sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny Do całości oprócz passaty możemy śmiało dodać pokrojnego w kostkę świeżego pomidora. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno(...)posiekaną cebulę, przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoKasza jaglana z fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający smak. Podaję ją na zimno jako dodatek do dań obiadowych. 100 g kaszy jaglanej 300 ml wody 150 g sera typu feta ok. 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżeczki kaparów 1 łyżeczka soli Sos: mały ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki oliwy z oliwek(...)garnuszku zagotować 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę ostudzić. Pomidory oraz fetę pokroić w drobną kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, chilli, solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z pomidorami, fetą, kaparami oraz sosem. Kaszę najlepiej podawać w małych
Bulliocytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie
Buniabaje w kuchnicytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie
Buniabaje w kuchni